Shock!

május 01.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Chris Squire

0520chris67 éves korában elhunyt Chris Squire, a Yes basszusgitárosa, akinél nemrég a leukémia egy meglehetősen ritka válfaját diagniosztizálták az orvosok. A zenész minden idők egyik legfontosabb progresszív rockcsapatának alapító tagja volt.

Májusban állapították meg a szakemberek, hogy leukémiás Chris Squire, a Yes alapító basszusgitárosa. A 67 éves zenész a diagnózis felállítása óta különböző kezeléseket kapott otthonában, Phoenixben, ám ezek sajnos eredménytelenek voltak, vagy túl későn érkeztek: Squire a hétvégén, legközelebbi hozzátartozói körében elhunyt.

Squire 1968-ban alapította meg a Yest Jon Anderson énekessel, és ő volt a legendás progresszív banda egyetlen tagja, aki az összes nagylemezen játszott. „A Yes egész létezése során Chris jelentette a zenekar összetartó erejét, a ragasztót, amely összetartotta a csapatot a hosszú évek során”, áll a csapat közleményében. „Fenomenális basszusgitár-játékával számtalan basszert inspirált szerte a világon, köztük napjaink sok jólismert előadóját is. Emellett fantasztikus dalszerző is volt, a Yes legnépszerűbb dalainak nagyrészét mind ő jegyezte szerzőként vagy társszerzőként, akárcsak Fish Out Of Water című szólóalbumát. Emellett szerető férje volt Scottynak, és szerető édesapja Carmennek, Chandrikának, Camille-nek, Cameronnak és Xilannak. Barátságos, könnyű természete révén rengeteg barátja volt, köztük mi is mindannyian. De nem egyedül a barátunk volt, hanem a családunk tagja is. Örökké szeretni fogjuk őt, és mindig hiányozni fog.”

A Yes az utóbbi hónapokban évek óta leggrandiózusabb megmozdulásaira készült, hiszen hamarosan a pénteken Budapesten is fellépett Totóval indulnak amerikai nyári turnéra. Ezen Billy Sherwood pengeti majd a basszusgitárt Squire helyén, aki korábban több alkalommal is játszott a bandában, igaz, akkor gitáron és billentyűkön. A körút felvezetéseként a csapat július 3-án kihoz egy új koncertlemezt és -videót Like It Is – Yes At The Mesa Arts Center címmel, amelyet az arizonai Mesában rögzítettek tavaly augusztusban. Az anyag érdekessége, hogy Squire, Steve Howe, Alan White, Geoff Downes és Jon Davison két örök klasszikus Yes-remekművet is eljátszik rajta: az 1971-es Fragile-t és az 1972-es Close To The Edge-et.

A zenekar legutóbbi lemeze tavaly jelent meg Heaven & Earth címmel. Egyelőre nem tudni, hogy Squire nélkül is mennek-e tovább a lekötött turné után, vagy felfüggesztik tevékenységüket.

 

Hozzászólások 

 
+3 #4 Zsoziedo 2015-06-29 20:32
Pink Floyd, King Crimson, YES, Jethro Tull, ELP, Rush. A progrock fenomenális hallhatatlanjai szép lassan becsukják a boltot és ilyen kolosszális albumok nem készülnek többet. A hetvenes évek egyszerűen felülmúlhatatla nok a rockzene történelmében.
Nyugodj békében és Köszönjük Chris!
Idézet
 
 
+2 #3 kamikaze 2015-06-29 10:05
Nagyon jó basszusgitáros és dalszerző, nem túlzás, hogy rengeteg zenészre volt inspiráló hatással, elsősorban persze a '70-es, '80-as években, amikor a Yes a fénykorát élte. Halálával alighanem vége lesz a zenekara aktív történetének is, kétséges, hogy jelenlegi társai folytatják e nélküle. A progresszív rock rajongóin kívül a keményebb stílusok követői közül is számosan mesterként tekinthettek rá, talán még Cliff Burton is, aki nem kis ihletet meríthetett tőle a Pulling Teeth című Metallica nótához. A mellékelt felvételen az egyik legemlékezetese bb Chris megmozdulás hallható 1973-ból, aki nem ismeri vagy nem tudja kivárni az kb. a 4. perctől hallgassa, érdemes!
R.I.P. Chris Squire

https://www.youtube.com/watch?v=rDNFpGOCB80
Idézet
 
 
+4 #2 Chris92 2015-06-29 08:57
Pedig mennyire reméltem, hogy felépül. Egy újabb rocklegenda távozott közülük, mindjárt fel is teszem a Close To The Edge-et.
R.I.P. :(
Idézet
 
 
+5 #1 keviny 2015-06-29 08:23
R.I.P. :(
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.