Shock!

május 24.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Leander Kills: „Ha metalról van szó, ez jön belőlem”

leanderkills_2016_1Új formáció élén tér vissza a színre a tavaly év végén szétment Leander Rising után Köteles Leander, akinek új csapata a Leander Kills nevet viseli, és zeneileg is képvisel némi folytonosságot az előzményekhez képest. Az énekes/basszer társai az új bandában Czifra Miklós gitáros (Amigod), Jankai Valentin dobos (Blind Myself) és Bodor Máté gitáros (Alestorm, ex-Wisdom), és az első albumra nem is kell sokat várni: már március 18-ától fizikai és digitális formátumban is beszerezhető lesz a jelenleg még cím nélküli, tízszámos debütáló anyag. Leandert kérdeztük az új kezdetről és a jövőbeli tervekről.

Tudom, hogy nem akarjátok kiteregetni a pontos részleteket, de azért akkor sem kerülhető meg teljesen: miért lett vége oly hirtelen a Leander Rising sztorinak? Nem lett volna mód folytatni valahogy mégis a dolgot?

Ennyit tudott a történet, máshogyan láttunk dolgokat, és mielőtt az egész elindult volna rossz irányba, közös megegyezéssel befejeztük a Leander Risingot.

Megmaradt azért a jó viszony a többiekkel?

Teljes mértékben, mivel ez az egész nemcsak a zenélésről szólt, hanem a barátságról is. Érdekes módon már a búcsúkoncertek alatt is beszéltünk egymásnak a jövőbeli tervekről, bármilyen furcsán is hangzik ez. (mosolyog)

Ugyan a Leander Rising száz százalékos zenekar volt, valamelyest mégis a te neved alatt futott, és a zenei világ a Leander Kills esetében is rokon. Mindenképpen muszáj volt megváltoztatni a nevet?

Szeretem a dolgokat tiszta lappal kezdeni. A saját zenei világomból pedig nem nagyon tudok kilépni, mert ha metalról van szó, akkor ez jön belőlem, bármennyire is szeretnék mást csinálni.

Miklós nyilván valamennyire adott volt, de hogyan jöttél össze a mostani zenésztársakkal?

A Blind Myself és a Leander Rising szerintem több tucat közös koncertet nyomott együtt, így én már jól megismertem Valentint a turnék alatt. Amikor meséltem neki a zenekar feloszlásáról, egyből jelezte is, hogy jönne dobolni, ha tovább metalkodnék. Így is lett. (mosolyog) Mátéval pedig régen levelezgettünk, és amikor Mikivel tanakodtunk, hogy ki lenne az ideális gitáros, Máté állt a legközelebb a dologhoz. Megkerestük, átjött, zenéltünk és ittunk egy nagyot, és egyből nem volt kérdés, hogy ez nagyon is fog működni. (mosolyog)

Máté az Alestorm miatt eléggé elfoglalt. Hogyan fogjátok összeegyeztetni főleg a fesztiválszezonban a naptáratokat?

Ott inkább rövid, de tömör turnékra megy, szóval úgy tűnik, simán meg tudjuk oldani a dolgot.

leanderkills_2016_2

Mennyire várható horizonttágítás vagy -módosítás zeneileg a Leander Kills első lemezétől a Leander Risinghoz képest? Szerinted miben tér el egymástól a két zenekar?

Ez a lemez gyakorlatilag szólólemez lesz, mert egy az egyben én írom a dalokat. Persze a zenekari klipes nótáknál Miki és Máté saját magára formálta a gitárokat, mert hát mégis ezerszer jobbak nálam. (mosolyog)

Feltűnően gyorsan elkészült a debütáló album. Ezek mind friss dalok lesznek, vagy folyamatosan írsz, és a talonban lévők közül válogattál?

