Shock!

október 27.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Anaal Nathrakh: The Whole Of The Law

anaalnathrakh_cEgy külföldi kritikában olvastam, hogy az Anaal Nathrakh egészen pontosan megtestesíti a metal zenével kapcsolatban felsorakoztatott összes negatív sztereotípiát, és ezzel nem is tudok/akarok vitába szállni. Bizony, a birminghami srácok immár másfél évtizede éppen azt művelik, ami miatt anyukád nem akarta, hogy üvöltős/hörgős/károgós tuka-tukát hallgass. Más kérdés, hogy az említett recenzió szerzőjéhez hasonlóan az én gyűjteményemben is részben pont ezért foglal el kitüntetett helyet Irrumator és V.I.T.R.I.O.L. szégyentelen kettőse, amely nagyjából kétévente menetrendszerűen okádja magából az emésztetlen halált. Akadnak, akik szerint ez nem több puszta blöffnél, őket is megértem, hiszen én is hasonlóképp viszonyulok például az újkori Meshuggah-hoz. Az Anaal Nathrakh viszont szerintem imádnivaló.

megjelenés:
2016
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 23 Szavazat )

Teljesítményük legfőképpen amiatt megsüvegelendő, mert ennyi, a muzikális szélsőségek területén alkotással töltött év után is egyértelműen képesek egyre feljebb helyezni és meg is ugrani azt a bizonyos lécet. Nem mondom, hogy a határaikat és hallójáratainkat tágítják, hiszen ők már a The Codex Necro idején is olyan távol működtek a mainstreamtől, amely távolság áthidalásához az egyszeri hallgató puszta nyitottsága talán nem is elegendő. Úgy tűnik, az urak a két évvel ezelőtti Desideratum industrial/grind atombombája után párat hátraléptek, hogy jobb rálátásuk legyen saját életművükre, és úgy találhatták, hogy dalaik további áramvonalasítása helyett inkább visszahozzák a Hell Is Empty... és az In The Constellation... albumok által fémjelzett, riffközpontú megközelítést.

Az ipari hatások épp' csak annyira kerültek háttérbe, hogy a hangsúlyok máshová tolódhassanak – az efféle, gépi precizitással hódító, programozott ritmusképletekre építkező muzsikák már alapból magukban hordozzák az emberi jelenléttől megszabadított üzemcsarnokok hangulatát. A hangszeres munkáért felelős Mick Kenney továbbra is elképesztő tudatossággal, hallatlan drámai érzékkel építi fel kompozícióit, amelyekre Dave Hunt karcolja fel szörnyeteg mivoltában is szépséges énektémáit, ráadásul társához hasonlóan ő is remekül épít a kontraszthatásra. Első kapaszkodónak is megteszi, de valódi iskolapéldája mindennek a Powerslave (nyilván az Iron Maidentől) eltéveszthetetlenül saját világukba olvasztott, mégis hagyománytisztelő feldolgozása.

„Tégy amit akarsz, ennyi a Törvény" – Aleister Crowley leghíresebb, a lemez címében is megidézett mondatának az Anaal Nathrakh társulatánál talán sosem volt hitelesebb hirdetője. Kilenc album, tizennyolc év után is fokozható a gyönyör, és már most alig várom, hogy megtudjam, legközelebb milyen vegyszerrel maratják fényesre az agyamat.

 

Hozzászólások 

 
#8 NOLA 2017-03-01 11:30
KEGYETLEN CUCC! :-)
Nekem egyelore a Desideratum egy fokkal jobban "adta", de még ido kell ennek is a "megemésztéséhez "...., sok ido :-)
Idézet
 
 
+3 #7 Andor 2016-11-25 11:49
Jah meg egy a borito William-Adolphe Bouguereaum - Dante és Vergilius a pokolban cimu festmenye.
Idézet
 
 
+4 #6 Andor 2016-11-25 11:45
Remek lemez lett!! Nagyon jó összhangban van a brutalitás és a dallam ez ami igazán nehéz egy ilyen lemez elkészítésében. Leviszi a fejed de mellette olyan jól kidolgozott riffek és dallamok vannak hogy más se akarsz hallgatni csak ezt a lemezt!!
Idézet
 
 
+1 #5 biszex srác 2016-11-25 10:43
Elég HOT a borító! :P :P
Idézet
 
 
+1 #4 gonda.e 2016-11-25 10:30
Már mások is tették ezt a festményt a borítóra. Most két egyforma borító van. Én is szeretném meghallgatni.
Idézet
 
 
+1 #3 otto 2016-11-25 06:41
köszönöm, ez mostanában nagyon jól fog esni.
Idézet
 
 
+3 #2 castlereagh 2016-11-23 15:22
Gyönyörű!
Monumentálisan szétb_ssza a s_ggedet, nagyon atom ez az album!
Idézet
 
 
+4 #1 Kpkg 2016-11-23 12:18
Na, ez rendesen odabasz, már tudom, mit fogok hallgatni a következő néhány napban. Pont ilyen zenére van most szükségem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.