Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Queens Of The Stone Age - Budapest, 2018. június 21.

0629qotsa2A szokásos siránkozást leszámítva is van abban igazság, hogy hozzánk a világban aktuálisan futó előadók valahogy tényleg csak évtizedes késéssel jutnak el. A Queens Of The Stone Age (vagy a héten Magyarországon először fellépő Avenged Sevenfold) példája igazán jól alátámasztja ezt, hiszen Josh Homme zenekarának bemutatkozó lemeze 1998-ban jelent meg, a csapat pedig azóta sikerrel vette be a mainstream kapuit is. Egy időben pedig tényleg ők voltak az aktuális, trendi rockzenei szenzáció, hozzánk viszont sosem értek el önálló koncerttel. Mostanra ugyan nem sikerült olyan státuszt elérniük, mint teszem azt, a Foo Fightersnek, de azért még mindig jól cseng a nevük, egy elmaradt pecsás buli után pedig végre a magyar közönség is láthatta őket nem fesztiválkörülmények között is.

A magam részéről sosem voltam Josh Homme-ék rajongója: igazából a Rated R kivételével egyik lemezüket sem tudtam teljes egészében megszeretni, így nem is elsősorban a zenekar miatt érkeztem, hanem hogy végre élőben lássam azt az embert, aki anno a Blues For The Red Sunt meg a Welcome To Sky Valley-t is felgitározta. Homme ráadásul – ha politikailag korrekt akarok lenni – igen karakteres egyéniség, aki ugyan finoman szólva sem szimpatikus figura, viszont tényleg megvan benne minden, ami ideális rocksztárrá teszi: önérzet, arrogancia, bunkóság meg egy igen erős szórakoztatói véna, így annak ellenére is csak őt figyelte mindenki, hogy talán az egy szem billentyűs/gitáros Dean Fertitát leszámítva a többiek sem jellegtelen, szürke alakok.

időpont:
2018. június 21.
helyszín:
Budapest, Budapest Park
Neked hogy tetszett?
( 14 Szavazat )

A csapat nem is vitte túlzásba a körítést, hiszen a színpadra mindösszesen néhány világító, pusztán alul rögzített, így a megfelelő pillanatokban elhelyezett rúgások során kilengő led-rúdat helyeztek, ezek mellett pedig csak a fényekkel operáltak – kifejezetten hangulatosan. Emellett a látványosságot a kockás ingben fellépő Homme egzaltált arckifejezése, Troy Van Leeuwen feldolgozhatatlan mozgáskultúrája, a folyamatosan headbangelő, szülinapos basszer Michael Shuman, meg a végig kifejezetten energikusan és látványosan játszó dobos, Jon Theodore jelentette. És mindez tökéletesen elég is volt.

0629qotsa3

Érdemes volt követni az esemény Facebook-oldalát, mert a koncert napján derült ki, hogy az eredetileg kiírt programhoz képest 15 perccel előrehozták a kezdést, így a QOTSA-nek két teljes órája volt, hogy mindent kifacsarjon a kifejezetten lelkes közönségből. Ugyan a Parkot közel sem töltötték meg, de a megjelentek viszont kifejezetten lelkesen álltak a zenekarhoz, ezt pedig Homme is többször kiemelte. Mindössze egy intermezzo zavarta meg az idillt: a kiemelt álló részen két srác még a koncert elején (talán a harmadik-negyedik szám alatt) feltartott egy molinót, ami miatt Josh annyira befeszült, hogy egy pillanatra azt hittem, leugrik a színpadról, és személyesen vesz elégtételt. A magam részéről ugyan nem láttam, de a kifeszített vásznon állítólag a „Kick me in the face!" felirat díszelgett, utalva Homme meglehetősen védhetetlen, közelmúltban történt akciójára, amikor láthatóan teljesen szándékosan rúgott fejbe egy fotós nőt az egyik koncertjük alatt. Amellett, hogy teljesen fölöslegesnek érzem az ilyen provokációt, egyértelműen túlzás volt, hogy a molinó elkobzása után pár perccel Homme még a koncertről is kidobatta az egyébként ekkor már semmit nem csináló, békésen álldogáló két kölköt, a „Goody bye cunts!" elbocsátó szép üzenetet harsogva a mikrofonba. A közönségnek viszont érezhetően tetszett a rigorózus fellépés, és innentől kezdve még nagyobb fordulatszámra kapcsoltak.

A végig kifejezetten jó hangzású bulin Homme-ék teljesen ki is használták a rendelkezésükre álló műsoridőt: ha jól számoltam, a kétórás programba pontosan húsz tétel fért be, ráadásul köztük kettő a Rated R-ről, bár Feel Good Hit Of The Summer sajnos nem volt. A Monsters In The Parasol és az In The Fade mellett számomra a buli vége volt igazán erős a népünnepélybe torkolló Make It With Chu-val és Little Sisterrel. A ráadás előtt aztán Homme elsütötte a „Ti vagytok a legjobbak!" formulát, és lehetett is benne valami, mert végül a turnén szokásos kettő helyett nálunk három ráadást is játszottak. Aztán meg mindenkit meghívtak a backstage-be, ahol Josh ígérete szerint Mike születésnapja alkalmából mindenkivel szexelni fog. Sajnos erre már nem volt időm – pedig biztos hatalmas élmény lett volna –, de legalább így is láthattam azt az embert a színpadon, aki anno a Spaceship Landinget írta.

0629qotsa1

Fotó: Nagy Marci / Budapest Park

 

Hozzászólások 

 
+2 #3 Scud 2018-07-02 09:23
Nekem a tavalyi Clutch után a legnagyobb buli volt. Mondjuk apukaként nem is járok már el annyit, de a buli utolsó negyede nagyon megcsavart.
Érdemes volt azt is megfigyelni, hogy milyen széles réteget meg tud mozgatni a QotsA.
Mögöttem egy 65 éves bácsi a feleségével, előttem tini csajok, odébb szakállas- tetkós formák…
Én nagyon éltem.
Idézet
 
 
+1 #2 Starlight Express 2018-06-29 23:00
Ők a modern hard rock egyik gyöngyszeme. A kicsit gyenge elsőt kivéve minden albumuk tökéletes. Sajnálom, hogy ki kellett hagynom. Kihasználják valamennyire a 3 gitárt?
Idézet
 
 
+4 #1 ángyom 2018-06-29 08:58
Most potom 500 Ft-ért meg lehet vásárolni a zenekar magyar nyelvű életrajzát.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.