Shock!

december 06.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Enter Chaos: amikor egy nő hörög

Enter ChaosLengyelországból leginkább a Vader híresült el, de azért ott is mozgolódnak a zenekarok rendesen, ráadásul nem is rosszak. A Metal Mind kiadó egy időben megbombázott minket néhány lengyel csapat cd-jével, azok közül az Enter Chaost kerestük meg kérdéseinkkel. A csapatból Marta, az énekes hölgy válaszolt.

Nem hiszem, hogy túl ismertek vagytok a magyar metal rajongók számára, ezért kezdjük a zenekar történetének rövid áttekintésével…

A csapatunk 2002 januárjában alakult olyan ismert lengyel bandák tagjaiból, mint az Azarath, a Devilyn, a Dar Semai, a Behemoth, a Trauma, a Demise, az Aural Planet, jómagam pedig az Immemorialban énekeltem. 2002 februárjában az Enter Chaos szerződést kapott a legnagyobb lengyel kiadótól, a Metal Mind Productions-tól. 2002 áprilisában különböző okok (a főbandák turnéi és stúdiómunkálatai) miatt átalakult a felállásunk. Új zenészek csatlakoztak hozzánk a Demise-ból és a Luna Ad Noctumból. Ekkor vált rendes zenekarrá az Enter Chaos. 2002 májusában tíz nap alatt felvettük az első albumunkat, a Dreamworkert, méghozzá Slawek és Wojtek Wieslawscy (Decapitated, Dies Irae, Trauma) stúdiójában, a Hertzben, amely Lengyelországban a legjobb! A lemez augusztus végén jelent meg Lengyelországban (Metal Mind), novemberben pedig Oroszországban is (a CD-Maximum licensze alatt). A Dreamworker felvételei után L. Rambo dobos, B. Low bőgős és Ozz gitáros az Egyesült Államokba utazott második zenekarával, a Demise-zal. Novemberben tértek haza. Ezalatt Blasphemo gitáros kilépett a csapatból, helyére Szymon (ex-Prophecy, jelenleg NYIA és Third Degree) érkezett. Az új tag egyben a Selani nevű lengyel stúdióban is dolgozik producerként. Jelenleg a második albumunkon dolgozunk, és új kiadót keresünk, miközben a Metal Mind szerződés meghosszabbításán is gondolkodunk. Emellett márciusra turnét is tervezünk az Enter Chaos-szal, hagyományos ötös felállással.

Hogyan jutott eszetekbe, hogy pont ilyen stílusú zenét játszó csapatot alakítsatok?

A tagok fő zenekaraitól eltérő megközelítésből szerettünk volna valamit létrehozni – death metalt akartunk játszani, csak dallamosabb és pszichedelikusabb formában. A bandában a szabályok egyszerűek: a gitárosoknak 2-3 death metal nótát kell írniuk a saját stílusukban... Ennyi.

Mennyire más ez a stílus, mint az eredeti bandáké?

Mint mondtam, dallamosabbak vagyunk a fő bandákhoz képest, ugyanakkor kaotikusabbak és nincsenek korlátaink.

Hogyan tudott ennyi ember összejönni egy zenekarban? (Ti. 8-an zenélnek a csapatban. - a szerk.)

Egyszerűen. Amikor otthagytam az előző csapatomat, továbbra is énekelni akartam. Szóltam néhány barátomnak, hogy zenekart szeretnék alapítani velük, ők meg beleegyeztek. Valami újat akartak kipróbálni a többi csapat tagjaival együtt. Az akaratunk elegendőnek bizonyult.

Elég különleges, hogy négyen is gitároznak a csapatban. Mikor alakult ki ez a felállás? Tudatosan szerettetek volna négy gitárost a bandába vagy véletlenszerűen alakult így?

A gitárosok száma szándékosan ennyi. Valami más hangzású anyagot akartunk létrehozni. Minden gitáros 2-3 dalt hozott, más nótákat a többi tag – dobos, bőgős, énekes, programozó – írt. Biztos, hogy mindig 3-4 gitárosunk lesz, mert ez a zenekar egyik szabálya.

Élőben is ennyi gitár szól nálatok? A Dreamworker albumon minden gitáros játszik minden dalban?

Minden gitáros a saját dalaiban játszik a lemezen. Szándékaik szerint valamennyi tag játszana a bulikon is, de le kell csökkentenünk a koncertfelállásunkat két gitárosra.

Még egy kérdés a különös felállásra vonatkozóan: úgy alakult, hogy női “hörgővel” dolgoztok…

Mert ez az én bandám, ha-ha-ha! De komolyra fordítva a szót, a csapat ötlete valóban az enyém volt, én választottam ki a tagokat, én tárgyaltam a kiadókkal a szerződésről stb. Egyébként meg azt hiszem, vokalistának sem vagyok rossz… ;)

Nem veszélyes számodra, hogy annyi sráccal játszol együtt?? :))

Nos, mindegyik srác a barátom és mindannyian rendes arcok. Némelyiküket, pl. Verymetalt vagy L. Rambót már csaknem 10 éve ismerem. A Dreamworker felvételei alatt különösen kedvesen viselkedtek, mivel hat hónapos terhes voltam. :P

Van-e a lemeznek alapsztorija, koncepciója?

