Shock!

június 16.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Húsz éve játszott a Kisstadionban a Sabbath / Pantera / Helloween / Coal Chamber négyes, húsz éve indultunk

Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1998. június 3-án a Kisstadionban koncertezett a Black Sabbath, a Pantera, a Helloween és a Coal Chamber. A hazai metaltörténelem egyik kiemelkedő jelentőségű eseménye mára legendává nemesült, és rárakódott egy nagy adag mitikus por is: utólag egyértelmű, hogy a körülmények lehettek volna sokkal jobbak, talán egyes zenekarok is, ám akkoriban ezzel senki sem törődött, simán csak örültünk, hogy megvalósulhatott Magyarországon egy ilyen rangos minifesztivál. Amely egyben a Shock! zászlóbontásául is szolgált.

0603pantera1

Aki akkortájt vagy később született, azzal elég nehezen lehetne érzékeltetni, mennyire másképp működött minden a zeneiparban és a koncertpiacon – és ezen belül konkrétan a magyar koncertpiacon – két évtizeddel ezelőtt, mint manapság. Ha 1998 ebből a szempontból már nem is a hőskort jelentette, annyi bizonyos, hogy a súlyosabb vonal ebben az időszakban pörgött fel igazán. Miközben a korábbi időszakban alig tartottak nemzetközi klubbulikat Magyarországon, és egy kézen meg lehetett számolni, hány nagyobb külföldi csapat jutott el hozzánk egy évben, '98 elejére hirtelen egészen brutálisan felpörögtek a dolgok, méghozzá szinte a semmiből. Emiatt lelkes zenefanatikusként azon kaptuk magunkat, hogy azelőtt ismeretlen módon szelektálni kell a koncertek között: a szezont Jimmy Page és Robert Plant nyitotta februárban, majd egy rövid, párhónapos időszakon belül megfordult Budapesten a D.R.I., a Cannibal Corpse, az Overkill és a Nevermore, a Manowar, a Dream Theater, a Motörhead, a Deep Purple, ősszel pedig az Iced Earth / Sentenced páros, a Slayer és az akkor még tökéletesen ismeretlen System Of A Down kettőse, illetve a Hammerfall zárta a sort. Az év legrangosabb metal-koncerteseménye azonban egyértelműen a Black Sabbath, a Pantera, a Helloween és a Coal Chamber jelenése volt a Kisstadionban június 3-án.

0603shockHúsz év irgalmatlan hosszú időnek tűnik, máskor meg egy röpke pillanat az egész. Ha az 1998. június 3-ai napra gondolok, bizonyos szempontból olyan, mintha nemrég történt volna az egész, másrészt pedig inkább már csak halvány emlékképeket őrzök arról a napról, mintsem konkrét „filmszerű” élményt. A Shock! indulásával össze is forrt ez a nap, hiszen amikor kitaláltuk, hogy legyen valami ütős kezdése, meg persze címlapja az első nyomtatott számnak, pont kapóra jött a Kisstadion-beli koncert, és valahogy sikerült meggyőzni a szervezőket, hogy érdemes minket beengedni a színfalak mögé.

Igazság szerint végig egyfajta „nem hiszem el, hogy itt lehetek” érzés uralkodott bennem, és visszagondolva még mindig ugyanezt érzem, amit remekül dokumentál a bájosan amatőr, naplószerű beszámoló a két interjúval – enélkül tényleg csak a pár emlékkocka maradt volna meg a fejemben. Arra viszont tűélesen emlékszem, amikor kijött a Pantera a színpadra, teljesen ledermedtem a fotósárokban, mivel ez volt életem kábé harmadik koncertfotózása, és ilyen volumenű eseményt meg álmodni sem mertem volna a kis „béna”, '70-es évekbeli filmes gépemmel. Ahol persze a negatív miatt még spórolni is kellett a filmkockákkal, ami ma már kábé elképzelhetetlen a digitális korszakban. Ennek megfelelően az a kevés kép finoman szólva sem az igazi, de valószínűleg egy életre megpecsételte a sorsomat. Sok szempontból szürreális és hihetetlen volt az a nap, borzasztó nagy kár, hogy a Panterából már csak egy szétesőben lévő zenekar jutott nekünk, és ugyan olykor szörnyen öregnek érzem magam az ilyen emlékek miatt, viszont soha nem adnám semmiért azt, hogy én még láttam ezeket a koncerteket.

