Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Iron Maiden, Tankcsapda - Sopron, 2018. június 28.

0701im2Egy Iron Maiden-turné mindig a figyelem középpontjában áll, így már jóval azelőtt pontosan lehet tudni egy-egy koncertről szinte mindent, hogy a zenekar akár csak megérkezett volna az adott országba. Természetesen a Legacy Of The Beast névre hallgató aktuális kör dallistája, színpadképe és minden egyéb is jóval a zenekar újabb soproni eljövetele előtt ismert volt, és ahogy lenni szokott, ezúttal is bőven akadtak hozsannázók, de fanyalgók is. Merthogy az előre beharangozottaknak megfelelően valóban több régóta nem játszott csemege is bekerült a programba, a szett 60 százalékát azonban így is azok a kihagyhatatlan klasszikusok tették ki, amik mindig elhangzanak a zenekar koncertjein. Megértem tehát azokat, akik nem voltak maradéktalanul elégedettek a várható programmal, ha azonban megnézzük, milyen műsorral turnézik mondjuk a Slayer, akkor kizárt, hogy a Maiden-fanoknak lenne okuk a fanyalgásra.

És természetesen meg is telt velük a VOLT egész területe, ami a hatalmas embertömegnek meg az esőzések miatt kialakult sártengernek köszönhetően meglehetősen élhetetlenné is vált csütörtök estére. Ha jól tudom, nagyjából 35 ezer néző látogatott ki aznap a fesztiválra, ennyit pedig kétségtelenül nem bírt el sem a terület, sem az infrastruktúra: amellett, hogy még a bejárattól 1-2 kilométerre is szinte lehetetlennek bizonyult parkolni, bent is alig lehetett eljutni A-ból B-be, és természetszerűleg mindenhol kígyók kígyóztak. Ha tehát kaját vagy sört akart az ember vételezni, az igen hosszadalmas és fájdalmas procedúrát jelentett, az pedig tényleg már csak apróság mindezek mellett, hogy alkoholmentes sört az egész fesztivál területén nem lehetett kapni.

időpont:
2018. június 28.
helyszín:
Sopron, VOLT Fesztivál
Neked hogy tetszett?
( 77 Szavazat )

Szervezést tekintve tehát finoman szólva sem vizsgázott jelesre az idei VOLT, a Maiden bulija, illetve az előttük fellépő Tankcsapda viszont egyértelműen kárpótolt mindenkit. Hazánk elsőszámú rockzenekara jelenleg a Lukács 50 programmal ünnepli frontemberének fél évszázados szülinapját, amihez természetesen speciális, valamennyi lemezüket kronológiai sorrendben megidéző összeállítás dukál. A Baj van!-tól a Vagyok olyan szemétig tartó program pedig tökéletes is volt ide, hiszen a legnyilvánvalóbb számaikat válogatták össze, ami a régi fanoknak és a fesztiválra nem feltétlenül a metal miatt kilátogatóknak is tökéletesen feküdt. És ugyan a magam részéről a zenekar első nyolc-tíz évét szeretem igazán, egyértelmű volt, hogy a közönség már nem A legjobb méregre indul be a leginkább. Ráadásul az újabb dalokat húzósabban, feszesebben is játszották, mint a néha az eredeti verzióknal kifejezetten lassabbnak tűnő old school cuccokat. Bár ez az este nyilván nem róluk szólt, megérdemelten gyűjtötték be a publikum elismerését, hogy utánuk csaknem egy órán keresztül üresen álljon a színpad.

0701tcs

Angol-belga volt ugyanis aznap, az Iron Maiden focibuzi tagsága pedig szépen ki is várta a meccs végét, ami azt jelentette, hogy bő fél órát várakoztatták a színpad előtt nyomorgó több tízezres tömeget. Nem volt valami szimpatikus húzás tőlük, de a rajongók túlzottan nem rágtak be miatta: egy kérészéletű „Mi a fasz van?" kórust leszámítva nyugiban várakozott mindenki. Megjegyzem, az lett volna a tuti nyerő húzás, ha a voltosok kirakták volna a meccset a kivetítőre, de úgy tűnik, ez senkinek sem jutott eszébe, vagy egyéb feltételek nem voltak adottak hozzá. Amikor aztán tíz után néhány perccel felhangzott a Doctor Doctor intro, majd utána Churchill híres beszéde, már eszébe sem jutott senkinek, hogy azért egy kicsit megszívattak bennünket: az Aces High-jal színpadra robbanó Maiden ugyanis minimális szünettel, két órán keresztül gyakorlatilag tökéletes programot csavarintott elő.

