Shock!

június 07.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Marduk, Immolation - Budapest, 2012. szeptember 3.

Ha Marduk és Immolation 2012-ben, akkor a jelszó: nosztalgia. A szónikus pusztítás nonpluszultrája, tesszük hozzá kapásból, és persze úgy is van, de emlékszünk-e 2003. április 26-ára, amikor ugyanez a két, akkor legszebb férfikorban lévő brigád ugyanígy már lerohanta Budapestet? Eszünkbe jut-e a Close To A World Below vagy a Nightwing album a múlt századból, és előkerül-e még a Mayhem felvarrós mellény a titkos fiókból?

Ha ez valóban kérdés, a válasz is megszületett: az év egyik leglehetetlenebb napján, az őszi iskolakezdés hétfő estéjén még mindig sokan gondoltuk úgy, hogy adunk egy esélyt a két veterán alakulatnak a múltidézésre, és a jelenkori hadosztály szemrevételezésére. Úgy kétszázan, jóra és rosszra egyaránt felkészülve, lelkünkben apró lidércfényekkel, de különösebb elvárások nélkül elindultunk tehát a Yuk felé, az ország különböző szegleteiből, hogy egy maratoni hosszúságúra hirdetett hangversenyen lenyessünk magunknak egy kisebb részt az örök kárhozatból.

időpont:
2012. szeptember 3.
helyszín:
Budapest, Kék Yuk
Neked hogy tetszett?
( 10 Szavazat )

A cseh Heaving Earth, a francia Forsaken World és a spanyol Noctem – az este előzenekarai – számára mindent összevetve csupán a (hiú) remény maradt a hódításra, sokakkal együtt én is kompletten lemaradtam róluk. Hogy őszinte legyek, nem is értem igazán, mi okból verődtek össze ekkora számban ezek a csapatok, és csak találgatni tudok, vajon hányan látják őket összesen ezen a másfél hónapos európai körúton. Igen masszív ugyanis a Serpent Sermon Tour menetrendje, Londontól Barcelonáig és Dublintól Athénig mindösszesen negyvenkét fellépést foglal magába, jócskán érintve a Kárpát-medencét és térségét is. Budapest az első megállók között szerepelt a turnén, ami előzetesen jó jelnek is tűnt, lévén sem a headliner csapatok, sem a közönségük nem fiatalok már, friss lendülettel pedig akár még eseményszámba is mehet a békegalambok rituális elpusztítása. A Marduk és az Immolation egyike sem a vájtfülűek lieblingje, így a teljes pályás letámadásra még a Yuk oly´ sokat szidott helyszíne is megfelelni látszott, továbbá a program is csúszások nélkül pörgött, így kilenc óra tájékán meglehetős optimizmussal fogadtam a hallószerveimbe elsőként bebocsátást kérő Immolationt.

Immolation setlist:

Close to a World Below
Swarm of Terror
Into Everlasting Fire
Father, You're Not a Father
What They Bring
Majesty and Decay
A Glorious Epoch
Under the Supreme
Unholy Cult
Den of Thieves
Dawn of Possession

New York hősei – és ezt a gondolatot a bő ötven perces műsor végéig nem tudtam magamtól száműzni – valamelyik rettentően begorombult, régisulis germán thrash horda kiállásával vonultak fel, egy mindennemű kötözködést kizáró diadalmenetre. A jövő évben negyedszázados jubileumot ünneplő halálbrigád friss sorlemezzel készül az évfordulóra, így a jelenlegi műsoruk most nem több, nem kevesebb, mint egy hibátlan válogatás minden korábbi érából. A két alapító, Ross Dolan bőgős/frontember és a kopasz bárdista, Robert Vigna igazi death metal showmanek: előbbi oltári szimpatikusan kommunikál és vezényli a bulit, utóbbi a gitárnyakkal az álmennyezetet lyukasztja, szóval van élet a színpadon, és ennek hatására persze a színpad előtt állókon is azonnal eluralkodik az eufória. És láss csodát: az Immolation még ebben a rettenetes teremben is jól tud megszólalni, a lábdobnál ugyan akad némi szoftveres segítség, de ami kézből és gyomorból jön, az is teljesen rendben lévőnek hangzik. Elsőligás nótáikból komolyan elszúrt összeállítást aligha lehet kihozni – a Morbid Angel iskola saját hanggal rendelkező véndiákjai, a maguk bizarr tempóváltásaival, persze nem is bakiznak. Megköszönik a közönségnek, az előzenekaroknak, a Marduknak, és közben lefejezik az egybegyűlteket. Hibátlan produkció, vastaps.

