Shock!

február 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Wisdom: „Nem hátradőlve sörözgetünk, hanem ezerrel dolgozunk”

0922wisdom4Szeptember 27-én jelenik meg a Wisdom új nagylemeze, a Marching For Liberty, amelyen az olasz Rhapsody Of Fire torka, Fabio Lione is vendégszerepel, a csapat pedig még az ősz folyamán egy nagyszabású európai turnén mutatja be az anyagot a német Powerwolf előzenekaraként. A NoiseArt kiadó és a Rock The Nation koncertügynökség segítségével az elmúlt bő egy évben az egész kontinensen nagy sikerrel turnézott magyar heavy metal csapat előtt tehát komoly lehetőségek állnak, és Molnár Máté basszusgitáros a Shock!-nak elmondta: mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy maradéktalanul kihasználják ezeket.

A legkézenfekvőbb kérdés a jelen helyzetben talán az, hogy az utóbbi évek igen komoly turnétapasztalatai mennyire hallatszanak az új lemezen? Miben változott a megközelítésetek, már persze ha változott?

Jó a kérdés, de semennyiben, ugyanis a lemez már teljesen készen volt, mielőtt 2012 szeptemberében elkezdődött az első turné a Sabatonnal és az Eluveitie-vel, sőt, a gitárokat és a fő énektémákat is rögzítettük már addigra. Ha változni is fog valamiben a megközelítésünk, vagy érezhető hatásai lesznek az említett turnéknak, akkor az a következő lemezen jöhet majd ki. De azt még nem kezdtük el megírni.

Milyen ütemezéssel készítettétek az albumot, és miért csúszott őszre a megjelenés az eredetileg tervezett tavaszi kiadáshoz képest?

2011 áprilisában jelent meg az előző albumunk, a Judas, és 2012 januárjában már kilenc-tíz dal készen volt az új lemezre. Persze még nem a végleges formájukban, de olyan állapotban, hogy már csak finomítani kellett rajtuk. Ez az aprólékos kidolgozás aztán sokkal több időt vett el, mint maga a dalvázlatok megírása, de ahogy említettem az imént, szeptemberre már bőven kész voltunk az anyaggal. A csúszásnak pedig egészen egyszerű oka volt: a kiadónk olyan turnéhoz akarta igazítani a megjelenést, amely során a lehető legjobban be tudjuk mutatni majd az új lemezt, és erre a Powerwolf októberben startoló turnéját találták a legalkalmasabbnak. A tavaszi megjelenés eredetileg a Metalfest turnéhoz volt tervezve, de mivel idén elmaradt ez a koncertsorozat, vagyis csak pár állomást tartottak meg, ezért alkalmazkodtak a helyzethez. Nekünk pedig ehhez kellett alkalmazkodnunk. (mosolyog)

0922wisdom1

Hogyan jellemeznéd a lemezt valaki olyannak, aki még soha életében egy hangot sem hallott tőletek, és mit mondanál róla egy Wisdom rajongónak, aki teljesen képben van veletek kapcsolatban?

Mindkettőnek ugyanazt: hallgassátok meg, és ha örömet okoz, vagy megérint titeket a zenénk, akkor elértük a célunkat. Igazából a lényeg az, hogy átérezzék a hallgatók azt a hangulatot és érzésvilágot, amit ki akartunk fejezni a dalainkkal. Ha ez sikerült, és a nagy többségnek átjön, akkor jó munkát végeztünk, ha nem, akkor meg tanulunk belőle. Amikor szövegeinket idézik itt-ott, vagy együtt éneklik velünk a dalokat a koncerten, akkor kapjuk meg az igazi választ ezekre a kérdésekre, és az nagyon jó érzés.

Milyen metódus szerint ment a dalszerzés? Mennyire tudott belefolyni a munkába Bodor Máté, és milyen arányban oszlanak meg az alapötletek a zenekar egyes tagjai között? Kinek mi a szerepe a számok végső formába öntésénél?