Valentin Szilvia

Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de utóbbi bulit eredetileg 1997 augusztusára tervezték, konkrét dátuma is volt (olyannyira, hogy még a HVG egy, a hazai fesztiválpiaccal foglalkozó cikkében is megemlítették, hogy lesz). Valami, természetesen Ozzy Osbourne-ék érdekkörében felmerült ok miatt ez a verzió végül meghiúsult, a tervezett európai kört a következő évre halasztották. Sosem fogjuk megtudni, rosszul jártunk-e ezzel vagy sem, de sanszos, hogy a '97-es line-up még erősebb lett volna, az eredeti változat ugyanis az azévi nyáron az Egyesült Államokban brutális sikert aratott OzzFest komplett európai áthozataláról szólt, és a főattrakció mellett a Pantera, a Marilyn Manson, a Type O Negative és a Fear Factory bizonyosan szerepelt volna az itteni csomagban is. Végül az amerikai leosztásból „csak" a Sabbath, a Pantera és a Coal Chamber maradt, meg persze a Kisstadion, mint egyetlen, akkoriban egy hasonló esemény nyári lebonyolítására alkalmasnak tűnő helyszín. Az eleinte még hirdetett, a plakátokon, illetve a korai jegyeken is szereplő nyitófellépő, a Neurosis pedig végül valamiért nem jutott el hozzánk.

A koncertre 4000 forintba került a belépő, ami akkori viszonyok között nem számított olcsónak, de egy ilyen csomagért különösebben drágának sem. Főleg, ha azt vesszük, mennyire ótvar helyen tartották a bulit, a Kisstadion ugyanis akkoriban már valami egészen elképesztően rossz állapotban volt. Összehasonlításképp: előző ősszel a Megadeth-t 3700-ért, Page-et és Plantet 3000-ért, a Dream Theatert pedig 3300-ért lehetett megnézni. Ennek ellenére – talán ez is furcsa lehet – messze nem volt teltház a megfelelő infrastruktúra nélküli, rettenetes akusztikájú betonteknőben: hivatalos adatokat sem akkor, sem azóta nem hallottam, de ránézésre valahol harmad- és félház között lehetett a vége, ami papíron nem hat éppen ösztönzőleg a hangulatra, mint ahogy a 40 fokos, fülledt forróság sem a tűző nappal. Viszont a bulit övező általános izgalom feledtette az emberrel ezeket a kellemetlen járulékos tényezőket, meg hát ugye 17 évesen semmi ilyesmivel nem foglalkozol. A Pantera és a Coal Chamber előző este dedikált is Budapesten, Phil Anselmóék a Nyugati téri MCD-ben, Dez Fafaráék pedig a József körútiban. Csak előbbin voltam, de azóta is feledhetetlen élmény: még az aktuális igazgatói intőmet is aláírattam velük a Vulgar Display Of Power borítója mellett. Nem csoda, hogy lázas izgalomban, euforikus hangulatban vártuk a koncertet.