0701im1

Szabadtéri fesztiválok esetében kiküszöbölhetetlen, hogy a szél miatt időnként hullámzó legyen a sound, ezt leszámítva azonban nem is emlékszem, voltam-e már ilyen jól megdörrenő Maiden-bulin. Az esetükben élőben sajnos sokszor jellemző tompaságnak nyoma sem volt: a gitárokat és a basszust is remekül lehetett hallani, Bruce Dickinson hangja pedig pont kellő mértékben emelkedett a hangszerek fölé. A csapat a setlist összeállítása mellett a látványra is nagy hangsúlyt fektetett: rögtön az Aces High alatt be is dobták a talán leglátványosabb elemet, a színpad fölé ugyanis egy hatalmas Spitfire-t lógattak be, miközben Dickinson pilótasapkában rohangászva süvöltötte a klasszikus sorokat. A ráadásban elhangzottakat leszámítva minden nóta saját, igen látványos háttérvásznat kapott, de egyéb showelemekben sem volt hiány: megjelent Ikarosz is a színpad felett, 3D-ben, ahogy természetesen ismét volt óriás (és eléggé predatoros) Eddie-fej, meg a megszokott, egészalakos verzió is a The Trooper alatt, a legnagyobbat azonban kétségkívül a dupla lángszóróval rohangászó frontember ütötte a műsor vége felé.

0701im5

A látványt tehát eléggé odatették, de ami még fontosabb, a dalok is nagyon jól megdörrentek, és tényleg akadt köztük nem egy érdekesség. A Flight Of Icarust például évtizedek óta nem játszották, de a ráadásban elővett The Evil That Men Do-t sem mostanában lehetett hallani tőlük, a Where Eagles Dare és a Revelations pedig hiába kerülnek elő kisebb-nagyobb rendszerességgel a turnékon, nem éppen nyilvánvaló koncertnóták. A Blaze-éra két tétele pedig tényleg igazi csemege volt: A Sign Of The Cross alapból a zenekar valaha írt legjobb nótái közé tartozik, Bruce által énekelve pedig tényleg igazi csúcspont volt, a The Clansman meg Dickinson felvezetője miatt kapott extra érzelmi töltetet. A szabadságért folytatott harcról szóló dal előtt elmesélte ugyanis, hogy anno az őt évekig vívni tanító Vadászffy Zsolt akkor hagyta el Magyarországot, amikor egy nap arra ébredt, hogy orosz tankok állnak az ablaka alatt, így ezzel a nótával rá kívánt emlékezni. Ilyen felvezetés után pedig nyilván hatalmasat is robbant a dal, ami lemezen ugyan meglehetősen szürkécske, de Sopronban ezúttal nagyon működött.

0701im6

Innentől kezdve aztán pillanatnyi szünet sem volt: szinte megszakítás nélkül jöttek egymás után a klasszikus nóták, mi pedig szájtátva figyeltük, milyen jól játszanak még mindig ezek a hatvanas fazonok. A Hallowed Be Thy Name ugyan megmutatta, hogy Dickinsonban sincs már akkora szufla, mint tíz-tizenöt éve, de ez csupán a kitartott hangok hosszából meg egy két magasabb sikolyból derült ki, ezeket leszámítva ugyanis végig kimagaslóan jó teljesítményt nyújtott. Akárcsak a zenei szekció, akik közül megint a végig támadó szellemben basszusgitározó, harciasan vicsorgó Steve Harris, illetve a folyamatosan pörgő, sokak által lesajnált, de a Maiden-gépezet kiemelkedően fontos fogaskerekét jelentő Janick Gers vitték a prímet. Nicko McBrain tökéletesen hozta közben a jellegzetes dobtémákat, Adrian Smith és a fazonra kissé nagymamásodó Dave Murray pedig a szokásos könnyed eleganciával szólózott, azaz szó sem volt arról, hogy rutinból nyomták volna a bulit, vagy spórolósra vették volna a figurát. A foci-kudarc miatt sem volt látható cseppnyi rosszkedv sem a színpadon, de Bruce szokásos fanyar humorával azért annyit megkérdezett, vannak-e belgák a közönségben, merthogy a végén úgyis megkapják a magukét.

