Shock!

augusztus 11.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

P. Box Unplugged - Debrecen, 2010. december 3.

Bár nem terveztem, hogy szóba hozom a jelenleg is folyamatban lévő bírósági eljárást, amelyet a debreceniek a másik Boxszal szemben kénytelenek a név birtoklásáért végigvinni, egy gondolat kapcsán mégis ki kell, térjek rá. A Koriékkal nem szimpatizálók körében ugyanis elterjedt a pejoratív elnevezésként létrejött „Lokibox" név, amelynek esetében lehet, hogy fordítva sül el a fegyver, hiszen egy debreceni rajongó szájából akár még kedves becézésként is hangozhat.

időpont:
2010. december 3.
helyszín:
Debrecen, Kölcsey Központ
Neked hogy tetszett?
( 12 Szavazat )
Pesten sem csengene feltétlenül negatívan a „Fradibox". De mindegy is, mert ezzel a nagyszabású projekttel igen magasra tette a mércét a cívis P. Box, és ha végre eljutok a hasonnevű pesti formáció valamelyik fellépésére (nagyon igyekszem, és ha ez megtörténik, ezeken a hasábokon is megemlékezem róla az objektivitás jegyében!), nem lesz könnyű elvonatkoztatni ettől az élménytől.

Miről is szól a történet? Valamikor nyáron értesültem cimborám révén arról, hogy év végén unplugged bulit adnak Koriék szülővárosuk egyik (vagy éppen „A") legkomolyabb koncerthelyszínén, az impozáns Kölcsey Központban. Alapból nagyon szeretem az efféle, a „másság jegyében" fogant kezdeményezéseket, legutóbb például a Europe ilyesmi produkciója csapta ki a biztosítékot nálam (meg negatív értelemben a Helloween), de bármikor szívesen nézek-hallgatok ilyesmit kedvenceimtől.

A svédekkel már csak azért is jó párhuzam, mert egy picit a Box is „csalt", hiszen nem „igazi" akusztikus gitárokkal álltak (ültek) ki a színpadra, sőt, a végére „sima" rockkoncertbe ment át az egész – de ennyire azért ne szaladjunk előre. Maradjunk csak egyelőre Joey Tempestéknél: náluk vonósnégyes egészítette ki a csapatot, itt viszont csak egy csellista kolléga gazdagította a hangzást, és ami a Europe-nál nem volt: női vokál és plusz egy gitáros, Kozma Norbert személyében, aki amúgy Korival ezer éve csinálja az Acoustic Gallery nevű feldolgozásprojektet Debrecenben. Mivel szerdánként játszanak, kicsi az esély, hogy a közeljövőben elcsíphessem ezt a formációt, de ami késik, nem múlik – tudomásul kell ugyanis venni, hogy ez egy szigorúan helyi szinten működő, pusztán hobbiból létrejött duó. Ami a női vokált illeti, Erdős Fruzsina szinte pimaszul fiatal (21), de a hallottak alapján én bizony több szerepet adtam volna neki, mert mind a Csak Az Ég ráosztott versszaka, mind az Ezer Évet bevezető népdal is nagyon komoly hatásfokkal bírt.

Nagy elemzésekbe amúgy nem érdemes bocsátkozni, mindenki látott-hallott már ilyen áthangszerelt koncertet, vegyük sorra azt, ami igazán különlegességnek számított ezen a kellemes, teltházas (!) hangversenytermi estén. Említettük ugye a kiegészítő elemeket, de mennyire nyúltak bele az egyes dalokba? Bizony, volt, amibe alaposan: a Rock'N'Roll Az Égig nyitást például csak Günther és Kori adta elő, a Soha Nem Elég kapott egy flamencós középrészt (emlékszünk ugye a Scorpions hasonló megoldására a Holidaynél?), elővették a valaha született egyik legjobb P. Box nótának számító, de hangulata miatt nem kimondottan rockkoncertre való Árnyékot (és megint egy Europe párhuzam: The Devil Sings The Blues).

Meglepődhettünk a szintén soha nem játszott Jégkorszakon, de amit a Zöld a Bíborral művelt Kori, az tényleg a „szem nem marad szárazon" kategória volt. Már az megrendítő volt, hogy nemcsak Pityi, de édesapja emlékének is szólt, de egy szál zongorával és csellóval nagyon hatásosra (és pozitív értelemben musicalesre) sikeredett.

A 2001-es maxiról is elővették az Itthagyott Világ c. tételt és a megszelidített Pangea is remekül szólt. Itt már persze szépen elmozdult a dolog a rockzene felé, a zenekar ülő tagjai egyre több időt töltöttek állva, és mire a Vágtass Velemhez értünk, a publikum – ha konszolidált módon is, de – tényleg megőrült. Remélem, valamilyen formában hozzáférhető lesz ez az anyag, mert ezt a produkciót nem könnyű utaztatni, és azért jó lenne, ha azok is megismerkedhetnének az újragondolt P. Box dalokkal, akiknek nem állt módjukban mozdulni, netán mozdultak volna, de nem is hallottak az eseményről.

Persze jelen körülmények között valamilyen szinten megértem, hogy Debrecen „irigyli" a zenekart más régióktól, de remélem, a név-vitától függetlenül vagy annak elcsitulásával lesz erő és energia olyan nótákat összerakni, mint ez a tavalyról ismerős, dögös Tűzben Égni. Ez ugyanis túl jó ahhoz, hogy „kisajátítsák".

 

Hozzászólások 

 
+3 #3 Guest 2011-01-12 01:26
Mivel az Árnyék a kedvenc P.Box dalom, ezért felkeltette a
kíváncsiságomat a beszámoló, úgyhogy rákerestem a youtubon, hátja... és fent van az Árnyék erről a koncertről! Fenomenális! Nagyon jót tett dalnak a finomabb megközelítés. A gitárszóló utáni elszállós-prózázós (van ilyen szó?) részt kihagyták belőle, talán nem is baj.
Kori a refréneket nem az albumon hallható szövegsorrendbe n énekli, hanem fel vannak cserélgetve.
Nem tudom, hogy tudatos koncepció, vagy mivel keveset játszák ezt a nótát, ezért összekeverednek benne a sorok. Fura volt, mert a (szerintem) világ legjobb hammond-szólója előtti "keresem hideg hajnalokon, reményre ítélt holnapom" annyira beleégett az agyamba, hogy meglepő volt. Szóval ajánlom mindenkinek a videó megnézését. Nekem nagyon jól esett.
Idézet
 
 
#2 Guest 2011-01-04 15:16
Kitűnő beszámoló, maximálisan egyet értek vele, egyetlen dologban szeretnék pontosítani: A Jégkorszakot játszották már korábban is, még mielőtt kijött volna a lemez, aztán később valamiért levették a műsorról - sajnos.
Idézet
 
 
+5 #1 Guest 2010-12-12 12:49
Ez nem egy átlagos koncert volt, az egyszer biztos! Amit Kori művelt A Zöld a Bíbor, és a Feketében, az valami félelmetesen megrázó volt.
Sajnos pont azok nem látták ezt a rendhagyó előadást, akik a legjobban "fikázzák" a "Lokiboxot".

Egy különleges helyen, nagyszerű zenészekkel, kiváló nótákkal, tökéletes hangzással valóban maradandó élményt kapott minden jelenlévő.

Néhány hete egy másik portálon az egyik idióta hozzászóló azt merte írni a szokásos P. Box vitában, hogy: "A debreceni P. Box nem alkotott maradandót. Nem írtak egyetlenegy, mára már klasszikussá vált dalt sem."

Aki ott volt a Kölcsey Központban, az tudja az igazságot...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.