0603pantera3A zenekarokról nem írok bővebben, hiszen itt a korabeli beszámoló is. A Coal Chamber akkoriban még nagyon fiatal csapatnak számított, emlékeim szerint a Loco klipet leszámítva itt találkoztam velük először, de ennek ellenére meggyőzőnek bizonyultak. A Better Than Raw lemezzel az Andi Deris-korszak legjobb és legsikeresebb albumát turnéztató Helloween kicsit kilógott a mezőnyből, de minden túlzás nélkül állati jól nyomták, még ha nem is szóltak túl fényesen. A Pantera soha azelőtt és soha azután nem járt erre, így fanatikus rajongóként hatalmas élmény volt látni őket, de már akkor, jóval kisebb koncertjáró rutinnal is nyilvánvalónak tűnt, hogy lazára vették a dolgot. Nem egyedül nálunk egyébként: az akkori európai turnéról több hasonló beszámolót is lehetett olvasni, még az akkor legrangosabb kontinentális metalfesztnek számító Dynamo headlineri pozíciójában is hakni-üzemmódban tolták. Anselmo két üveg borral sétált ki a színpadra, és ugyan a hangszeresek fölényes tudása simán elvitte a hátán a dolgot, valójában nem erőltették meg magukat túlságosan. Philnek ráadásul a közönség sem igazán tetszett, aminek többször is hangot adott („you headbang like it's nineteen-eighty-fuckin'-four"). Viszont a kiéheztetett nézősereg így is kajálta őket, a meglepetésszerűen előkapott The Number Of The Beast bevezetővel pedig még az idősebb, kizárólag a főattrakcióra érkezett arcokat is talpra állították. A végén pedig jött a Black Sabbath, a Magyarországra elsőként eljutott Ozzy Osbourne-nal a fronton, és Vinny Appice-vel a dobok mögött. Utóbbi ténnyel – mint mondtam, még más világot éltünk... – csak a helyszínen szembesültünk, előzetesen mindenki Bill Wardra számított, ő azonban egészségügyi problémái miatt kihagyni kényszerült a turnét. Ezzel együtt a Black Sabbath jött, látott és győzött a klasszikusokból álló műsorral, kiváló formában játszottak, és a dögmelegben, csatakosra tombolva Ozzy mániákus vízágyúzása is életmentőnek bizonyult. Sőt, még a színpad felső állványzatába is építettek vízcsöveket.

Természetesen nem véletlenül emlékezünk meg így, külön is erről a koncertről, hiszen a Valentin Szilvia, Tátrai Emese és Bakó Csaba által megalapított ős-Shock! is ezen a jeles eseményen bontott zászlót, és az év őszén kiadott első nyomtatott szám központi anyagai – a fentebb linkelt beszámoló, egy Helloween- és egy Coal Chamber-interjú – is itt készültek. Az átfutás mai szemmel nyilván nevetségesen hosszúnak tűnik, de akkoriban így működtek a dolgok. Kis túlzással tehát azt is ráfoghatjuk, hogy mi is ma vagyunk húszévesek. Nagy önünneplésekre ugyanakkor eddig sem álltunk meg, és most sem fogunk, simán csak ráfordulunk a következő húszasra. Remélhetőleg továbbra is velünk tartotok!

0603cc1

 

Hozzászólások 

 
#23 Sly 2023-06-04 13:50
Ott voltam - a Page/Plant bulin is, ott az utolsó ezrest a belépőre a koncert előtt tarháltam össze, óriási élmény volt :)
Viszont a CC/Helloween/Pantera/BS bulin az ötödik húzónév a Neurosis lett volna (a plakát és azt hiszem a belépőjegy szerint is), de az valamiért elmaradt.
Idézet
 
 
+5 #22 CFI 2018-06-05 20:10
Ott voltam mindkét dedikáláson és értelemszerűen a bulin is - a Panterát nagyon vártam, aztán a végét már hátulról néztem, igazi klasszik hakni volt.

Nektek további 20 évet, már csak titeket olvaslak. :)
Idézet
 
 
+1 #21 Starlight Express 2018-06-05 19:04
Amikor Anselmonak még volt köze a zenéhez. Régen volt.
Idézet
 
 
+3 #20 rockart 2018-06-05 15:56
Ott voltam, nagy élmény volt! Sőt, az előző napi Pantera dedikálás is óriási volt a Nyugati tér (egykori) MCD áruházában. Kb. a negyedik, ötödikek lehettünk haverral a sorban. Mielőtt megérkezett a zenekar, már Big Wall (zenekari bodyguard) ott volt a sor elején, és lehetett vele dumálgatni. :-)
Idézet
 
 
+2 #19 Scud 2018-06-05 12:05
Boldog Szülinapot!
Szilvi nagyon cuki a képen. :)
Idézet
 
 
+3 #18 Jude 2018-06-04 15:17
Boldog szülinapot Nektek! :-) :-) Még sokszor 20-at kívánok!
Idézet
 
