Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Artillery: The Last Journey

1016artilleryEmlékszem, amikor először láttam az Artilleryt Katowicében, 2008-ban, első gondolatom az volt, hogy Michael Stützer milyen rosszul néz ki. A roskatag egészségű, a poharat kelleténél többször megemelő bácsikára emlékeztető gitáros ugyanis még a leginkább gimnáziumi irodalomtanárra hajazó bőgőssel, Peter Thorslunddal egyébként sem túl acélos színpadi kiállású bandából is kilógott. Ehhez képest ezzel a kiadvánnyal mégsem őt, hanem testvérét, Morten Stützert gyászoljuk, aki tavaly hunyt el embóliában.

A digitálisan, illetve hatszáz példányra limitált kislemezen idén októberben napvilágot látott The Last Journey neki állít emléket, a szomorú apropó ellenére pedig igazi csemege a rajongóknak. A mindössze kétszámos, kilencperces anyag A oldalán szereplő címadóban ugyanis nem csak a zenekar mostani frontembere, a Legionsnél érkezett Michael Bastholm Dahl hallható, hanem a csapat klasszikus korszakának frontembere, Flemming Rönsdorf, és a 2007-es visszatérést követően két remek lemezen énekelt Søren Nico Adamsen is, azaz minden vokalista itt van, akinek hangja valaha is hallható volt Artillery-soralbumon. Maga a dal egy balladisztikus karakterű, akusztikus gitárokat is felvonultató, a refrénre azonban bekeményítő tétel, mondandójának lényege, hogy a régi harcostárs szelleme tovább él majd zenéjén keresztül. Annak ellenére, hogy az Artillery tucatjával írt jobb dalokat ennél, a három énekes szereplése, illetve maga az apropó miatt érdemes a zenekar híveinek meghallgatniuk. Talán még néhány nosztalgikus könnycsepp elmorzsolására is szükség lesz...

megjelenés:
2020
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 4 Szavazat )

A B oldalt a Metallica Trapped Under Ice-ának feldolgozása foglalja el, azért pedig külön vállveregetés jár, hogy ezt, és nem valamelyik közismertebb dalt választották ki. A hőskorban kifejezetten jóban volt egymással a két zenekar, a dánok pedig úgy variálták meg a Ride The Lightning klasszikusát, hogy eredeti karakterének megtartása mellett is kifejezetten artillerys lett.

Nem mondom, hogy kihagyhatatlan vagy kötelező darab lenne a The Last Journey, de az Artillery-gyűjtemény nem lehet teljes nélküle. Elnézve pedig a csapat rajongótáborának méreteit, félek, hogy a hatszáz darabból bőven jutni is fog minden érdeklődőnek.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.