Shock!

április 16.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nergal: „Minden egyes új fekvőtámasz boldoggá tesz!”

A lehető legjobb ütemben halad Adam Darski, azaz Nergal gyógyulása, aki tavaly év végén csontvelő-átültetésen esett át leukémiás megbetegedése után. A lengyel Behemoth énekes/gitárosa a MetalSucks.netnek adott interjújában részletesen beszélt állapotáról és a vele történtekről.

„Jól vagyok, javulok", mondta Nergal az egészségi állapotát firtató kérdésekre. „Nem olyan, mintha teljesen egészséges lennék, de új csontvelőm van, és a transzplantáció teljesen rendben zajlott le. A szervezetem befogadta az új csontvelőt, egyik szervem sem hadakozik ellene, pedig az ilyesmi elég gyakori a hasonló esetekben. A véremet korábban minden héten ellenőrizték, most már csak minden két hétben nézik meg. Minden majdnem tökéletesen halad a kívánt irányban, nincs miért aggódni. Fizikailag már lényegesen jobban érzem magam. Az izmaim nem olyan erősek, mint a betegség előtt, és elég könnyen elfáradok, de tényleg folyamatosan javulok. Például három hete megpróbáltam fekvőtámaszokat nyomni, de csak hármat bírtam. Ma már tizenegyet. Minden egyes új fekvőtámasz boldoggá tesz!"

Nergal emellett azt is közölte az interjúban, hogy nagyon sokat segített neki az az összefogás, amit a zenészkollégák és a rajongók részéről tapasztalt. „Nemcsak barátok és a Behemoth hívek biztosítottak a támogatásukról, hanem olyan emberek is, akikkel évek óta nem is beszéltem. Sokan csontvelő-donornak is ajánlkoztak, ami rettentő jól esett. Az egész metal közösség együtt és a lehető leggyorsabban reagált az egészre: e-mailek ezreit kaptam, miután kikerültek a hírek a betegségemről, és egyetlen negatív komment sem érkezett. Nem vártam volna, hogy ennyire rokonszenvesen és együttérzően, ekkora odafigyeléssel reagál majd az egész extrém metal színtér erre az egészre. Pénzre nem igazán volt szükségem, hiszen az egészségbiztosításom majdnem mindent fedezett, de olyan ajánlatokat is kaptam, amikben gyűjteni akartak nekem. Én erre azt mondtam: srácok, nem kell pénz. Annyit tehettek, hogy beszéltek más emberekkel, aztán elmondjátok nekik, mi az a leukémia, és felhívjátok a figyelmüket a csontvelő-donorprogramokra. Ennyi."

A muzsikus nem tagadta: sokszor előfordult, hogy könnyes szemmel olvasgatta az e-maileket és az internetes kommenteket. „Egy csomó ember létezik, aki értékeli, amit zeneileg csinálsz, aztán utána emberként, személyiségként is értékelni kezd, és hisz benned. Ez fantasztikus. Visszatért a hitem az emberekben a történtek után, pedig előtte nagyon szkeptikus voltam mindig az emberi fajjal kapcsolatban. Valahol persze ma is az vagyok, rengeteg dolog feldühít, és pesszimistává tesz a jövőnkkel kapcsolatban. De már úgy vagyok vele, hogy bassza meg, még nincs veszve minden! Egy csomó mindenki ma is érző, valóságos ember maradt. Ez olyan lecke volt számomra, amiért nagyon hálás vagyok."

Nergalt január közepén engedték haza a kórházból, ahol négy hetet töltött, és csontvelő-átültetésen esett át. A muzsikusnál tavaly nyáron diagnosztizáltak leukémiát az orvosok, ő pedig szerencsére a lehető legkorábbi időpontban megkezdte a szükséges kezeléseket.

A teljes interjú itt olvasható.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.