Kovács Gábor a zenefelelős. Az új lemezen a dobosunknak, Balunak is van egy dala, valamint az énekesünk, NG dallamaiból is született egy szerzemény, de Gábor hozza végső formára az ötleteket, dalokat. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egységes legyen a lemezanyag. A szövegekért én vagyok a felelős, nagyjából úgy, mint Gábor a zenéért. Máté később érkezett hozzánk, minthogy bele tudott volna szólni a dalszerzésbe, de a szólói mind az övéi. Remélhetőleg a következő albumra már ő is ellát minket jó ötletekkel, esetleg dalokkal.

Mik a kilátások: mennyire tudja megtolni a kiadótok az albumot külföldön?

Halálprofi gépezet az egész, nagyon hosszú karokkal, amelyek felölelik az egész piacot. A NoiseArtnak több közös szála van a mai legnagyobb metal kiadóval, a Nuclear Blasttel, például a promóciós emberünk is nuclearos, így nincs nagyon mitől félnünk. Ők maximálisan megteszik a maguk dolgát, a többi mind rajtunk múlik. Persze nem úgy van, hogy bekerültünk ehhez a nemzetközi kiadóhoz, és most hátradőlve sörözgetünk a fotelben, hanem mi is ezerrel dolgozunk, hogy minden a lehető legfaszábban menjen. Nekem például jelenleg minimum tízszer annyi időmet veszi el a Wisdom, mint azelőtt. Azonban én ezt akkor is csinálnám, ha megrekednénk a jelenlegi szintünkön. De tudod, mi a tök jó az egészben? Hogy mindig ott van az orrunk előtt a következő lépcsőfok megmászásának a lehetősége. Tehát van cél, és ez mindig óriási energiát ad.

0922wisdom2

Milyen reményekkel indultok neki a Powerwolf turnénak? Mennyire ismeritek őket, és mennyiben számítotok más fogadtatásra, mint a Sabaton előtt?

A remények nem olyan extrák, mert már tudjuk, hogy nagyjából mire számíthatunk. Reméljük, hogy a közönségnek be fog jönni az új lemezünk és ugyanúgy tombolni fognak rá, mint a Judas dalaira. Az eddigi kritikák alapján nagyon jól állunk, de az ilyentől mindig félek, mert ami tetszeni szokott a kritikusoknak, az sokszor nem jön be a közönségnek. És ez fordítva is igaz. (mosolyog) Nem ismerjük a Powerwolf legénységét semennyire sem, a turnéval és a budapesti lemezbemutató koncertünkkel kapcsolatban – ahol többek között ők lesznek a vendégeink – a koncertszervező ügynökükkel tárgyalunk, nem velük. Szóval a turnén fog kiderülni minden. De tuti jó arcok, reméljük, elég lesz ez a két hét, hogy jól összehaverkodjunk.

Hogy tapasztaltátok, mennyit dobott az ismertségeteken a két Sabaton turné, illetve a fesztiválozás?

Borzasztóan sokat. Ilyesmi nélkül már szinte lehetetlen bekerülni a köztudatba, egyáltalán eljutni az emberekhez. Szerencsére jól is sikerültek a koncertjeink, a sabatonosok sem korlátoztak semmiben, sőt, rengeteget segítettek, úgyhogy csak mi bénázhattuk volna el ezt az óriási lehetőséget. Persze az elején még rutintalanok voltunk, de aztán belerázódtunk. (mosolyog) A fesztiválok azért voltak mások, mert hosszabb műsort kellett nyomnunk. Ez elsősorban NG-től igényelt komolyabb odafigyelést, de nagyon jól megoldotta.

Hosszabb távon szerinted milyen státuszt érhet el a Wisdom az európai színtéren?

