Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Furcsa játék: különleges időutazás a ’80-as évek elejének Magyarországára a BTK-val

Különleges kiadvány vált hozzáférhetővé a napokban: végre elérhetők a new wave-es, punkos vonalon mozgott BTK '80-as évek elején készített felvételei, méghozzá friss felvételeken.

0719_btkzkr

Az óbudai punk zenekar 1982-es megalapítása Molnár Lujó (gitár), és Tamási Antal „Tufi" énekes nevéhez fűződik: Balogh József dobossal és Ruzicska „Ruzi" Zoltánnal ősszel beindult a BTK. Ezen a télen csatlakozott Vörös Zoltán (Casio VL-1 „zseb-szintetizátor), a hangzás immáron new wave/punk, azaz punk-wave lett. 1983 tavaszán a zenekar részt vett az állami szervezésű, balatonszemesi Rock táborban, ahol a fiatal punk/new wave zenekarokat vette górcső alá az állampárt. A fellépők lehetőséget kaptak, hogy párszámos produkciójukat egy szakmai „zsűri" meghallgassa, és stúdióminőségben rögzítették a dalokat. Természetesen a tábor valódi célja annak felmérése, megfigyelése volt, hogy ezek a lázongó fiatalok mégis miről énekelnek. A BTK egyetlen, stúdió minőségű korabeli felvétele is itt készült, ez volt a Vágyak című szerzemény. 1983-84-ben több tucatnyi fellépésük volt a korabeli ismert budapesti underground klubokban. 1983 nyarán doboscserére kényszerült a zenekar, Balogh Józsi helyét Szendrey „Szasza" Zsolt vette át, ő maradt a zenekar dobosa az 1985-ös leállásig. Ez év őszén került a zenekarba Jerabek Csaba basszusgitáros is. 1984 februárjában Csabát besorozták, helyére rövid időre Kilián János (Modells) került. Ez az év már kevesebb koncertlehetőséget adott, és VöriZoli '85 februári besorozásával a zenekar aktivitása 2018-ig szünetelt. Lujó a Beri Ary és a Pillangók, a The Love, majd a VHK gitárosa lett, Jerabek az FO System, majd a Mask zenekarban folytatta a zenélést, Szasza néhány év múlva a Sex Action énekese lett, Tufi pedig a Fatal Dose zenekar élén bukkant fel.

2018 őszén, Lujó jubileumi koncertjén a BTK (New Wave Band) nyolcdalos műsort adott elő, dobgéppel, basszusgitár nélküli felállásban. A korabeli nóták új köntöst, korszerű hangszerelést kaptak (a Casio VL-1 megmaradt a hangszerparkban). A koncert sikerén felbúzdulva folytatták a közös munkát. Ekkor már Jerabek Csaba is el tudta vállalni a basszusgitárosi posztot, Libertényi „Pierre" Péter személyében pedig új dobos érkezett. 2019-ben döntött úgy a zenekar, hogy a korabeli repertoár tizenhat szerzeményét felfrissítik, és az anyagot hanghordozókon is megjelentetik, Furcsa játék címmel. 2019-2020 ennek jegyében telt, ez idő alatt a Vörös Yukban, és a Fekete Zaj fesztiválon léptek csak színpadra. A felvételek java része 2020 őszére elkészült, de ekkor már Lujó egyéb zenészi elfoglaltságai miatt nem tudott több időt fordítani a BTK-ra. Így három, addig „gitármentes" nótához Vörös Attila (Leander Rising, Nevermore, Satyricon stb.) komponálta meg, és játszotta fel a gitárokat. A keverés Barabás Béci, a maszterelés Rozgonyi Péter munkája.

btk_cA dallista az alábbi:

01. Avantgard
02. Kapaszkodj!
03. Telefon
04. Mindig csak várni
05. Nyilvánosház
06. Vágyak
07. Pogó
08. Halottak Napja Intro
09. Tiéd a világ
10. Furcsa játék
11. Intézz el!
12. Ne hazudj! (km.: Vörös Attila)
13. Orgazmus (km.: Vörös Attila)
14. BTK (km.: Vörös Attila)
15. Vörös elefánt/Léna

Az album alább meghallgatható, a CD pedig elérhető az ismert lemezboltokban.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
#1 White Sunday 2021-07-20 11:53
Csak egy kis érdekes kiegészítés: Szasza is ment Beri Ary-hoz, közben ő volt az F.O. System első verziójának a dobosa meg korábban dobolt Delhusa Gjon-nak is.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.