Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Fényt lát az alagút végén az R.E.M.

Mi újat lehetne még elmondani egy 30 éves zenekarról? Hogy honnan jöttek? Hova érkeztek? Kik voltak és kik ma a tagok? Hogy majdnem feloszlottak, majd sokkal nagyobb durranással tértek vissza? Ezeket az R.E.M.-ről már ezerszer elmondták. Úgyhogy elég, ha Mike Mills basszusgitárost idézzük a banda új albuma, a Collapse Into Now kapcsán: „A legjobb lemezünk az Out Of Time óta".

Az album felvételei 12 héten keresztül zajlottak New Orleansben, Nashville-ben és Berlinben. A producer az a Jacknife Lee volt, aki már a 2008-as Accelerate-en is dolgozott a zenekarral, és teljesen szabad kezet kapott tőlük. „Mindössze ki akartuk választani a legjobb dalokat", mondja Mills.

Néhány dalcím ezek közül: All the Best, Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter (melyben a kanadai Peaches vokálozik és Lenny Kaye, Patti Smith zenekarának gitárosa játssza a gitárszólót), Überlin (mely egy akusztikus alapú dal, ami akár az Automatic For The People-ön vagy a New Adventures In Hi-Fi-on is megállta volna a helyét), It Happened Today (melyben a The Hidden Cameras-os Joel Gibb háttérvokálozik, de hallhatjuk a dalban a Pearl Jam frontemberét, Eddie Veddert is, aki turné közben ugrott be a híres berlini Hansa Stúdióba, ahol korábban már a U2 és David Bowie is vett fel albumot). „Ez a kedvenc dalom a lemezről", mondja Mills az It Happened Todayről. „Imádom a közös öröméneklést a végén. Katartikus."

Szót kell ejtenünk még az Oh My Heartról, melyben a New Orleans-i fúvószenekar, a Bonerama működik közre, vagy a berlini szürke égbolt alatt született Blue-ról, melyben maga a zenekar régi barátja, Patti Smith hallható. Lee számára a Collapse Into Now egy újabb lehetőséget jelentett, hogy tapasztalja: hogyan tud három tökéletesen különböző személyiség harmonikusan együttműködve alkotni valamit. „Ez manapság nagyon ritka dolog", mondja Lee. „Nincsenek ego-harcok, tisztelik egymást. A legnehezebb döntés tulajdonképpen az volt, hogy hol vegyük fel a lemezt. Szerintem a világ összes stúdióját megnéztem előtte."

Ha van témája a Collapse Into Now-nak, akkor az nem más, mint megtalálni a fényt az alagút végén. Az R.E.M. számára pedig ez a kreatív jelzőfény erősebben világít, mint valaha. Az album március 8-án kerül a boltokba.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.