Shock!

január 22.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Brainstorm: akik soha nem adják fel

Brainstorm2003 egyik legjobb korongját adta ki a német Brainstorm gárdája, Soul Temptation címmel. Mikor az Edguy vendégeként nálunk játszottak, nem is volt más választásom, minthogy leüljek a fiúkkal és kikérdezzem őket múltról, jelenről, meg úgy általában az élet dolgairól. A kérdésekre Andy B. Franck énekes és Torsten Ihlenfeld gitáros válaszoltak.


Először is hadd kérdezzem meg, hogy tetszik nektek Budapest? Volt időtök egy kis városnézésre?

Nagyon szép város a tietek, de sajnos a városnézés kimaradt, ugyanis mikor épp indultunk volna kicsit körülnézni, eleredt az eső, de legközelebb mindenképpen bepótoljuk!

Ha nem bánod, lenne pár kérdésem a korai évekről. Tudom, hogy nem vagy a Brainstormban a kezdetektől fogva, de talán tudsz majd válaszolni rájuk.

Ok, persze. Ha gondolod, szólok Torstennek is, ő az egyetlen eredeti tag.

(Innentől hármasban folytattuk a beszélgetést.)
Tehát, Torsten, meg tudnád mondani, hogy az eredeti énekes miért szállt ki a második lemez után?

Egyszerűen csak másfajta zenét akart csinálni. Még mindig jóban vagyunk egyébként, de nem találkozunk túl gyakran. Azt hiszem ez természetes dolog ilyenkor. Van egy új bandája, a Pump. Ilyen 80-as évekbeli melodikus hard rock-szerűséget játszanak. Olyasmi zene, mint amit a Whitesnake csinál.

Később volt egy turnétok a Metalium énekes Henne Basse-val, aminek keretében Budapestre is eljutottatok. Emlékszel arra a turnéra?

Persze.

És milyen volt?

Jó. (kölcsönös röhögés) Ez volt az első nagy turnénk, az Iced Earth előtt játszottunk, ami nagy lehetőség volt számunkra.

És mi lett Hennével?

Egyszerűen csak a Metaliumot választotta. Azt hiszem ez egy nagyon szerencsés döntés volt számunkra, mert így megtalálhattuk Andyt.

Hogy akadtatok össze?

Már ismertük egymást korábban az Ivanhoe-ból, láttuk egymást többször is a színpadon, mi is őt, ő is minket.

Már régóta beszélgettünk arról, hogy kéne valamit csinálni közösen - így Andy - és mikor volt lehetőség, hogy csatlakozzam hozzájuk, nem is szarakodtam sokáig.

Az igazat megvallva nem sok Ivanhoe-t hallottam idáig. Miféle zenét játszottatok?

Ez volt az első bandám, amivel sikerült lemezeket kiadnom. Voltak korábban demóim, de az Ivanhoe volt az első, amivel komolyabb szintre léphettünk. És hogy milyen volt? Leginkább szerintem progresszív rocknak lehetne nevezni. Azt hiszem, mondhatjuk azt, hogy az Ivanhoe volt az a lépcsőfok számomra, ami a profi zenészséghez vezetett.

Akkor hogyhogy a Brainstormot választottad?

Mert a kezdetektől fogva nagyon szerettem őket. Vicces, de a Hungry lemez után volt egy olyan turném az Ivanhoe-val, amin az Edguy és a Brainstorm nyitott nekünk. Akkor adta akadt a kezembe a Hungry lemezt. Rögtön megtetszett, mert különleges volt, melodikus és egy német zenekartól különösen kiemelkedő. Úgy éreztem, hogy ez az én zeném, ezért mikor később szóba került, hogy beszállhatnék, döntenem kellett. Az első Symphorce lemez is akkortájt jött ki és három bandát nem lehet egyszerre vinni.

Kicsit más téma: Torsten, a feleséged magyar és a bookletben olvashattuk is, hogy azt írtad neki, "Szeretlek". Tudsz esetleg magyarul valamennyit, vagy csak pár szót ismersz?

Néhány szót persze ismerek, de megértenem sokkal könnyebb a nyelveteket, mint beszélnem. Tudom például azt hogy egészségedre meg hogy ásványvíz, meg persze az alapszavakat: sör, bor...

Mikor találkoztatok először?