A meglehetősen zavaró körülmények ellenére percek alatt elrepült a koncert csaknem két órája, és ugyan az előző turné általam látott két állomása is kifejezetten erős volt a The Book Of Soulsszal, ez a buli még azokra is rávert egy kört.

0701im4

Fotó: Csudai Sándor / VOLT Official

 

Hozzászólások 

 
-1 #19 Generic Jingle 2018-07-04 11:55
Nem soproni felvétel, de hátha tudja valaki, hogy min mulat olyan jól Adrian és Janick 3:52-től 4:02-ig:

https://youtu.be/sYNl6PBsR5I
Idézet
 
 
+10 #18 Rétes 2018-07-02 17:09
Megfogadtam, hogy az életben egyszer első sorból fogom őket nézni. Bejött, de megszenvedtem a 10 órás állást étlen szomjan :D Semmit sem bánok, elképesztőek a színpadon!
Idézet
 
 
+2 #17 Thasaidon 2018-07-02 14:56
Idézet - Sinka Péter:
engem inkább csak az zavar, hogy ez a fesztivál már két éve is Sziget volt kicsiben, most még inkább az. (De ide még legalább befér a metal.)


Idézet - Sinka Péter:
engem inkább csak az zavar, hogy ez a fesztivál már két éve is Sziget volt kicsiben, most még inkább az. (De ide még legalább befér a metal.)


Ahogy elnézem, Sopront ez a tendencia annyira nem bántja, persze kérdés, mint előttem megjegyezték, hogy meddig nőhet egy ilyen fesztivál. Személy szerint ha jó a városnak, akkor én örülök ennek, akkor is, ha ne adj' Eddie nem láthatom többet a Maident a szülővárosomban .

http://hvg.hu/itthon/20180702_fesztival_volt_balaton_sound_fishing_orfu_ozora_ordogkatlan
Idézet
 
 
+5 #16 Consiglieri 2018-07-02 13:51
A beharangozott fél 10-es kezdéshez képest kicsit kezdetem türelmetlen lenni nem sokkal 10 előtt, de a maiden odaverte azt a közel 2 órát istenesen! Szerencsére nem repült a fejemre, csak láttam, hogy néhány tahó elengedett pár teli műanyag korsót a tömeg felé az elején..Erre mi szükség?! Sose értettem. A szél olykor valóban elvitte a hangosítást, de szabadtéren ez ugye nem annyira meglepő. Szokás szerint energikus és hibátlan volt mind a zene, mind a műsor, nem maradt hiányérzetem. És ami látszott, nem hakniból nyomják ki tudja hanyadszor ezeket a nótákat, hanem mert ők is élvezik. Köszönöm, hogy részese lehettem!
És azért ne feledkezzünk meg a nagyszinpadon a Skillet-ről sem, egész jó kis setlistet pakoltak össze a fesztivál programra és azt kiválóan tolták.
Lukácsék meg na..szóvak ők a csapda. 25 éve. (de bakker, nekem oda akkor is hiányzik 25 éve egy 2.gitár...).
Idézet
 
 
+9 #15 P 2018-07-02 12:02
Őszinte leszek, nem értem azt, hogy Janick-ot miért tartják még mindig kakukktojásnak. Ikonikus dalokat írt a maidennek, nem is egyet, valamint függetlenül attól, hogy a szólójátékával annyira nem tudok azonosulni, mint a másik két maiden gitároséval, egy remek gitárosnak tartom. Hallottam ilyeneket, hogy nélküle is elmenne a maiden gépezet, de ilyenkor azért megkérdezném, hogy ezek az emberek hallják azt, hogy a BNW óta nagyon sok téma 3 gitárra lett írva, illetve a régi témáknál is nagyon sok rész háromszólamúsít va lett? Nem hallottam se mellényúlást, se csúszást... Sőt, a Dickinsont alátámasztó szólamai is hiba nélküliek voltak. Részemről top maiden buli volt, habár a VOLT már tényleg kinőtte ezt a helyszínt. A koncert után a küzdőtérről volt vagy 30 perc kijutni némi frissítőért. Arról nem is beszélve, hogy teljesen esélytelen volt taxit fogni a koncert után, így gyalog kellett átmennünk Balf-ra, ami a koncert után egy szép 2 órás túra volt. Ettől függetlenül életem egyik legjobb koncertélménye volt. Up the irons!
Idézet
 
 
+4 #14 Sinka Péter 2018-07-02 11:27
Ha valaki, akkor pont Murray nem "nagymamásodik", az első két blokkban jobban elemében volt, mint Harris és Janick. Dickinson viszont előnyére öregszik.