Nem kifejezetten. Minden egyes számnak megvan a maga sztorija. Nem szeretem a konceptlemezeket, az ilyesmi számomra kicsit unalmas.

Mennyire fontosak számodra a szövegek?

Beismerem, hogy nem szeretek a szövegekről beszélni. Inkább mindenki maga ismerkedjen velük és értelmezze azokat saját belátása szerint. Azt kell mondanom, hogy a szövegek nem konceptalbumot alkotnak. Az egyetlen dolog, ami összeköti őket az a tény, hogy mindegyik komoly dolgokról szól, főként az élet kérdéseivel foglalkoznak. Minden metal rajongót megérinthetnek valahogy vagy érdekelheti őket. Ami érdekes: mindegyiket konkrétan a zene határozta meg. Egy-egy dal meghallgatása különböző érzéseket és képeket keltett bennem, ezeket vetettem papírra.

A Dreamworker album egy igen magas színvonalú bemutatkozó anyag, de őszintén szólva a jövőben még többet várok tőletek. Egy olyan különleges csapatban, mint ti vagytok, sokkal több potenciált sejtek. Egyáltalán lesz második lemez?

Azt hiszem, 2003 augusztusának végefelé vagy szeptember elején vesszük majd fel az új albumot. De ez csak szerintem lesz így. Erről már küldtem pár e-mailt a többieknek, és ha egyetértenek ezzel, akkor augusztusra/szeptemberre le is kötjük a stúdiót. Pillanatnyilag van néhány ötletem, sőt a borítóképet és a munkacímet is kiválasztottam a következő albumhoz… De előbb új szerződést kell kötnünk.

Azért tettem fel az előző kérdést, mert ilyen sok embert nem lehet egyszerű dolog együtt tartani, főleg ha más bandákban is játszanak… Játszanak még egyáltalán más csapatokban?

Igen a legtöbb tagnak továbbra is megvan a fő bandája. L. Rambo (dobos) és B. Low (bőgős) novemberben felvette a harmadik Demise albumot, méghozzá az Egyesült Államokban, James Murphyvel. D. (gitáros) a saját bandájával, az Azarath-tal készül a következő lemez felvételeire. Raiden (programozó) az Aural Planet nevű ambient-trance bandával koncertezik néha, és úgy tudom, külföldi meghívásai is vannak. A legújabb tag, Szymon a Nyia és a Third Degree nevű csapataival dolgozik, és más lengyel zenekaroknak is készít felvételeket a Selani Stúdióban. A Dar Semai, amelyben Verymetal játszott, szerintem már megszűnt, ezért ő most sörözik és saját szórakoztatására gitározik. Engem a kisfiam, Filip köt le, de egy side project tervén is dolgozom Raidennel, Noctival (ő játszotta fel a Dreamworker billentyűs témáit) és Verymetallal. Elektronikusabb zene lesz, olyasmi, mint a Pain, a Deathstars vagy a Diablerie.

Van-e kedvenc számod a lemezről? Az én kedvencem a nyitó Blood Desire és az Industrial Disease. Egyes dalok stílusa nekem elégé különbözőnek tűnik. Mennyire vált be az a “minden gitárosnak kell írnia 2-3 dalt” koncepció, amelyet a zenekari infólap is említ?

Ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy a “minden gitárosnak kell írnia 2-3 dalt”-elmélet, jobban mondva ötlet működik! Ez az egész működik! Az én kedvencem a Blood Desire és a Dreamworker. Előbbi egy tipikus slágerszám. Súlyos, de jó tempója és dallama is van. Koncerten nagyokat lehet rá headbangelni. :) Utóbbit azért szeretem, mert kihívást jelent számomra. Ez is keményen szól és igen bonyolult az ütemezése. A “beteges” dolgok miatt olyan jó. Teljesen kiszámíthatatlan, mi fog történni a következő pillanatban, nagyon szeretem.

Igen képzett zenészek vagytok. Lehet-e Lengyelországban “iskolai szinten” rockzenét tanulni, mint pl. Svédországban, vagy magatoktól tanultatok meg a hangszereken játszani? Kik a példaképeitek az egyes hangszereken?

Sajnos Lengyelországban nincsenek “rock-iskolák”, mindannyian magunkat képzetük. ;) Ami a példaképeket illeti, természetesen kedvelek néhány énekest, de rajongásom tárgyának nem nevezném őket. Szeretem pl. Mike Akerfeldet (Opeth/Bloodbath), Garmot (Ulver/Arcturus), Danit (Cradle Of Filth) és Vortexet (Dimmu Borgir).