Mindkettő egyszerre. Nekem mindig is a határidő volt a legszebb múzsám. (mosolyog) Voltak régi ötletek is, de leginkább csak szimplán leülök és megszülöm a dalokat, nem hagyok időt magamnak túlagyalni és túldolgozni az ötleteket. Így remélem, egy kellően őszinte cucc kerekedik ki ebből.

Mennyiben változik a dalszerzés a Leander Risinggal összehasonlítva? Mennyire folynak majd bele a munkába a többiek? Van-e olyasmi, ami oda nem fért volna be, illetve fordítva?

Itt ugye első körben szólólemezről beszélünk, de a későbbiekben természetesen együtt fogjuk írni a dalokat. A Rising esetében Attila és Jozzy sok témát hozott, a szövegért és az énekdallamért viszont mindig is én feleltem.

Milyen megfontolásból indítottátok el ezt az előzenekaros programot, ami most fut? Miért jó ez a Leander Killsnek, és miért jó a jelentkező zenekaroknak?

Mert hiszünk a tehetségekben és abban, hogy nekünk is baromi jó lett volna a saját kisvárosunkban fellépni egy „nagyobb" zenekar előtt, így eljutni sok emberhez. Nagyon inspiráló tud lenni az ilyesmi, és mi szeretnék ezt a lehetőséget megadni a magunk módján az arra érdemeseknek.

leanderkills_2016_3Szerinted ott folytatja a Leander Kills, ahol a Leander Rising abbahagyta, vagy másik történetként tekintesz erre a zenekarra?

Erre csak pár hónap múlva fogom tudni a választ, de a visszajelzésekből úgy tűnik, sok új emberhez sikerült eljutni. Még mindig nem adtam fel azt az álmomat, hogy valami igazi, érdekes, „magyaros" világú metalt szeretnék vinni külföld irányába, úgyhogy amint kész a lemez, megcsinálom az egészet angolul is.

Mit remélsz ettől a zenekartól rövidebb és hosszabb távon? Melyik most a fő csapatod, az Amigod vagy ez?

Nincs fő csapatom, a Killsben a dühös énemet élem, az Amigodban pedig a lírait, ráadásul ott a gyerekkori fétisemet is megpróbálom elővenni: a '80-as évek synth wave hangzásvilágát. (mosolyog)

A múltkori interjúnkban már szóba került, hogy eléggé megosztod/megosztjátok a közönséget, és mondtál is erre egy lehetséges indokot, hogy miért. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy zavarnak-e a fikakommentek, az anyázás, a trollkodás, ami szerintem ugyanúgy kíséri ma már a zenekart, mint a Tankcsapdát, az Ossiant, a Depressziót, a Roadot. Olvasod-e ezeket egyáltalán?

Őszintén szólva örülök nekik. (mosolyog) Az elmúlt hat évben tisztán láttam, hogy a „kanapérockerek" addig támogattak, amíg nem jelent meg tömeg a dalok mögött. Tehát az, hogy mindig van egy hangos és kritizáló kis százalék, csak annyit jelent, hogy a munkámnak van eredménye. Sajnos egy olyan generációba születtünk bele, ahol az előző rendszerben felnőtt szülők a gyerekeiket úgy nevelték, hogy nem lehetséges minden, és ha valami nem jön össze, annak az okát másban keressék.

Milyen zenéket hallgatsz mostanában?

Őszintén megmondom, az elmúlt egy-két évben semmilyen zene nem tudott inspirálni sajnos. De még mindig a legnagyobb kedvencek a Gojira, a Periphery, a TesseracT és az Impending Doom.

Mik a tervek 2016-ra nézve a Leander Killsszel és az Amigoddal? Dolgozol-e ezek mellett más projekteken is?

Tavasszal kijön a Leander Kills-lemez, és rengeteg koncert lesz az idei évben. Emellett nagyon szeretném, ha elkészülne egy érett Amigod-album, mert imádok a fiúkkal dalokat írni, és azt hiszem, hogy már megtaláltuk azt a zenei világot, amit igazán képviselni szeretnénk. Velük egyébként most gőzerővel készülünk a következő budapesti bulinkra, ami március 11-én lesz a GMK-ban, a Heavenhike társaságában.