A banda egyébként - a meccs miatti várakoztatást leszámítva - maximálisan teljesített, ahol én voltam, ott a szél nem fújta a hangot sem. Jó, hogy mindig tudnak úgy variálni nemcsak a számokon, hanem a színpadképen is, hogy kapjunk valami újat.

A sár tényleg meglepett, de ahhoz képest, ami Wackenben szokott lenni, ez semmi nem volt. Az én környékemen pedig nem volt egyetlen problémás arc sem... engem inkább csak az zavar, hogy ez a fesztivál már két éve is Sziget volt kicsiben, most még inkább az. (De ide még legalább befér a metal.)
Idézet
 
 
+3 #13 Generic Jingle 2018-07-02 10:27
Pár okosság a mostani turnéról, nem saját kútfőből:

The Legacy of the Beast World Tour is the first to feature Blaze Bayley-era material in the band's setlist since the Dance of Death World Tour in 2004, with the inclusion of "Sign of the Cross" and "The Clansman".

"Flight of Icarus" returns to the setlist for the first time since the first leg of the Somewhere in Time tour, in 1986.

"Where Eagles Dare" and "For the Greater Good of God" also return, having last been played on the Eddie Rips Up the World Tour in 2005 and the A Matter of Life and Death tour in 2007, respectively.

Adrian Smith played his guitar solo in "Revelations" on the opening night in Tallinn, for the first time since World Slavery Tour (Janick Gers played his part since he rejoined in 1999). Gers took it over again on the second night in Helsinki, but Smith however, played the solo on the next gig. They change each concert (they have never used this pattern before).
Idézet
 
 
+5 #12 Dr. Magenheim 2018-07-02 08:24
Belgiumban láttam őket a Graspopon, ott bezzeg még gratulált a csapatuknak Bruce (aznap verték Tunéziát 5-2-re). A hangzás, a színpadkép, a setlist bitang erős volt, sajnáltam is hogy nem tudunk duplázni a Volton.
Idézet
 
 
+18 #11 Generic Jingle 2018-07-01 18:42
Idézet - Gyuresz:
A szervezőknek illett volna tudni hogy a zenekar fanatikus foci rajongó. Ehhez kellett volna igazítani az időpontot. Giga sztárok megtehetik .....


Még jó, hogy csoportmérkőzés volt, és nem egyenes kieséses, hosszabbítással , tizenegyesekkel .
Idézet
 
 
+14 #10 Gyuresz 2018-07-01 17:00
A szervezőknek illett volna tudni hogy a zenekar fanatikus foci rajongó. Ehhez kellett volna igazítani az időpontot. Giga sztárok megtehetik .....
Idézet
 
 
-13 #9 Starlight Express 2018-07-01 13:37
A félórás késés bunköságnak tűnik. Ettől függetlenül sajnálom, hogy ki kellett hagynom. Remélem, hamarosan érkezik egy olyan jó album, amilyeneket az utóbbi 15 évben csináltak.
Idézet
 
 
+7 #8 Thasaidon 2018-07-01 12:47
Idézet - nemmondommeg:
A színpadkép pár számonként változott és igen az első téma a háború volt, ami a Trooperig tartott. Utána a Flight of Icarusig tartott a vallási/templomi téma. Utána az Iron Maidenig a pokol, majd a ráadásban a túlvilág.

Egyébként zseniális ismét, sikerült Davetől egy pengetőt és egy csuklószorítót is bezsebelni. Az viszont elég szembetűnő volt, hogy a 2 héttel ezelőtti Nova Rockhoz képest itt mennyivel több volt a verekedni akaró agresszív faszkalap. Szerencsére azért volt némi összefogás a körülöttem lévőkkel, és pár embert sikerült is kidobatni a biztonságiakkal , de sajnos még így is maradtak bőven zavaró egyedek. Nagyon remélem, hogy legközelebb az arénába jönnek, unom már hogy állandóan fesztiválokra kell értük járni, ahol nyakig állsz a sárban.