Én már a jelenlegi helyzetünkkel is boldog vagyok, sokkal több, mint amit valaha hittem, hogy elérhetünk. Persze vágytam rá, de annyira reménytelennek tűnt a helyzet itthonról. Nem kergetek amúgy illúziókat, dolgozunk ezerrel, aztán úgyis a közönség dönt! Szerencsére már abban a helyzetben vagyunk, hogy tényleg a közönség dönthet, nem pedig azon kell még dolgoznunk, hogy egyáltalán eljussunk az emberekhez.

0922wisdom5

Mi az, ami szerinted megkülönböztet titeket egy német, egy svéd vagy egy olasz heavy metal zenekartól, és igazán izgalmassá tehet egy nyugat-európai rockrajongó szemében?

Nem hiszem, hogy országonként kellene nézni, mi különböztet meg minket más zenekaroktól. Sokak szerint semmi, mások szerint meg van saját stílusunk. Amire a dalink mellett még nagyon büszke vagyok, az a Wisdom köré felépített világ. Nagyon élvezem mindig, amikor Wiseman sztoriján dolgozunk, és ezt szerencsére sokan értik és értékelik is.

Reálisan nézve mikor látsz esélyt egy olyan európai turnéra, ahol már headlinerként vagy társult headlinerként tudtok nekiindulni az útnak? Belátható időn belül van ez, vagy még nagyon a jövő zenéje?

A kiadónk zenekarainak életútja alapján, illetve a jelenlegi helyzetünket ismerve én most azt mondanám, hogy a következő lemezünket már egy headliner turnéval fogjuk bemutatni. Nem feltétlenül 1500 fős helyeken, de biztos vagyok benne, hogy a kiadónk el fog küldeni egy önálló turnéra, ahol le akarják majd mérni az erőnket. De az is lehet, hogy ez már jövő ősszel meg fog történni. Wisdom tervez, kiadó végez. (mosolyog)

A Sabaton és a Powerwolf az utóbbi évek két legdinamikusabban fejlődő európai heavy metal zenekara, szóval velük nyilván jó lóra tettetek, de kikkel játszanátok még szívesen a külföldi nagyságok közül? Vannak esetleg kilátásban konkrét turnék?

Végtelen sok ilyen zenekar van. Persze akadnak őrült álmok is, mint például egy Maiden turné, vagy a Metallicával egy kör, de a realitás inkább a Helloween vagy a Hammerfall kategóriája. Jövő tavasszal egy más jellegű turnénk lesz, ősszel viszont jó lenne az említett zenekarok valamelyikével utazgatni. Marhára tudnám élvezni! (mosolyog)

Milyen más jellegű turné lesz ez a tavaszi?

A más jellegűt úgy értettem, hogy nem előzenekarkodni megyünk majd egy világhírű bandával, mint eddig, viszont a részletekről még korai lenne beszélnem.

Mi a legjobb és a legrosszabb, illetve a legnehezebb egy ilyen komoly méretű turnéban? Mik voltak a legfelemelőbb és a legnehezebb pillanatok a Sabaton turnékon?

A legrosszabb a szerettek hiánya és a tisztálkodási, illetve a vécézési ügyek kalandos megoldásai. A legjobb maga az egész életforma, az országok, városok megismerése, részt venni ebben az egész utazó cirkuszban, és persze a koncertek. Az mindig a csúcspont. A legnehezebb dolgokat illetően: az első turnén nagyon nehéz volt megszokni, hogy napi huszonnégy órában együtt vagyunk, hónapokon keresztül. Ha a társaddal vagy együtt hónapokig éjjel-nappal, akit szeretsz, akkor is bőven adódnak problémák, szóval gondolj bele, hogy akkor milyen lehet öt zenésznek együtt lenni ugyanennyit. Elsőre borzasztóan kemény dolog ez, viszont a későbbi turnékon már sokkal könnyebb volt minden, mert megtanultuk kezelni a helyzeteket. A legfelemelőbb pedig a siker.

0922wisdom3

Sok magyar zenekar játszogat külföldön, de az a státusz, amiben ti mozogtok odakint, már nagyon ritka itthon. Mire van mindehhez szükség szakmailag, emberileg, illetve anyagilag, és mennyi szerepet játszik benne szerinted a szerencse?