0203lk

 

Hozzászólások 

 
-1 #39 Flagellator1974 2016-04-10 07:34
"másrészt... ugyan kérlek, még az egyenruhátokon sem tudtok túllépni :) Bakancs-fekete farmer-hosszú haj-zenekaros póló... ha nem lenne ennyire uniformizált, nem lehetne négy tétellel körülírni a "közösséget" :)"
Mindig rövid hajam volt. A bakancsot meg utálom. Fekete farmer az van, kettő is, zenekaros pólóm is vagy öt. Leginkább jellegtelen ruhákban szeretek pózolni a tükör előtt.

Az általad látni vélt képzavarról annyit, hogy fogalmad nincs arról, mi az. A többi, amit lentebb írtál nem rám vonatkozik. Azt pedig, hogy mi metál és mi nem, nem én mondom meg. Puszi.
Idézet
 
 
+8 #38 Sanctus 2016-03-04 16:20
Idézet - Flagellator1974:
Mondj már egy olyan szabályt, légy szíves. A metál nem csak hangoztatja az egyébként nem létező szabályok felrúgását, hanem fel is rúgja az összes, egyébként nem létező szabályt.
Ja, a birkák meg köszönik szépen, bee-e.


Felrúgja az összes nem létező szabályt, ez jó :D Ez egyrészt erős képzavar (mert ha nincs, akkor ugye hogy rúgod fel), másrészt... ugyan kérlek, még az egyenruhátokon sem tudtok túllépni :) Bakancs-fekete farmer-hosszú haj-zenekaros póló... ha nem lenne ennyire uniformizált, nem lehetne négy tétellel körülírni a "közösséget" :)

Ha szerinted minden szabály felrúgható, akkor miért írjátok folyton mindenre hogy "ez nem metál"? Nem lehet, hogy csak felrúgja a szabályt, és te mereven ragaszkodsz valamihez? Mi alapján tudjátok meghatározni? Ha valaki újít, miért újít, a régi sokkal jobb volt, eladta magát. Ha valaki nem újít, akkor csak a múltjából él. Ha sok lemezt ad el, popzene. Ha rózsaszín kalapban áll ki, fehér nadrággal, akkor buzi, de ha az illető kopasz, bőrdzsekis és motorral járja be a színpadot, akkor metál isten Ha egy 90 perces koncertből 50 pofázás, akkor biztos, hogy igazi metal warriorként true metal koncerten veszel részt, pusztuljanak a pózerek! (de most tényleg, ha nincs szabály, akkor miért pózer valaki... mihez képest az? :))
A szabályokat valóban felrúgó zenekarokat nem tudja értelmezni a rockzenehallgat ók 95%-a (pl: Ulver), ez talán nem véletlen...
Idézet
 
 
+1 #37 Flagellator1974 2016-03-01 01:05
Regina, a te érdekedben remélem, hogy szép nő vagy és nem faszi.
Idézet
 
 
-3 #36 Flagellator1974 2016-03-01 01:00
"Arról van szó, hogy egy szabályok felrúgását hangoztató műfajban van a legtöbb ostoba, felesleges szabály. A metál közösség 90%-a feketébe öltözött, a kákán is csomót kereső birka, akinek a legjobb szórakozása, hogy az általa szeretett zenét óvja nem létező veszélyektől, és mindig talál magának valamit, amibe beleköthet."
Mondj már egy olyan szabályt, légy szíves. A metál nem csak hangoztatja az egyébként nem létező szabályok felrúgását, hanem fel is rúgja az összes, egyébként nem létező szabályt.
Ja, a birkák meg köszönik szépen, bee-e.
Idézet
 
 
+7 #35 cápaidomár 2016-02-25 23:59
Idézet - Regina:
Idézet - cápaidomár:
Okos vagy, gratulálok!

