Shock!

május 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Dordeduh: Har

dordeduh_cA feketezajos tapasztalatok okán egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy hazaérve alaposabban is megvizsgálom a temesvári Dordeduh életművét – több okból sem volt vele nehéz dolgom. Egyrészt a Negură Bunget 2009-es kettéosztódásából életre kelt brigád lemezen is pontosan olyan vonzerővel hallgattatja magát, mint élőben, másrészt a teljes diszkográfia mindössze egy (bemutatkozó) EP-t és két teljes értékű albumot számlál. Utóbbiak kiadása között csaknem egy évtized telt el látszólagos tétlenségben, amelynek oka a családi kötelezettségek környékén keresendő. Az idén tavasszal kihozott Har mindenesetre roppant elegáns, fajsúlyos üzenet Hupogrammosék visszatérése kapcsán, amelyben minden megvan, amiért annak idején kedveli lehetett ezt a bandát (vagy régebbről a Negură Bunget gitárcentrikus dolgait). Ha azzal a klisével hozakodunk elő, hogy az eltelt időben a Dordeduh tökéletesítette a maga világát, ezzel a kijelentéssel sem tévedünk nagyot, hiszen a maga módján a Har szinte tökéletes.

megjelenés:
2021
kiadó:
Prophecy Productions
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 12 Szavazat )

Eleve bizalmatlanul viseltetek minden olyan képződmény iránt, amelynek környékén felbukkan a folk metal szókapcsolat, és ezt a sztereotipikus viszonyt nem kevés kellemetlen tapasztalat erősítette meg bennem az évek során. Természetes, hogy így időnként a stíluskonform, mégis minőségi munkák is elmennek mellettem, így történt ez a Dordeduh esetében is. A skatulyázók hivatalos állásfoglalása szerint a zenekar atmoszférikus black/folk metalt játszik, amelyek közül az előbbit, az atmoszférikust találónak is érzem, a többivel vitatkoznék, ha éppen lenne hozzá kedvem. Inkább úgy fogalmaznék (és ez szerintem a főszereplők tetszését is elnyerné), hogy a metál bármely ágáról érkezettek számára rejthet élvezetes pillanatokat a Har, illetve a Dordeduh, talán csak az extrém szélsőségek kedvelőit leszámítva. Az igazán nagyok sajátja, amikor a zene súlyosságának hangsúlyozásához nincs szükség verejtéken csúszva előállított, sokkoló adalékokra, és a mázsás súly pusztán a megteremtett atmoszféra velejárójaként érkezik.

Ahogy röviden már említettem, Sol Faur és Hupogrammos hallhatóan nem tervezett be zenei kísérleteket a Harra ráfordulva, amit itt hallunk, a Dar de duh debütalbumon megvillantottak nagyjából logikus folytatása. Mivel pedig alapvetően két gitárosról van szó, a zene kicsontozásával, kerekebbé formálásával egyidejűleg (még) hangsúlyosabbá vált a hathúrosok szerepe. Itt még véletlenül sem nádi hegedűvel, rosszabb esetben szintetikus megoldásokkal felhabosított közhelyekkel próbálják eladni nekünk a műsort, a két multiinstrumentalista vezér és a megalázóan feszes ritmusszekció ma már extra meghívottak szerepeltetésére sincs rászorulva. A muzsika így is kellően színes, nem is elsősorban a továbbra is előszeretettel használt, a Dordeduh afféle védjegyének is számító cimbalom eltéveszthetetlen jelenlétére utalok ezzel, hanem a remekül (ki)használt két gitárra, és mindenekelőtt a gyönyörűen kidolgozott, markáns dallamos és durva vokálra, amelynek az anyanyelvi szövegek kölcsönöznek extra „bájt".

Arra a szerencsés tapasztalásra alapozva, hogy a Dordeduh élőben is képes az itt hallottakat hozni, továbbá a Harra a maguk „slágerét" is megírták a gyanútlanokat azonnal beszippantó Descânt képében, nem nagyon maradt olyasmi, amivel kapcsolatban kötözködni lehetne. De nem is szeretnék, ez nem az az eset. A Dordeduh nem hajszol katarzisba, itt sokkal inkább a hangulatteremtés az eszköz – és a cél is egyben. A Har az idei év egyik nagyszabású meglepetése.

 

Hozzászólások 

 
-1 #3 Equinox 2021-09-08 21:32
Idézet - Trroth:
Románul nyomják?


Igen, a banda neve pl azt jelenti, hogy Lélek (szellem) iránti vágyódás, a lemezcím meg azt hogy kegyelem (tehetség), kontextustól függ.
Idézet
 
 
-1 #2 Trroth 2021-09-08 19:56
Románul nyomják?
Idézet
 
 
-1 #1 Anomander 2021-09-08 06:21
Örülök hogy megszületett ez az írás! Engem a “sláger” daluk kapott el elsőre, de az egész lemez kiváló, és amit idén sajnos vajmi kevés esetben lehet elmondani: nagyon jó volt őket élőben látni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.