Shock!

december 10.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Crippled Black Phoenix a Dürerben

Szinte napra pontosan egy évvel a tavalyi koncertje után ismét Budapesten lép fel az elmúlt tíz év egyik legkülönlegesebb zenekara, a Crippled Black Phoenix! Az egykori Electric Wizard, Mogwai és -(16)- tagokból alakult, a folk és a drone, valamint a pszichedelikus-, prog- és poszt-rock elemeiből nagyívű, befelé űrhajózós balladákat gyúró banda új lemezét mutatja be az őszi turnéján. Ráadásul nem kisebb név társaságában, mint a Relapse Recordsnál tavaly debütált Publicist UK, akik komor, new wave-es, goth-rockos, poszt-punkos zenéjükkel a műfaj egyik legnagyobb ígéretének számítanak. A turné egésze alatt pedig nem más lesz az előzenekar, mint az egykori Stereochrist és jelenlegi HAW frontember Makó Dávid szólóprojektje, a The Devil's Trade.

1212cbp

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi és milyen különböző stílusú zenekarban fordult meg eddig Justin Greaves: az Iron Monkey súlyos sludge-ja, a Hard To Swallow powerviolence-je, az Electric Wizard bekábult doom-ja vagy a Sunn O)))-vezér Stephen O' Malley-val és az egykori Cathedral-frontember Lee Doriannal alapított Teeth Of Lions Rule The Divine mind a karrierje fontos részét képezik. A legfontosabb mégis a Crippled Black Phoenix, amivel saját definíciója szerint az „utolsó idők balladáit" írja – egyszerre utalva a dalokat átjáró mély szomorúságra és a zenekar különleges stílusára. A Crippled Black Phoenix ugyanis éppanyira merít a Pink Floyd űrbe markoló pszichidéliájából, a Mogwai poszt-rockjából mint a gazdagon hangszerelt progrockból.

A banda politikai tudatosság és grandiózusság terén is kilóg pályatársai közül: több ízben adtak már ki két lemezes konceptalbumokat, amik általában olyan témákat boncolgatnak, mint az emberi természet, a bolygónk jövője, az állatvédelem vagy az aktuálpolitikai helyzet. Ehhez jön még a tagság függvényében változó hangszerelés, mely mindig bőven túlmutat a rockzenében bevettnek számító eszköztáron, így valóban nem túlzás a Crippled Black Phoenixet az elmúlt tíz év egyik legkülönlegesebb, állandóan új utakat kereső zenekarának nevezni, akik folyamatosan új utakat keresnek. A zenekar tavaly a tervezett negyven helyett egy két órás koncertet adott, most pedig visszatér, hogy bemutassa a még idén megjelenő új albumát – így a mostani alkalom különlegességében biztos nem marad majd el az elsőtől.

A Publicist UK története már-már zavarbaejtő mértékben emlékeztet a Beastmilkére: adott négy, leginkább különböző extrém bandákból (Municipal Waste, Melt-Banana, Revocation) ismert tag, akik – ahogy Kvohsték is – fogták a 80-as évek elejének darkwave-jét, a Joy Divisiont, a Sisters Of Mercyt és ötvözték azt a poszt-punk zabolázatlan gitárfutamaival, valamint az énekes Zachary Lipez komor hideglelős baritonjával. Nem meglepő, hogy a még 2014-ben megjelent első demóról a metál- és rockmagazinok épp oly elismeréssel írtak, mint a punkfanzine-ok vagy a poplapok.

A szupergruppra hamar le is csapott az extrém zenék egyik sarokkövének számító Relapse Records; a kvartett bemutatkozó albuma, a Forgive Yourself már náluk jelent meg – és be is váltotta a zenekarhoz fűződő reményeket. „Mintha a The Murder City Devils próbálna meg Joy Division dalokat játszani, Michael Girával a mikrofonnál" - írta a lemezről a Revolvermag kritikusa. A dalokban ugyan érzhető a tagok egykori zenekaraira jellemző erőteljes húzás, a kulcs mégis az egyszerre slágeres és beborult, komor poszt-punk – new wave ötvözet, ami már az első alkalommal a hallgató bőre alá kúszik és nem enged. A Publicist UK egyértelműen a műfaj egyik nagy ígérete, akiket még most, a karrierjük elején, egy intim hangulatú klubkoncerten lehet megnézni.

„A The Devil's Trade minden, ami az eddigi zenekari életem mögött van. Az összes olyan dal, amivel nem tudtam mit kezdeni. Nagyon sokáig nem is törődtem velük, frappánsakat meg végképp nem tudok írni róluk. Nagyon személyes és esendő" - mondja szólóprojektjéről Makó Dávid, akinek nevéhez az utóbbi idők egyik legkomolyabb dalszerző-előadói bemutatkozása fűződik. The Devil's Trade tavaly ősszel online megjelent első nagylemeze, a Those Miles We Walked Alone komoly sikereket aratott. "A dalok egytől egyig csodálatosan sikerültek" (Magyar Narancs), "világszínvonalú produkció" (Est.hu) – a kritika csak hozsannákat zengett róla. A bluesos-bendzsós-folkos hangszerelés, Makó elképesztő hangja valóban nagyon erős produkciót eredményezett. A lemez bakelitváltozatát az A38 Hajó adta ki, a Cseh Tamás Program támogatásával – jelenleg a GarageLive online boltjában kapható.

2016. december 15., Budapest @ Dürer Kert
CRIPPLED BLACK PHOENIX (official) (UK)
Publicist UK (USA)
The Devil's Trade

Kapunyitás: 19:00
Jegyár: 3.500 Ft (elővételben) / 4.200 Ft (helyszínen)
Jegyelővétel: Tixa (50 db elővételes / 50 db helyszíni - már kapható), CDPince (50 db elővételes - már kapható), Dürer Kert (50 db elővételes / 150 db helyszíni - már kapható)

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.