Öklözd is meg utánna!

Az utána egy n. Szerintem ne égesd magad tovább!
Idézet
 
 
-13 #34 Regina 2016-02-25 18:07
Idézet - cápaidomár:
Okos vagy, gratulálok!

Öklözd is meg utánna!
Idézet
 
 
#33 Svet 2016-02-25 14:29
Idézet - sohamaar:
Svet:
Persze hogy beszélünk róla, mivel tipikus megosztó személyiség. Én is itt kommentelgetek, pedig nagyon ritkán szoktam olyan zenéhez hozzászólni, amit nem szeretek. Csak amíg mondjuk a legtöbb nekem nem tetsző együttesnél azt csinálom, h belehallgatok, nem tetszik, oké megyek tovább, itt nem tudom megállni. Nálam is ua van, meglátom a fejét, és végigolvasom a nyilatkozatát, de még ekkor is úgy vagyok vele, h ok, megyek tovább, aztán elérek a „sikertelen emberek kritizálnak”, és már fogalmazom is a kommentem.
az az érdekes, h a kritizálók vhogy mind ugyanazokat a dolgokat kérik számon: hitelesség, eredetiség meg h lehetne szerényebb is a gyerek.
És nem akarok senkit megbántani, de tényleg úgy látom, h főleg elvált nők, tinilányok + felszínesebb réteg hallgatja őt. Egyszerű ez, előkotor néhány gyanúsan ismerős zenei megoldást, ír hozzá kissé bugyuta dalszöveget (a szenvedés fájdalom lehetőleg gyakran szerepeljen) aztán olyan képet vág, mint ha csikarna a hasa, hogy elhiggyük, tényleg szenved.

Pontosan ugyanígy gondolom én is.
Bár a szenvedéses dolgok valószínűleg abból jönnek hogy amerikában egy teljes színtér épült erre (lásd a metalcore-színteret) és gondolom ő ugyanezt megpróbálná megcsinálni itthon is, ami még könnyebb is mint a tengerentúlon mert magyarországon szinte mindenki fogékony a szenvedsés, szomorú dolgokra, mivel az emberek nap mint nap szenvednek és nem túl boldogok.
És asszem pont ezt nevezik hatásvadászatna k. :D
Ráadásul úgy próbálja meg eladni mint ha ő ezt valami forradalmi újításként kezdte volna el legelsőként pedig amerikában már vagy 15 éve létezik, és magyarországon is voltak ilyen zenekarok a Leander előtt is. (Plusz még ott voltak az EMO-s zenekarok, akik zeneileg nem sokban, de tartalmilag eléggé hasonlóak voltak.)
És mint láthatjuk, elég sokan vannak akik ezt simán be is nyalják neki és követik vakon mint valami istent...
Idézet
 
 
+1 #32 cápaidomár 2016-02-25 12:51
Idézet - Regina:
Idézet - cápaidomár:
Idézet - colleger:
végre valaki nem a rendszerváltás előtti panelproli farmermellényes rockzenét játssza, de nektek ez sem jó. maradjon csak az ország zenei nívója a béka segge alatt...

Rengeteg ilyen van, és volt is, és kurva jó dolgokat csináltak (Varso, After@ll, Watch My Dying), szóval inkább nézz körül a placcon, mielőtt ilyen bivaly módon akarsz átrohanni rajta. Ez kókler attól még szar, és a poros nyomukban sincs.

Lovagold meg aput!

Okos vagy, gratulálok!
Idézet
 
 
-9 #31 Regina 2016-02-25 12:36
Idézet - cápaidomár:
Idézet - colleger:
végre valaki nem a rendszerváltás előtti panelproli farmermellényes rockzenét játssza, de nektek ez sem jó. maradjon csak az ország zenei nívója a béka segge alatt...