A nemrégiben a világra szabadított, legújabb Marduk album, a Serpent Sermon kapcsán ígéretet tettem rá, hogy lehetőségeim szerint elcsípem Morganéket élőben is, hátha valóban sikerülhet az ott műanyagba préselt pusztítást élőben is azonos szinten visszaadni. Nos, nem sikerült, mégsem volt ez egy rossz koncert. Olyat ők talán nem is adtak soha, ellenben a hangzás – mint esetükben már számtalanszor – itt sem volt barátjuk.

Marduk setlist:

Serpent Sermon
Nowhere, No-One, Nothing
The Levelling Dust
The Black Tormentor of Satan
On Darkened Wings
Slay the Nazarene
Temple of Decay
Throne of Rats
Deme Quaden Thyrane
Within the Abyss
Baptism by Fire
Panzer Division Marduk
Souls for Belial
---
Wolves
With Satan and Victorious Weapons

Szó se róla, valóban hangágyúként tarolt a svéd kvartett, de ettől önmagában hadd ne dőljek hanyatt. A kiállás persze klasszikus Marduk, szerencsére minimális pózolással, a frontdémon Mortuus a töltényöv mellé még egy láncot is a dereka köré csavart, közben bőven öntözve magát szénsavmentes ásványvízzel, és igazán dühösnek is tűnt. Idővel azután az óbudai szaunában kissé megfáradt a csapat, a hangulatot azonban még ez a tény sem hűtötte le. A setlist magáért beszél, a brigád pedig abszolút hitelesen tolja a csatazajt, immár bő két évtizede folyamatosan. Kiosztották a keresztényeket, kiszolgálták a közönségüket és aznap estére a sokat hallott füleimet is gyakorlatilag meggyalázták, aztán sorsára hagyták. Ha úgy tetszik, ez a legtöbb, mi tőlük kapható, és ez rendben is van így.

Összességében az Immolation jobb dalokkal és megfoghatóbb hangzással, szimpatikus hozzáállásával egyértelműen elvitte a Marduk elől a pálmát, más nézőpontból viszont a két zenekar – egymást komfortosan kiegészítve – egy igen tömény, kerek és csinos kis estét rakott össze nekünk nehézfémből és gyűlöletből. A végére majdnem én kértem elnézést, hogy a nosztalgia szó egyáltalán eszembe jutott előzetesen. Ez a két csapat saját kategóriájában ma is csúcsformában van.

 

Hozzászólások 

 
+2 #16 Zoli 2012-09-10 09:26
Idézet - Koroknai Balázs:
Idézet - Zoli:
Engem csak a kék yuk riasztott el, azért nem mentem el, ami így utólag lehet hogy hülyeség volt. Tényleg elég rossz ott az akusztika, bár death metal csapatoknak megfelel, a black metalhoz szerintem kevésbé. Remélem legközelebb nagyobb, jobb helyre jönnek.

na igen, komolyan félek tőle, hogy fog ott megszólalni pár hét múlva a Mayhem...


Szerintem sehogy...sajnos.
Idézet
 
 
+2 #15 Koroknai Balázs 2012-09-10 07:43
Idézet - Zoli:
Engem csak a kék yuk riasztott el, azért nem mentem el, ami így utólag lehet hogy hülyeség volt. Tényleg elég rossz ott az akusztika, bár death metal csapatoknak megfelel, a black metalhoz szerintem kevésbé. Remélem legközelebb nagyobb, jobb helyre jönnek.

na igen, komolyan félek tőle, hogy fog ott megszólalni pár hét múlva a Mayhem...
Idézet
 
 
+2 #14 Zoli 2012-09-09 12:02
Engem csak a kék yuk riasztott el, azért nem mentem el, ami így utólag lehet hogy hülyeség volt. Tényleg elég rossz ott az akusztika, bár death metal csapatoknak megfelel, a black metalhoz szerintem kevésbé. Remélem legközelebb nagyobb, jobb helyre jönnek.
Idézet
 