Tíz évig vért izzadva küzdöttünk ezért – mondjuk három év közben azért kimaradt –, tehát nem lehet mondani, hogy teljesen váratlanul jött ez az egész. Eleinte rengeteg energiát és pénzt is be kellett fektetni, máshogy ez ma már nem megy. Jelenleg a kiadónk fektet belénk igen súlyos anyagiakat, remélve, hogy ezkésőbb sokszorosan megtérül majd nekik. Emberileg szintén nem egyszerű a helyzet. Mindig szoktam mondani, hogy ha még a jól működő háromfős zenekaroknál is vannak emberi problémák és tagcserék, akkor nem csoda, ha egy ötfős csapatnál is akadnak ilyen nehézségek. Össze kell kovácsolódni, az biztos, ilyen hosszú turnékat nem lehet máshogy túlélni. Aki nem tud alkalmazkodni, vagy nem tiszteli a másikat, az nem csapattag. És igen, abszolút szerencsésnek érzem magunkat, hogy így alakultak a dolgaink, amellett, hogy tényleg mindent megtettünk érte mi is.

Miket hallgatsz mostanában? Vannak-e olyan fiatal zenekarok, akik különösen tetszenek?

Hallgatok én mindenfélét. Millió lemez jelenik meg nap mint nap, sokba belehallgatgatok, aztán ha tetszik, akkor beszerzem. Fiatal kedvencek is vannak, persze. A legutóbb például a Gloryhammer bemutatkozó lemeze talált be nálam nagyon. Sokáig úgy volt, hogy megyünk velük egy turnét most szeptemberben, aztán ez logisztikai okok miatt végülis nem jött össze. De fontosnak tartom, hogy képben legyek a mai zenékkel, zenekarokkal. Érdemes haladni a korral egy, az adott korban dolgozó zenekar számára.

Mi a menetrend a novemberi pesti koncerten? Miért pont a Powerwolf és a Vision Divine lesz a két vendég, és mi lesz a fellépők sorrendje?

A feltörekvő hazai banda, a Tales Of Evening fog kezdeni, amelyet Fabio Lione zenekara, a Vision Divine követ egyórás műsorral, aztán jön a Powerwolf a teljes turnés lemezbemutató koncerttel, majd mi zárjuk az estét az új albumunk bemutatásával. A Powerwolf adott volt az új lemezük megjelenése miatt, és mert amúgy is kapcsolatban voltunk velük a közös turné okán. A Vision Divine pedig úgy jött képbe, hogy Fabio, aki amúgy a Rhapsody Of Fire frontembere is, énekel az új lemezünk címadó dalában. Miután megtörtént a felvétel, megkérdeztük, nem lenne-e kedvük eljönni a lemezbemutatónkra. Sosem játszottak még hazánkban, örültek a felkérésnek és kimondták a boldogító igent.

Mi minden idők három legjobb lemeze?

Erre sosem tudok felelni, mert mindig kihagyok másik tízet, amit szintén a legjobb lemeznek tartok...

Mi az élet értelme?

Szerintem nem a mi az élet értelme. (mosolyog)

A Wisdom a 7. Keep Wiseman Alive koncerten mutatja be az új lemezt a budapesti Barba Negra klubban november 15-én a Powerwolf, a Vision Divine és a Tales Of Evening társaságában.

 

Hozzászólások 

 
+2 #2 bogar 2013-09-24 11:43
Nem az én zeném, de örülök, hogy hazánkban is van olyan zenekar, aki belátta, hogy kitartással és munkával lehet csak előre jutni, és nem a másik zenekar bárpult mellőli fikázásával.

Sok sikert nekik!
Idézet
 
 
+5 #1 Zoli 2013-09-22 19:41
Emlékszem mikor még a Ráday-klubban láttam őket jó régen.
Hát elég messzire jutottak amihez csak gratulálni tudok.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.