Shock!

július 09.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Dezperadoz: The Legend And The Truth

Bevallom, hajlamos voltam előítéletekkel közelíteni egy olyan csapathoz, melynek zenei agya az az ember, aki főállásban Onkel Tom Angelripper germán szeszhimnuszokat megrockosító bandájának gitárosa. Csak még jobban elhúztam a számat, amikor megtudtam, hogy Alex Kraft ráadásul egy vadnyugati konceptalbumot készített Wyatt Earp sztorijáról, mert ez így összességében tényleg mindennek tűnt, csak komoly dolognak nem, a viccbandákkal szemben meg valahogy sosem volt túl magas a toleranciaküszöböm. Valamennyire árnyalta azért a képet, hogy a csapatban a Pink Cream 69 basszusgitárosa, Dennis Ward is játszik, igaz, itt gitározik.

megjelenés:
2006
kiadó:
AFM / HMP
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Semmi értékelhetőre nem számítottam tehát, amikor beraktam a lemezt, ami így kifejezetten kellemes csalódást okozott. Elég sokszínű ez az egész zene, leginkább amolyan vastag hangzású hard rock/metalként tudnám leírni, összességében viszont nem nagyon hasonlít konkrét zenekarokra. Az anyag nagy részén vaskos, dögös riffek viszik a prímet, de a témából adódóan akad elég sok merengősebb, neadjisten filmzenés hatást keltő szerzemény is. Cseppet sem meglepő módon csak úgy hemzsegnek mindenütt a western-ízű díszítések: hol egy gitárdallam, hol egy háttérben megbúvó szintetizátoros szólam teremt sajátosan poros atmoszférát, ami kifejezetten érdekes hatást kelt.

Aki most valami zsibbadt countrys nyáladzásra gondolna, azt megnyugtatom: nem erről van szó, sokkal inkább westernekből ismert filmzenei motívumok bukkannak fel átalakítva, megváltoztatva, de azért felismerhetően. Alex Kraftnak meglepően jó hangja van, tiszta, de erőteljes, ráadásul fogós refréneket is képes kreálni. Mindenképpen a kiemelkedő momentumok közé tartozik a húzós, Zakk Wylde-osan elfacsart végű riffekre épülő Dust Of History nyitónóta, a nagyon fogós, lassú Deadman Walkin', a morriconés dallamokon alapuló OK Corral vagy a címéhez méltóan dögös, nagyívű refrénnel ellátott Earp's Vendetta.

A német zenekarokról általában üvölt, hogy németek, a Dezperadozról viszont csak a zene alapján meg nem mondanám, honnan jöttek. Ettől persze nem hinném, hogy a vadnyugat-metal lenne a következő évek nagy őrülete, különösen nem Teutonföldön, de végül is miért ne lehetne létjogosultsága egy ilyen csapatnak is, főleg, hogy egy cseppet sem rossz, amit csinálnak? Nyugodtan lehet vele próbálkozni.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.