Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Edguy: „Nem szállunk be a hangerő-háborúba”

Megkezdte új lemezének felvételeit az Edguy, méghozzá abban a hannoveri Peppermint Park stúdióban, ahol korábban már többek között a Scorpions és Phil Collins is rögzítettek albumot. Tobias Sammet énekes/főnök jó előre leszögezte: a zenekar nem kíván alkalmazkodni a modern kor játékszabályaihoz.

„Mindig is erőteljes, de természetes hangzásra törekedtünk, és elégedett is vagyok az eddigi lemezeink megszólalásával, de mindig van hová fejlődni", mondta Tobias. „Minél inkább odafigyelek arra, mi zajlik manapság a heavy metal világában, annál inkább vágyom az olyan dobokra, amik tényleg úgy szólnak, mint az igazi dobok: erőteljesen, de Atari-ízek nélkül... Arra jutottunk, hogy úgy rögzítjük a lemezt, ahogy azt kell, nem pedig a divatos módszerekkel. Nem akarok torzan megszólaló maszter-kópiát csak azért, hogy a lemez az iPhone-okon vagy a számítógépes hangfalakon is elég hangos legyen. Ha egy mai producerrel beszélsz erről, azt fogja mondani, ilyen a korszellem, be kell szállni a hangerő-háborúba. Mi a fasz van? Ha azt akarom, hogy hangosan szóljon egy lemez, feltekerem a sztereót! Dinamikát, nagy terű, tényleg monumentális hangzást akarok, nem pedig olyan torz, össze-vissza kompresszált megszólalást, ami mostanság divatos. Miért nem tekintünk egy kicsit hátrafelé, és rögzítünk kiválóan szóló zenét hangosan szóló zene helyett? Üsd be a google-ba, hogy loudness war, és pontosan megérted, miről beszélek..."

Tobias elárulta, hogy a zenekar tizenhárom teljesen kész dallal rendelkezik, amiből valószínűleg tíz kerül majd fel a lemez végső verziójára. „Himnikus dallamaink vannak, de egyik sem giccses. Ha nagyívű zenét veszel fel, könnyen giccessé válhat a végeredmény, szóval a határvonal vékony, de szerintem mi remekül egyensúlyozunk rajta. Ez igazi zene, ennyi a lényeg", mondta.

 

Hozzászólások 

 
#2 Equinox 2011-04-18 20:33
Igen, ott én is. Kedvenc példám a Bathory - Twilight c. mesterműve. A címadó epikus elején és végén az akusztikus rész rettentő halk, mindig fel kell tekerjem bömbölő hangerőre h halljak is vmit, s mikor jön a szám elektromos hömpölygő riffje, mindig megijeszt, h nagy hangerőn ez milyen durva. Nem szeretem a nagy hangerő-váltakozásokat, de tény h a Metallica utolsó lemeze is kicsit torz nagy hangerőn. Nem falakat kell repeszteni vele, szolid hangerőn semmi nem torzít annyira h ne lenne tűrhető. Túl van beszélve ez a téma szerintem
Idézet
 
 
#1 shownomarcy 2011-04-18 10:42
Épp pár hete olvastam ezt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Nem vagyok egy audiophile, az biztos! :) Viszont régi (30+) albumoknál, főleg ahol akusztikus, vagy halkabb rész van, tényleg túl halk és mondjuk discman-en maxon sem hallom, ott azért nem baj a hangosabb remaster.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.