Shock!

október 04.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Poets Of The Fall, Tom Lumley And The Brave Liaison - Budapest, 2022. október 9.

Sokszor és sokaktól hallottuk már temetni a műfajt olyan megállapítások alapján, hogy kevés a fiatal a koncerteken, amúgy sincs senki, aki a leköszönő nagy öregek helyébe lépjen, a mai tiniket pedig sokkal inkább hozza lázba a hip-hop, mint a rock and roll. Mindebben persze van igazság, de a helyzet talán mégsem olyan rossz, épp csak nem mindig a jó irányban keresgélünk. A Poets Of The Fall esete például meglehetősen reménykeltő, mert bár ők is csaknem húsz éve alakultak, azaz a tagok is 40 körül vannak már, valamiért mégis kifejezetten népszerűek a fiatalabb korosztály körében. Így amellett, hogy a Barba Negra kisebbik helyszínére elővételben elment a jegyek háromnegyede, az is üdvözítő volt, hogy a küzdőteret tízen- és huszonévesek – köztük rengeteg lány – töltötték meg.

poets_4

időpont:
2022. október 9.
helyszín:
Budapest, Barba Negra
Neked hogy tetszett?
( 5 Szavazat )

A közönség pedig fiatalos lelkesedéssel fogadta már Tom Lumley-t és kísérőzenekarát, a The Brave Liaisont is, akik természetesen britek (ezzel a névvel mások nem is lehetnének), és 2021-es Everything Affected lemezüket mutatják be a turnén. A csapat nem csak nevében, de fizimiskájában és zenéjében is meglehetősen angol, és ez a popos, punkos rockzene élőben is tök jól működött. Fiatal koruk ellenére ráadásul kifejezetten rutinosan mozogtak a színpadon, és élőben az is kiderült, hogy nem véletlenül a Fake Friends és a Crawling a legnépszerűbb dalaik a különböző zenemegosztó és közösségimédia-oldalakon. Bár a zenekar nem hangsúlyozta ezt különösebben, de a hazai volt a turné első körének utolsó állomása (kábé egy hónap múlva azért a Poets Of The Fallnak jön a folytatás, de arra Lumley-ék már nem kísérik el őket), és biztos vagyok benne, hogy ennél forróbb hangulatú búcsút nem is kívánhattak volna, a közönség ugyanis az első pillanatoktól kezdődően a zenekarok minden egyes rezdülésére azonnali és heves lelkesedéssel reagált. Sokat elárul a hangulatról az is, hogy Lumley-ék még fellépésük vége után két órával is bőszen dedikáltak és osztogatták szórólapjaikat a bejáratnál.

poets_3

Tulajdonképpen semmi meglepő sincs abban, hogy a Poets Of The Fall zenéje ennyire működik, hiszen ők is azt a módszert alkalmazzák, ami másfajta zenei környezetben a The Night Flight Orchestrának is bejött, azaz különböző műfaji elemeket gyúrnak össze jó érzéssel úgy, hogy a végeredmény azonnal ható, slágeres, és jó értelemben véve ragadós legyen. Zenéjükben van egy jó adag pop, kis elektronika meg persze egy csomó skandináv melankólia (naná, hisz finnek), a végeredmény meg tényleg maximálisan szórakoztató.

A csapat nem vitte túlzásba a vizuális oldalt – az egyenfekete szerelésbe öltözött brigádból csak az extravagánsabb megjelenésű basszusgitáros Jani Snellmann lógott ki –, ennek ellenére mindig akadt látnivaló, folyamatosan történt valami a színpadon. A másfél órás előadás pedig kifejezetten energikus volt, még úgy is, hogy zenéjükben elég gyakori elem a fentebb említett melankólia. Ezeknél a részeknél sokszor beugrott a kései Sentenced is, de az is tény, hogy Marko Saaresto dallamaiból csomó klasszikus AOR-párhuzam is kihallható, és a gitárosoktól sem áll távol némi klasszikus hard rock-gitárhős hajlam. Mindez pedig olyan hatásos mixet eredményez, amit szerencsére a fiatalok is kajálnak.