Ó, ez egy nagyon régi kapcsolat, több mint 12 éve ismerjük egymást.

(Ekkor kezdődött a Nocturnal Rites koncertje, Andy elment bemelegíteni, mi pedig a turnébuszban folytattuk Torstennel.)
Az első lemez amit Andyvel készítettetek az Ambiguity volt. Tudnál valamit mesélni ezekről az időkről? Milyen volt a stúdiózás? Könnyen megtaláltátok a közös hangot?

Addigra már sikerült összeraknunk a saját stúdiónkat, a Brainstudio-t, így nyugodtan dolgozhattunk. Azonban ez egy elég pici stúdió, csak a gitárokat és a basszust vettük itt fel. A dobokat és az éneket Stuttgartban rögzítettük. Mivel már régóta ismertük egymást, így a közös munka sem okozott gondot, de azt kell mondjam, minden nagyon szerencsésen alakult. Mikor Henne elment, nem kerestünk azonnal új énekest, kb. 6-7 hónapig csak gyúrtuk a dalokat, így mikor végül is Andy beszállt, csak arra kellett koncentrálni, hogy a felvételek minél jobbak legyenek.

Van azon a lemezen egy nagyon szép ballada, a Far Away. Nagyon szeretem, de azt hiszem, egy kicsit furcsa egy olyan bandától, mint a Brainstorm. Balladákat sokan írnak, de ebben csak ének és zongora hallható.

Eredetileg nem csak zongora lett volna abban a számban, írtunk hozzá gitártémát is, fel is vettük, de aztán úgy gondoltuk, hogy az eredeti verzió sokkal szebb, így végül amellett döntöttünk.

Jó lenne egyszer a másik verziót is hallani valahol, valamikor!

Ha lesz egyszer egy Best Of szerű anyagunk, azon biztos rajta lesz.

És lesz ilyen a közeljövőben?

Remélem, de azt hiszem, még kicsit korai lenne. Nagyon sok anyagunk van, amit fel lehetne használni. Egy-két dal mindig marad le a lemezekről, de azt akarjuk, hogy ha kijövünk egy hasonló kiadvánnyal, akkor az megérje a rajongóknak, különleges legyen.

Ezen a lemezen tűntek fel először a keleti témák, nevezetesen a Maharaja Palace nótában. Mi inspirál titeket, hogy ilyen zenét írjatok? Mért pont a keleti világ hatott rátok?

Annak a számnak a témája még valamikor 1994-ben született, volt akkoriban egy dalunk a kamikazékról. Egy öreg demo szalagon szerepelt, ezt hallgatva akadtunk rá később. Mille (a másik gitáros) és én is nagyon szeretjük ezeket a témákat játszani, mindig is hatottak ránk ezek a fajta zenék, talán innen jött az ötlet, de három albumba került, mire ténylegesen is formába öntöttük az ilyen elképzeléseinket.

A Metus Mortis lemezen volt egy Vicious Rumors feldolgozás. Sokan mondják, hogy ti vagytok a német Vicious Rumors...

Igen, ha egy új banda előkerül, az emberek óhatatlanul elkezdik valamihez hasonlítgatni, és azt hiszem, nem a legrosszabb, ami egy zenekarral történhet, ha a VR-hoz hasonlítják! Azt hiszem azonban, hogy azért sikerült kialakítani a saját stílusunkat...

Az új lemezen is megvannak a keleties témák, sőt, mondhatjuk azt, hogy most ezeket állítottátok a középpontba.

Gyakran gondoltunk rá, hogy valamelyik lemezünkön majd rá kéne fókuszálni a legerősebb dalokra, azok köré kellene felépíteni az adott lemezt. Nem akartunk egy teljes konceptlemezt, de kicsit ki akartuk hangsúlyozni a keleties témákat. Ekkor állt elő Andy azzal az ötlettel, hogy csináljunk egy trilógiát, így született meg a Trinity of Lust. Megmondom őszintén, nagyon büszkék vagyunk a végeredményre, mert ennek a három dalnak – és persze e köztük levő átkötéseknek – a megírása nagyon hosszú időbe telt.

Az egyetlen dolog, amit nem szeretek az új albumon, az a borító. Szerintem Shiva elég hülyén fest szárnyakkal, karddal meg két irdatlan mellel...

