Shock!

december 06.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Iridio: Endless Way

World music, folk, középkori muzsika, „francia barokk és német röneszansz" – ezeket a hatásokat egyesíti immár második lemezén a kéttagú, olasz illetőségű Iridio. Régebben már landoltak nálam hasonló stílusú CD-k – ez sem kimondottan az én zeném, de legalább kellemes hallgatnivaló.

megjelenés:
2007
kiadó:
SPV / Focusion Promotion
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Nem idegesít, nem bosszant, nem untat, jó érzéssel végig tudom hallgatni, még akkor is, ha ilyesmivel legfeljebb kosztümös filmekben találkozom – olyan alkotásokban például, mint a generációm kultfilmjének számító, egész véletlenül (?) éppen olasz Legyetek jók, ha tudtok.

Már csak ezért is illik jóindulattal közelednem az Endless Way felé, de meg kell mondjam, ez a lemez film nélkül is élvezetes tud lenni. Mondjuk a keleties szépségű (vagy használjuk a közkedvelt „érdekes arcú" kifejezést?) Valentina Buroni hangja inkább csak aranyos, mint képzett, ráadásul valami furcsa effektet is hallani vélek a hangján. Sőt, mintha kissé selypítene is... Társa, Franz Zambon zongorista/hangmérnök/producer viszont ötletesen meghangszerelte a dalokat, a minél autentikusabb megszólalás érdekében pedig egy rakat vendégzenészt hívott – így a hangulat nem is lehetne középkoribb.

Ahogy mondani szokás: ez a zene abszolút működhet metal közegben is, elvégre a rockerek és a zenekarok (mely rétegek között gyakori az átfedés) jelentős része vonzódik a középkorhoz, a történelemhez, a fantasyhez és a romantikához – nos, az Iridio mindezt tudja kínálni, sőt, ennél többet is. Persze a mi Moon And The Nightspiritünk ennél sokkal jobb, de ez a műfaj aztán tényleg nem lóverseny – stílszerűen inkább egy lovagi tornát tudok elképzelni...

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.