Shock!

október 03.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Borknagar: Origin

Merész lépés a viking black metalos Borknagartól, hogy egy teljesen akusztikus lemezt adjon ki, hiszen pont a blacker réteg az, amely nem igazán a toleranciájáról híres. Bár a folkosság miatt talán szemet hunynak és átadják magukat egy másfajta zenei világnak.

megjelenés:
2006
kiadó:
Century Media / EMI
pontszám:
6 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Nyolc új dal és egy régebbi (Oceans Rise) átgondolása ez a 35 perc, vendégbasszusgitárossal (Tyr – Emperor, Satyricon), sok fuvolával, hegedűvel és csellóval, no meg természetesen akusztikus gitárral és dobbal, meg némi kis szintetizátorral. Nádi hegedű az nincs.

Kifejezetten szép zenét tartalmaz a cd, év végi merengésekhez főleg kellemes háttérzene, túl nagy katarzist nem ad, világ- és folkzenékben is akadnak náluk sokkal több érzést adó formációk, ez „csak" szimplán szép. Néha pedig igencsak jól tud esni, ha az ember elmerül néhány akusztikus hangszer társaságában fél óra erejéig, és nem kíváncsi a külvilágra. Mondaná az ember hirtelen.

Ámde.

Talán sokakat fog zavarni Vintersorg ilyetén előrenyomulása, és ebben a zenei közegben sokkal jobban előjönnek a hiányosságai, mind technikailag, mint hangterjedelmileg. Sokszor hajlít randa „h"-san, illetve nem egyszer bizonytalan a hangja, főleg a magasaknál elég sokszor kínosan félrecsúszik. Mindez megengedhetetlen lenne az ő pozíciójában. (De legalább nem editálták ki, hehe.) A hatodik dalban (Cynosure) a legbotrányosabb, már én éreztem kínosan magam, hogy ezt most hogy és miért. Néhány résznél zavart a lábdob fura puffogása, nem érzem ehhez a muzsikához illőnek az ütőhangszerek hangzását, jobban is belesimíthatták volna a zenébe. Mindehhez a borító is totálisan semmitmondó.

Érdekes zenei kirándulás, noha még gyerekcipőben totyognak, valahogy nem igazán érzik, ez a fajta stílus mitől lesz gördülékeny, illetve hangszerelési hiányosságaik is bőven akadnak. Plusz olyan fenemód nagy érzelmeket nem is tartalmaznak a nóták. Nem tudom lesz-e valami miniturnéja ennek a korongnak, illetve rendes koncerteken akusztikus blokkra szánnak-e időt, mindesetre új rajongótábor felé talán tudnak nyitni egy újabb kaput.

Pontszámlevonás meg a folyamatos énekes hibákért jár.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.