Úh, gratula a szerzeményekhez . Tényleg sok volt a címeres gyökér, bár verekedni akarókkal én nem találkoztam, csak ütnivalókkal. Én nem sokkal a nézőteret kettészelő korlát mögött álltam, egyszer valahonnét az én környékemről valami barom előrehajított egy fesztiválos műanyagkorsót, aztán jött is egy biztonsági, aki utána ott figyelt. Meg akadt néhány bebaszott idióta, akik már a világukat sem tudták, és attól kellett tartani, hogy elnyúlnak a sárban. Cserébe viszont úgy álltak rám, hogy észre sem vették, hogy ott vagyok.
Idézet
 
 
+6 #7 nemmondommeg 2018-07-01 12:16
Idézet - Thasaidon:
Egyébként másoknak is feltűnt, hogy az első kábé legalább hat dal következetesen háborús témájú volt ilyen vagy olyan módon? Ez egyrészt tök érdekes, mert szépen bemutatta, hogy hányféleképpen tudja a Maiden bemutatni a háborút, hol a hősies, hol az esztelen mészárlós oldalát bemutatva. Másrészt ez valahol kicsit nyomasztó is volt. Harmadrészt pedig a színpadi szögesdrótokat látva tökre azt hittem, hogy lesz majd Paschendale is, picit kár, hogy kimaradt, simán becseréltem volna mondjuk a Run to the Hillsre meg a Number of the Beastre. És ha már Blaze-éra és háború, baromi izgalmas lett volna, ha eljátsszák a Blood on the World's Handset. Az is baromi jó szám, háborúkról (is) szól, és igazi csemege lett volna. De persze ilyen ötletekkel mindannyian elő tudnánk állni, fejenként ezerrel is. :-D

A Sign of the Crossban az "A fire in the sky" sort Bruce kicsit másképp énekelte a stúdiós verzióhoz képest és megtörte a refrénsorok monotóniáját azzal, hogy ennek a sornak a végét kicsit "megmagasította". Ez nekem bejött.

Másnap a vonaton ülve meghallottam két fiatal lány beszélgetését; az egyikük azt jegyezte meg épp, hogy a banda "majdnem heghalt" a színpadon, meg hogy öregek. Egyrészt nagy pacsi nekik, amiért még ők is tudnak a Maidenről, másrészt szeretnék én is így megöregedni. :-DA színpadkép pár számonként változott és igen az első téma a háború volt, ami a Trooperig tartott. Utána a Flight of Icarusig tartott a vallási/templomi téma. Utána az Iron Maidenig a pokol, majd a ráadásban a túlvilág.

Egyébként zseniális ismét, sikerült Davetől egy pengetőt és egy csuklószorítót is bezsebelni. Az viszont elég szembetűnő volt, hogy a 2 héttel ezelőtti Nova Rockhoz képest itt mennyivel több volt a verekedni akaró agresszív faszkalap. Szerencsére azért volt némi összefogás a körülöttem lévőkkel, és pár embert sikerült is kidobatni a biztonságiakkal , de sajnos még így is maradtak bőven zavaró egyedek. Nagyon remélem, hogy legközelebb az arénába jönnek, unom már hogy állandóan fesztiválokra kell értük járni, ahol nyakig állsz a sárban.
Idézet
 
 
+3 #6 Wendiii 2018-07-01 11:41
Mi a Volt fesztivál buszával mentünk le. A bejáratnál tett ki, és miután leparkolt, jött két csaj, akik ideadták a karszalagot. Mivel nem kellett végigállnunk a sort, kb 10 perc alatt bent voltunk, míg a másik sorban állók nagyjából másfél óra alatt. Hajnal 2-kor meg jöttünk vissza az utolsó busszal. Így sokkal kényelmesebb volt.
Idézet
 
 
+2 #5 Thasaidon 2018-07-01 11:40
"a legnagyobbat azonban kétségkívül a dupla lángszóróval rohangászó frontember ütötte a műsor vége felé."

Jaj, tényleg, az már szinte szexuális aktus volt, amilyen gyönyörrel Bruce játszadozott azzal a lángszóróval, szerencse, hogy nem kapott lángra a haja a nagy ellenszélben. :-D
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.