Shock!

február 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Falconer: a szófukar hentes

FalconerA világhálón keresztül sikerült becserkésznünk Stefan Weinerhall húrbűvészt a Falconer legénységéből, aki kurtán-furcsán ugyan, de azért válaszolgatott kérdéseinkre. Nyilvánvalóan nem a szavak embere. Mindenesetre ím, ennyit sikerült kiszednünk a zárkózott muzsikusból:

Mondanál pár szót a zenekar kialakulásáról? Mikor találkoztak, és hogyan kezdtek együtt dolgozni a banda tagjai?

Karsten és jómagam a Mithotyn nevű bandából jöttünk. Valami másba akartam belefogni, így kezdett foglalkoztatni a Falconer ötlete, Karsten pedig a demó elkészítése után csatlakozott hozzám. Még a demó felvétele előtt találkoztam Mathiasszal, aki előzőleg musicalekben énekelt, remek hangja volt és mivel jónak találta a dalaimat, beszállt mellém.

Mikor kezdtél érdeklődni a metal iránt? Kik voltak a kedvenceid, amikor a stílussal ismerkedtél?

A KISS, a Mötley Crüe és a Bon Jovi által kerültem ebbe a világba, aztán egyre csak növekedett a lemezgyűjteményem. Ez nagyjából 1985 táján történhetett, de igazából csak 1991-ben lettem zenerajongó és akkor kezdtem én magam is játszani.

Elégedett vagy a kiadótok reklámtevékenységével? Szerintem nem erőltetik meg magukat túlságosan…

Igen, nagyon elégedett vagyok. Ha többet vagy épp kevesebbet érdemelnénk, akkor a szerint döntenének. Most, a promóciós időszakban van épp elég teendőm, és nem vágyom még többre.

Melyek a kedvenc nótáid az első, illetve a második anyagról - és miért épp azok?

Az első albumról az Upon the Grave of Guilt, mert ezt írtam meg utolsóként. Kezdetben azt hittem, túl gyorsan elkészülök vele, de ahogy haladt az idő, egyre jobban kibontakozott bennem. Az új lemezről a Clarion Call a kedvencem, mert sok minden történik ebben a dalban. Élvezet játszani.

Véleményed szerint mi az új album erőssége? Látsz különbséget a két anyag között?

Úgy gondolom, az új lemez sokszínűbb, változatosabb. Az első sokkal inkább power metal jellegű volt, mint ez. Egyfajta természetes fejlődés vezetett idáig. Ha csupán annyi lett volna a célunk, hogy boldoggá tegyük a rajongókat, írtunk volna 10 "Mindtravellert", de abban mi lett volna nekünk az élvezet? Mivel az a banda fő irányelve, hogy jól akarjuk érezni magunkat, folyamatosan fejlődni akarunk és nem egy helyben toporogni. Egyébként úgy hiszem, a rajongók a legkevésbé sem lesznek csalódottak az új albumon hallván, viszont ezáltal szélesebb perspektívát kapnak a zenénkről.

Turnéztok majd az új anyaggal? Melyik zenekarral koncerteznétek legszívesebben?

Nem tervezünk turnét, mindazonáltal játszunk majd a Wacken és a Bang Your Head fesztiválokon. A legkedvesebb csapat pedig, akikkel turnéznánk, a DIO volna.

Hogyan komponálod a dalaitokat? Együtt dolgozzátok ki őket vagy megosztjátok egymás között a szövegírást, illetve a dalszerzést?

Mindent egymagam dolgozok ki otthon, aztán esetleg közösen végzünk el kisebb változtatásokat.

Az első lemezetek zseniálisra sikeredett, valamennyi nóta nagyon erős volt. Nem lehetett könnyű egy legalább ilyen szintű második albumot összehozni. Szerintetek ez az anyag lesz annyira sikeres, mint az előző?

Erről nem engem kellene megkérdezni, de természetesen azt szeretném, ha ez még sikeresebb lenne. A dalszerzést nem befolyásolta, mert nem a fogyasztóknak írok elsősorban, hanem saját magamnak. Azért foglalkozom zenével, mert élvezetet lelek benne, így mindig is azt fogom tenni, amit én jónak tartok, aztán a hallgató majd eldönti, milyen véleményt formál róla.

A muzsikálás mellett mással is foglalkoznak a zenekar tagjai?

Valamennyien dolgozunk. Mathias mostanában épp a Jézus Krisztus Szupersztár musicalben énekel. Én hentes vagyok, Karsten pedig félmunkaidős hegesztő, illetve farmerkodik. Tehát ami a civil munkánkat illeti, nagyon különbözünk egymástól, csakúgy, mint ami a zenei világunkat illeti.

Kizárólag a Falconerben zenéltek, vagy részt vesztek más projectekben vagy bandákban is?

Csak a Falconerben zenélünk.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.