 
+2 #13 UnCutMetalTv 2012-09-06 20:13
MARDUK - Souls For Belial - Live - Blue Hell (Kék Yuk 2012)
http://youtu.be/pfh3-_7_cKU

NOCTEM - Live - Blue Hell (Kék Yuk 2012) - Pt.1
http://youtu.be/vvqi0V1if_c

NOCTEM - Live - Blue Hell (Kék Yuk 2012) - Pt.2
http://youtu.be/mTTKqKdV7J8
Idézet
 
 
+3 #12 Equinox 2012-09-06 18:19
Immolation klubbulin nagyon jó. Én Kolozsváron láttam őket 2008 körül, értük mentem, pedig akkor sem voltak főzenekar, csak 2., mintha. Marduk jó pusztító lehet élőben. Kérdés h nyomnak-e Those of the Unlight-os nótákat? A többi koncerten eléggé masszaszerű lehet, mert amit én hallottam mind übergyors black metal (Dark Endless meg kiforratlan szerintem). Na de mind1, örülök h most is jó volt az Immo. Nagy kedvencek

Fesztiválon nem ütnek akkorát mint klubban, azt is tapasztaltam Immo kapcsán
Idézet
 
 
+4 #11 CFI 2012-09-06 17:42
Idézet - Trollmagnet:
több másik portálon is azt olvastam, hogy az Immolation vitte a prímet aznap.

így, pontosan. de a marduk is rendben volt
Idézet
 
 
+4 #10 Trollmagnet 2012-09-06 16:50
pé, fasznak trollkodsz?

Témára visszatérve: sajnálom, hogy nem tudtam elmenni erre a bulira, több másik portálon is azt olvastam, hogy az Immolation vitte a prímet aznap.
Idézet
 
 
+3 #9 Valentin Szilvia 2012-09-06 11:51
Az emberek 99%-a leszarja a noname, jórészt valóban tragikusan rossz előzenekarokat, csak ezt senki nem szereti felvállalni. Másrészt meg munka/család/stb után hétköznap mi is elsősorban szórakozni szeretnénk, minek nézzünk meg olyan zenekarokat, ami nem érdekel? A neten utána lehet nézni előre, hogy érdemes-e korán érkezni valamelyik elő-előzenekar miatt (és elkérni mhelyről magunkat ugye). Szerencsére nem az a munkánk, hogy írnunk kell minden egyes zenekarról, amelyik színpadra lép nálunk.
És mentegetőzni mindezért teljesen értelmetlen.
Idézet
 
 
+1 #8 Draveczki-Ury Ádám 2012-09-06 11:43
Idézet - pé:
Semmi gond, így legalább kimoderálásra került a minden trágárságtól mentes, felháborodott és szurkálódó rész.


Ezer bocs. Tényleg véletlen volt. Szinte sosem moderálunk, és akkor is csak olyasmiért, ami nem fér bele. És ez sosem az, hogy valakinek nem tetszik egy adott cikk.

Elolvastam a cikket, én nem érzek benne semmi olyat, amit írsz, ezt másképp látjuk, kész.

Idézet - pé:
Inkorrektség? Csak a teljes beszámolót olvasni vágyó olvasókkal szemben, a fellépő fiatal / kevésbé ismert csapatokkal szemben és a sajtós akkreditációt megadó szervezővel szemben van...


Erre a koncertre speciel nem volt sajtós akkreditációnk - biztos lett volna, ha kérünk, de úgy alakult, hogy nem kértünk.
Idézet
 
 
-2 #7 2012-09-06 11:31
Semmi gond, így legalább kimoderálásra került a minden trágárságtól mentes, felháborodott és szurkálódó rész.

Egyetlen egy dolog baszta ki a biztosítékot. Ha így ír a kolléga, hogy "sajnos család, munka és a hétköznapi időpont mellett, vidékről erős késéssel érkeztem meg, így az előzenekarokról sajnos nem tudok írni." vagy valami hasonló, akkor annyit mondok magamban, hogy kár, sajnálom, de korrekt és érthető. De nem ez van odafent, hanem kicsit kisarkítva az, hogy mi a szart képzeltek az előzenekarok, a kutya nem volt kíváncsi rájuk és én sem néztem meg őket... És miután ez kicsit szarul esett, még savaztok is mint az acélművek, magas lóról magyarázkodtok.