A borító valami gyönyörű!.. Mondanál néhány szót róla?

Persze, a borító és a booklet is kiváló munka. Graal készítette, aki a Theory In Practice, a Mutant, a Grief Of Emerald vagy a Behemoth számára készített borítóiról ismert. Nagyjából felvázoltam Graalnak az elképzeléseimet, a Dreamworker hangulatát és a végeredmény jobb lett, mint vártam… A borító nagyszerű képi megjelenítését adja a zenénknek.

Szereted az At The Gates-t? :))

Még szép! ;)

Miért ennek a klasszikus, de nem túl régi nótának a feldolgozása mellett döntöttetek?

Mert élőben nagyon jó játszani. Van benne valami, ami hihetetlenül beindítja az embereket. Azonkívül klasszikus dal, a metal történelem része. Ezzel együtt azt kell mondanom, nem volt egyszerű feldolgozást választanunk, mert Edge Of Sanity és Gorefest dalokban is gondolkodtunk.

Az ATG számomra hatalmas istenség, ezért az eredetit tartom jobbnak (ha meg nem sértelek), ti pedig kissé másképp játsszátok. Úgy hallom, a refrénből hiányzik az egyik dallam…

Az eredeti mindig jobb. ;) A mi verziónk más, mert hát feldolgozásról van szó! Ebben a nótában metronómot is használtunk, bár tudtuk, hogy az eredetinek egyenetlen a tempója. Úgy döntöttünk azonban, hogy egy tempóban vesszük végig a saját verziónkat, és így a dal inkább hangzik saját nótaként, mint ATG feldolgozásként. (hahaha).

Vannak-e más death metal csapatok a lengyel undergroundban, akik ilyen dallamos megközelítésből játsszák ezt a zenét? Miért nem léptek még ki ezek a csapatok az európai színtérre, miközben a Vader, a Dies Irae, a Yattering vagy a Devilyn már jóval ismertebbek?

Van pár dallamosabb banda, pl. a Demise, a Dar Semai és az Elysium. Úgy tűnik azonban, hogy ezeknek a bandáknak nincs szerencséjük a kiadókkal. Ott a Dar Semai, akik egy nagyszerű albumot vettek fel néhány éve, de nem tudták kiadni.

Miért ez a nagy death metal-imádat Lengyelországban? Pl. a Cannibal Corpse is szerepelhet a lengyel tv adásában stb. Nálunk, Magyarországon az ilyesmi elképzelhetetlen…

Ez nem így van. A lengyel tv is csak olyan, mint akármelyik külföldi, egy rakás popzenét meg hasonló szart ad. A Cannibal Corpse? Á, igen, az “Ace Venturában” láttam őket. (hahaha). A Vader viszont tényleg szerepelt néhányszor a tv-ben…

Elégedettek vagytok a Metal Mind által végzett munkával? Miért hozzájuk szerződtetek? Kaptatok ajánlatot nyugat-európai kiadóktól is?

Azért szerződtünk a Metal Mindhoz, mert ez a legnagyobb lengyel kiadó. Lengyelországban jó a terjesztésük és külföldön sem rossz. Nem panaszkodunk a Metal Mindra, de megvárjuk, mi lesz most. Új ajánlatot kaptunk, és át fogjuk tárgyalni. Ha a kiadó egyetért a javaslatainkkal, meghosszabbítjuk a szerződést. Na persze csak akkor, ha nem kapunk jobb ajánlatot.

A nyugati kiadók egyre nyitottabbak a kelet-európai, főleg lengyel bandák iránt. Nekünk, volt szocialista országoknak ez nagy büszkeség! Ezáltal persze a mi bandáink előtt is megnyílhatnak a kapuk…

Mi is boldogok vagyunk, de úgy gondolom, pl. a svéd csapatokkal szemben továbbra is hátrányban vagyunk. Ha egy kiadó szerződtethetne egy lengyel vagy egy svéd zenekart, inkább a svédet fogja választani. Még akkor is, ha az a svéd banda a rosszabbik…

A végére egy hülye kérdés: van egy vicces kis mondóka, amelyet a lengyel gyerekek már az általános iskolában megtanulnak. A lengyel-magyar barátságról szól. Le tudnád írni fonetikusan, hogy azzal köszönj el a Shock! olvasóitól? Szégyen, de mi, magyarok nem ismerjük (ahogy én sem), csak arra emlékszem, hogy lengyel ismerőseim elmondták.

Valóban van egy lengyel mondás a lengyel-magyar barátságról. Így hangzik: “Polak, Węgier dwa bratanki. I do bójki i do szklanki.” (Magyarul ez kb. annyit tesz: “Lengyel, magyar, két unokafivér. Harcban és ivásban is.”) Üdvözletem!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.