 
+8 #17 Bólogató kutya 2018-06-04 00:07
HEAVY BIRTHDAY!!!
Idézet
 
 
+6 #16 Claudius Oltarimanus 2018-06-03 23:36
Vidéki kölykökként utaztunk fel Pestre, aztán kikötöttünk a Hammer Zenebarlangban. Végül Cselőtei igazított útba minket merre van a Kisstadion....:D
Idézet
 
 
+10 #15 Cold Gin 2018-06-03 23:31
Köszönöm a munkátokat! Különösen, hogy a többi hasonló oldallal ellentétben glam metal zenekarokkal is foglalkoztok.
Idézet
 
 
+7 #14 RobertThorn 2018-06-03 20:49
Sajnos sikerült kihagynom ezt a bulit. Meg a VHK-TITD-Voivod-Neurosist az Almássy térről..
Ha lesz majd valaha időgép (ami persze sosem lesz..), erre a kettőre biztos hogy el akarok majd menni.

És hát boldog születésnapot! Csípem bennetek ezt a jó értelemben vett régisulis feelinget, ami a érzik a weblapból (mint anno tizensokéve a metalindexnél, heavymetal.hu-nál), nem siettek semmivel, de pont emiatt igényesebbek (tartalmilag, nyelvtanilag is) is a cikkek.
Rendes és érdeklődésre számot tartó híreket közöltök (rendes fordítással), s nem reposztoljátok pl. a sok huszadrangú és fokozhatatlanul baromi unalmas jutúbhercegek 'x mai sláger djent metál cover' videóit meg az ezekhez hasonlókat, és én ezért nem tudok elég hálás lenni nektek. Az olyan ötletes és érdekes meglepetéscikke k, mint ami pl pár éve a Bíró Icás interjú is volt, na azok azok, amiket végképp senki nem csinál utánatok. És a lista nyilván nem ezzel ér véget.
Szóval bőven van miért megbecsülni benneteket, tessék nem abbahagyni a következő 20 évre se :)
Idézet
 
 
+7 #13 19EmpEroR75 2018-06-03 19:53
Csatlakozom azokhoz, akik a Shock! színvonalát méltatták a kommentekben. Köszönöm a munkátokat, hogy vagytok, hogy baromi sok mindenre felhívtátok/felhívjátok a figyelmem, amik különben lazán elmennének mellettem. Köszönöm az igényes cikkeket, a koncertbeszámol ókat, a Klasszikushock rovatot.
Azt pedig (természetesen) külön köszönöm, hogy olvasónak is lehetőséget adtok a publikálásra.
Boldog születésnapot a csapatnak, és még legalább ugyanennyi eredményes évet kívánok!
Idézet
 
 
+9 #12 mthomka 2018-06-03 19:04
Nem voltam kint, mert inkább a Deep Purplere fizettem ki a nemsok pénzem. Boldog születésnapot, nagyon jók vagytok!
Idézet
 
 
+17 #11 Tulus 2018-06-03 18:29
Hölgyek-urak, hosszú és fárasztó utat jártatok meg eddig, szerintem ti vagytok a legjobb metal zenével foglalkozó oldal. csak így tovább!
Idézet
 
 
+14 #10 Vox 2018-06-03 16:18
Bő tíz éve járok vissza napi rendszerességge l hozzátok, amióta dolgozom, meg az 1% is nektek megy. Úgy gondolom, hogy a magyar könnyűzenei újságírás területén nem csak rendkívül fontos, hanem kiemelkedő munkát is végeztek és bízom benne, hogy ez így marad még nagyon sokáig. Boldog születésnapot és legalább még ugyanennyi évet kívánok nektek!
Idézet
 
 
+15 #9 abdool 2018-06-03 16:02
haverral mentünk, máig nem tudom, milyen útvonalakon jutottunk el a szállást adó nagynénémhez, ugye a mobil akkor még "bunkofon" volt, nem volt minden zsebben, a mi lukasunkban meg pláne, szóval ott volt két 18 éves, szélsőségesen vidéki hülyegyerek teljesen és totálisan szétcsapva, csatakosan ozzyék zuhanyától, az élmény hatására folyamatosan vigyorogva, "milyenvótgeci, milyenvóóóót".

hihetetlen, hogy húsz éve volt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.