Rengeteg ilyen van, és volt is, és kurva jó dolgokat csináltak (Varso, After@ll, Watch My Dying), szóval inkább nézz körül a placcon, mielőtt ilyen bivaly módon akarsz átrohanni rajta. Ez kókler attól még szar, és a poros nyomukban sincs.

Lovagold meg aput!
Idézet
 
 
+6 #30 cápaidomár 2016-02-25 12:20
Idézet - colleger:
végre valaki nem a rendszerváltás előtti panelproli farmermellényes rockzenét játssza, de nektek ez sem jó. maradjon csak az ország zenei nívója a béka segge alatt...

Rengeteg ilyen van, és volt is, és kurva jó dolgokat csináltak (Varso, After@ll, Watch My Dying), szóval inkább nézz körül a placcon, mielőtt ilyen bivaly módon akarsz átrohanni rajta. Ez kókler attól még szar, és a poros nyomukban sincs.
Idézet
 
 
+1 #29 cápaidomár 2016-02-25 12:14
@Sanctus
A szöveg - az ő állítólagos jó hangján -, amit ráénekel a zenére ritmikailag helyenként csúsztatva van, vagy egészen kínosan megnyújtva, ahol kiderül, hogy magát a dallamot se sikerül kiénekelni, és ilyenkor ficeg igazán a lóláb. Ez - bárhogy is nézzük - egy tökre igénytelen eljárás, a 'jó lesz ez így, úgyis megveszik' hozzáállás tipikus példája. Az ilyesmire mondaná a Puzsér, hogy Észak-Balkán... Én erre gondoltam. A minőség egyik kitétele pedig szerintem a helyes ritmizálás, igen. Lehet azt tördelni. Az általad említett megfogalmazás pedig Leander esetében tök sekélyes. Plusz az ezerszer elcsépelt buta oximoronok, meg az ilyen "jó ötletek", hogy Szerelmetlen dal, meg Nyolcadik főbűn, te jó ég...
Idézet
 
 
-21 #28 colleger 2016-02-25 11:49
végre valaki nem a rendszerváltás előtti panelproli farmermellényes rockzenét játssza, de nektek ez sem jó. maradjon csak az ország zenei nívója a béka segge alatt...
Idézet
 
 
+4 #27 Sanctus 2016-02-25 11:33
Idézet - cápaidomár:
Nem vagyok híve az ilyen-olyan öncélú szabályszerűség ek hangoztatásának , és nem is gyártok ilyeneket. Nem érdekel, hogy mit lehet, meg nem lehet a metalban. Én a Leander tevékenységét véleményezem, és igyekszem - többed magammal - rávilágítani arra, hogy mennyire igénytelen, és sablonos a szövegvilág például. És giccses meg kamu. Egyébként szoktál szabad verseket olvasni, esetleg írni? Én érdeklődöm azok iránt, és ezen szövegek tartalmi színvonala meg sem közelíti azokat. Ezzel nem fényezni akarom magam, sem azokat, akik az ismerőseim közül szoktak ilyesmikkel foglalkozni, és most a művészettörténe t nagyjait sem kezdem felsorolni (már akit ismerek), de helyenként olyan szinten kínos megoldásai vannak, hogy rossz hallgatni. Egy dolog a kísérletezés, a másik meg az élvezhetőségi faktor, amikor nem érzed cikinek, hogy ezt hallgatod, és képes szórakoztatni (mert nem kell ám mindig nagyot mondani, igen).
A többit Flagellator 1974 már megválaszolta.