poets_2

A tömör, üresjáratoktól mentes koncert első felvonása nagyjából egy órán át tartott, ekkor ugyanis tíz nóta után levonultak, hogy a közönséget végül újabb négy tétellel örvendeztessék meg. A játékidő így gyakorlatilag majd' 90 percre hízott, és alapos merítést adott a zenekar pályafutásából. A maga négy tételével természetesen az aktuális Ghostlight vitte a prímet, de a Revolution Roulette és a Clearview kivételével minden lemezüket megidézték, és elhangzott az a My Dark Disquit is, ami a geekek között külön kedvenc, hiszen easter eggként bekerült anno a Control című, kifejezetten népszerű játékba is.

Világosan látszott, hogy a közönség lelkesedése átragadt a zenekarra is: a színpadon egymást érték a fülig érő vigyorral elővezetett hatalmas pózok, illetve szinkronmozgások, Marko pedig még a közönségből feldobott plüss kisördögöt is felültette a vállára az egyik dalban. Kifejezetten fesztelen, végtelenül pozitív hangulatú buli volt ez tehát, minek végén mindenki abszolút feltöltődve indulhatott haza. Az élő zenének pedig pontosan ez is a lényege, nem igaz?

poets_1

Fotó: Barba Negra

 

Hozzászólások 

 
#6 Windir 2022-10-14 14:03
Idézet - ma:
Nekem nagy csalódás volt ez a koncert. Lemezen kb. popzene, itt meg tolták két gitárral. Jó, hogy kemény meg minden, de Duran Duran koncerten sem szeretném a számokat Whitesnake stílusban hallgatni, még akkor sem ha Whitesnake-et hallgatok Duran Durant meg alapvetően nem.

Ez a trend manapság. Az ember gyanútlanul betér egy popkoncertre és lezúzzák az agyát a brutális gitárokkal. Aznap Evil Spell-en bezzeg csak a prüntyögés ment.
Idézet
 
 
#5 ma 2022-10-14 12:34
Nekem nagy csalódás volt ez a koncert. Lemezen kb. popzene, itt meg tolták két gitárral. Jó, hogy kemény meg minden, de Duran Duran koncerten sem szeretném a számokat Whitesnake stílusban hallgatni, még akkor sem ha Whitesnake-et hallgatok Duran Durant meg alapvetően nem.
Idézet
 
 
#4 Valentin Szilvia 2022-10-13 23:21
Se Gaahl, se Vola, se Evergrey. Kicsit besűrűsödtek a koncertek, mindent nem lehet.
Idézet
 
 
#3 Mojo 2022-10-13 19:49
OFF

Esetleg egy beszámoló a Voyager/Vola-ról?
Idézet
 
 
#2 Pthumerian 2022-10-13 16:47
Egy kis off: a Gaahls Wyrd buliról lesz esetleg beszámoló?
Idézet
 
 
#1 Nordmann 2022-10-13 05:59
OFF

Ez megvan, hogy lesz egy ilyen újrakiadás?
https://bravewords.com/news/ayreon-s-universal-migrator-part-i-ii-remixed-and-remastered-lyric-video-released-for-into-the-black-hole-feat-iron-maiden-s-bruce-dickinson

Nagyon várós. Ugyanez az Electric Castle albummal valami csodát tett. Ez tényleg nem csak egy gagyi remaster, hanem új életet lehet az albumba. Az EC hangzása eleve az egyik legjobb volt gyárilag az Ayron lemezek közül, de még így is hatalmasat javult. Az Universal Migrator-ra pedig eleve ráfért, kíváncsi vagyok... talán most, sok-sok évvel később lesz tényleg teljes értékű a lemez.

ON
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.