Inkorrektség? Csak a teljes beszámolót olvasni vágyó olvasókkal szemben, a fellépő fiatal / kevésbé ismert csapatokkal szemben és a sajtós akkreditációt megadó szervezővel szemben van...

De persze majd jól elmehetek megint a balfenékre és érkeznek a tuti megmagyarázások ... Sajnálom a dolgot, ez van. Utolsó kommentem a témában, tovább nincs mit ragoznom.
Idézet
 
 
+4 #6 Draveczki-Ury Ádám 2012-09-06 11:23
Idézet - pé:
mivel vidéken élek és a hétköznap sem működött munka és család mellett, reméltem, hogy olvashatok egy kerek beszámolót... Sajnos erre ez az oldal ezek szerint nem képes. Most nagyot csalódtam ebben az oldalban.


Ugyanabban a cipőben járunk, mint te: nekünk is hétköznap a hétfő, nekünk is van munkánk, nekünk is van családunk. A cikk szerzője emellett vidéken is él. Profizmusról már csak azért sem beszélhetünk, mert egyikünk sem ebből él (muhaha, mindig jót röhögünk, amikor valaki ezt hiszi, mert vannak ilyenek szép számmal, hidd el...), ennek ellenére igyekszünk a hőn szeretett hobbinkat színvonalas módon űzni. Lelked rajta, ha ez szerinted ennél a cikknél nem sikerült, ehhez jogod van. De hogy ebben mi az inkorrekt, azt nem tudom. Eszerint ha valaki elmegy egy nyári fesztiválra, és nem ír minden egyes fellépőről, az inkorrekt?
Idézet
 
 
#5 Draveczki-Ury Ádám 2012-09-06 11:21
HOPP, VALAMI ÖSSZEKEVEREDETT ! PÉ, EZER BOCS, A KOMMENTED NEM AZÉRT MÓDOSULT, MERT KI AKARTAM TÖRÖLNI, HANEM MERT VÉLETLEN FÉLRENYOMTAM! ÍRD BE MEGINT ÉS BOCS. :)
Idézet
 
 
-6 #4 2012-09-06 10:56
mivel vidéken élek és a hétköznap sem működött munka és család mellett, reméltem, hogy olvashatok egy kerek beszámolót... Sajnos erre ez az oldal ezek szerint nem képes. Most nagyot csalódtam ebben az oldalban.
Idézet
 
 
+2 #3 Draveczki-Ury Ádám 2012-09-06 10:43
Idézet - pé:
mint "újságíró" sem vetted a fáradságot, hogy a teljes rendezvénynek megadd a tiszteletet és korrekt beszámolót írj az estéről


Kicsit túlpörgeted ezt az egészet szerintem. A saját példámból is tudom, hogy ezeket az ötezer zenekaros koncerteket elég nehéz kezdésileg elérni, főleg, ha az ember dolgozik és gyerekei vannak, át kell utaznia értük a fél városon, és így tovább. Aki vidéken lakik, annak meg még nehezebb. Felesleges ezért bárkit is lehordani, pláne a beszámolója korrektségét megkérdőjelezni .

Már most tudom, hogy a jövő heti Lillian Axe / Helstar koncerten örülni fogok, ha a Helstar elejére odaérek, hiába van négy előzenekar. (Az már egy másik kérdés, hogy nézőként sem látom semmi értelmét öt-hat banda utaztatásának egy turnén.)
Idézet
 
 
+2 #2 Koroknai Balázs 2012-09-06 10:16
Idézet - pé:
Ez a "kompletten lemaradtam róluk" duma igen gyomorforgató... Legalább legyél gerinces és írd ki, hogy leszartad, nem érdekeltek és még mint "újságíró" sem vetted a fáradságot, hogy a teljes rendezvénynek megadd a tiszteletet és korrekt beszámolót írj az estéről. Kicsit önkényes és visszatetsző ez a hozzáállás nálam.


Nos, ha megnézed a korábbi beszámolóimat, látod, hogy meglehetős őszinteséggel szoktam hozzáállni ehhez a kérdéshez, tehát különösebben nincs is mit mondanom, elnézést pedig nem fogok kérni emiatt :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.