Ez tök oké, ezt a részét megértem, csak úgy jött le a dolog, mintha a ritmizálás a minőség alapja lenne - egyébként igen, olvasok szabad verseket. :) a minősége a téma megfogalmazásán ak a kérdése, van, aki nagyon jó szabad verset ír arról, hogy mit alkotott reggel a mosdóban, van, akinek ez ritmizálva sem sikerül.
Idézet
 
 
+8 #26 sohamaar 2016-02-25 10:04
Svet:
Persze hogy beszélünk róla, mivel tipikus megosztó személyiség. Én is itt kommentelgetek, pedig nagyon ritkán szoktam olyan zenéhez hozzászólni, amit nem szeretek. Csak amíg mondjuk a legtöbb nekem nem tetsző együttesnél azt csinálom, h belehallgatok, nem tetszik, oké megyek tovább, itt nem tudom megállni. Nálam is ua van, meglátom a fejét, és végigolvasom a nyilatkozatát, de még ekkor is úgy vagyok vele, h ok, megyek tovább, aztán elérek a „sikertelen emberek kritizálnak”, és már fogalmazom is a kommentem.
az az érdekes, h a kritizálók vhogy mind ugyanazokat a dolgokat kérik számon: hitelesség, eredetiség meg h lehetne szerényebb is a gyerek.
És nem akarok senkit megbántani, de tényleg úgy látom, h főleg elvált nők, tinilányok + felszínesebb réteg hallgatja őt. Egyszerű ez, előkotor néhány gyanúsan ismerős zenei megoldást, ír hozzá kissé bugyuta dalszöveget (a szenvedés fájdalom lehetőleg gyakran szerepeljen) aztán olyan képet vág, mint ha csikarna a hasa, hogy elhiggyük, tényleg szenved.
Idézet
 
 
+4 #25 cápaidomár 2016-02-25 09:46
Idézet - Sanctus:
Idézet - cápaidomár:
Egyébként az sem lenne gond, ha nem rímelnének a szövegek (szerintem nem muszáj mindenáron rímeket faragni, mert egy ponton túl elkezdi leépíteni a szövegeket - erre van is példa bőven), csak legyen rendesen megritmizálva.


OFFTOPIC: ez egyébként kicsit olyan, hogy ha egy zenekar nem képes rendes 4/4-ben játszani, akkor művészkedik.. :) nem vitaképpen, de érdekes paradoxon az, hogy a metál, mint szubkultúra elméletben arról szól, hogy az ember ne a sémák szerint alkosson, aztán jönnek a képviselői, mint amolyan ízlésrendőrség, és meghatározzák, mit lehet, mit nem. Ha innen nézed, ritmizálatlan, ha máshonnan, akkor meg szabad vers :)

Más vonal, de az elv ugyanaz: az Edguyos Tobi mondta anno, hogy még mindig inkább metál rózsaszín szőrös kalapban metált énekelni, és ezzel sem igazodni másokhoz, mint beállni a bőr-szegecs-fekete ruha sorba. Szerintem k*rvára igaza van...

Nem vagyok híve az ilyen-olyan öncélú szabályszerűség ek hangoztatásának , és nem is gyártok ilyeneket. Nem érdekel, hogy mit lehet, meg nem lehet a metalban. Én a Leander tevékenységét véleményezem, és igyekszem - többed magammal - rávilágítani arra, hogy mennyire igénytelen, és sablonos a szövegvilág például. És giccses meg kamu. Egyébként szoktál szabad verseket olvasni, esetleg írni? Én érdeklődöm azok iránt, és ezen szövegek tartalmi színvonala meg sem közelíti azokat. Ezzel nem fényezni akarom magam, sem azokat, akik az ismerőseim közül szoktak ilyesmikkel foglalkozni, és most a művészettörténe t nagyjait sem kezdem felsorolni (már akit ismerek), de helyenként olyan szinten kínos megoldásai vannak, hogy rossz hallgatni. Egy dolog a kísérletezés, a másik meg az élvezhetőségi faktor, amikor nem érzed cikinek, hogy ezt hallgatod, és képes szórakoztatni (mert nem kell ám mindig nagyot mondani, igen).
A többit Flagellator 1974 már megválaszolta.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.