Igen, ha az istennő Shivára gondolsz, akkor teljesen igazad van, de mi csak egy sötét, gonosz szereplőt akartunk a sztoriba. Akit látsz a borítón, az Shiva, de nem a hatkarú istennő Shiva.

És mit jelent a lemezen hallható spanyol mondat: Nunca nos rendimos, aquí estamos otra vez?

Ha röviden akarnám összefoglalni, azt mondanám: Soha nem adjuk fel! Ezt hallottuk, amikor Spanyolországban játszottunk. Jöttek a rajongók és ők mondták nekünk. Ekkor határoztuk el, hogy lesz a lemezen egy dal, amiben lesz spanyol ének. Egyébként senki nincs a zenekarban, aki tanulta volna a nyelvet...

Az új lemezhez ajándék dvd is jár. Mi volt az oka, hogy nem jelentettetek meg egy komplett dvd-t, hanem emellett az ajándék mellett döntöttetek?

Lehetőségünk volt, hogy rögzítsük a Summer Breeze fesztiválos fellépésünket, és mikor láttuk a végeredményt, úgy döntöttünk, hogy köszönetképp hozzácsapjuk az új lemezhez. Azt hiszem pár éven belül még nem lesz dvd-nk, talán majd akkor csinálunk egyet, de az ilyen sztorizgatós lesz, fel fogja ölelni a zenekar történetét.

Van a dvd-n egy klip is, a Highs Without Laws dalra. Van más klipetek is?

Csináltunk egyet a Doorway to Survive-ra is. Arra sem volt sok pénzünk, de azt hiszem azért elég jó lett.

Mi a jelentése a Highs klipben látható szimbólumoknak, amiket a pólóitokon viseltek?

Azok a testen található gyógyító pontokat szimbolizálják. 7 ilyen pont van mindenkin. Nem tudom hogy működik-e, de mindenesetre ez egy nagyon érdekes dolog, és ha fennmaradt 3000 évig, akkor kell, hogy legyen benn valami, nem?!

(Ennél a pontnál függesztettük fel a beszélgetést, mert lassan kezdődött a Brainstorm koncert. A buli után ismét Andyvel folytattam a csevelyt.) Engedd meg, hogy gratuláljak, nagyon jól játszottatok ma este! Egy problémám van csak: Nem játszottátok el az egész Trinity of Lust trilógiát.

Gondoltunk rá, csak az a baj, hogy a Trilógia több mint 20 perc hosszú, és ha elnyomtuk volna, akkor a Metus Mortisról nem tudtunk volna játszani semmit. Mivel Németországon kívül csak 45-50 percünk van, így a Soul Temptationt ki kellett hagynunk. Nehéz döntés volt, de megígérem neked, hogy mikor jövő márciusban headlinerként visszajövünk, nem fogjuk kihagyni... Játszottunk volna egyébként már headlinerként nálatok a Primal Fear társágában – mindkét banda teljes programot nyomott volna – de az ismert okok miatt ez sajnos elmaradt. Mikor megtudtuk, hogy a Ralf Scheepersék lemondták a turnét, nagyon gyorsan kellett találnunk valakit, de szerencsére 3-4 nap alatt sikerült összehozni ezt a turnét és így eljuthattunk olyan országokba, ahol még sosem jártunk. Én például még sosem voltam Magyarországon.

Mi volt az a borzalmas intro?!

Neil Diamond Beautiful Noise című nótája. Lehet hogy nem túl jó dal, de ha ismered a szöveget, akkor viccesen jön ki.

Koncert előtt elmentél, hogy rákészülj a bulira. Milyen speciális módszerekkel melegíted be a hangodat?

André Matos mutatott egy módszert 5 éve, amit egy brazil operaénekestől tanult. Valami ilyesmit kell csinálni (berregő hangot hallat), ennek segítségével bemelegednek az ember hangszálai. Meg persze nagyon fontos, hogy a koncertek alatt sok vizet igyon az ember. Ha tönkre akarod tenni a torkodat egy este alatt, akkor ne igyál semmit. Ha például eleged van a turnézásból, elég, ha este nem iszol a színpadon, másnap már mondhatjátok is le a többi állomást! (nevet)

A Live Suffering dvd-n egy Pop Kommunist feliratú pólóban voltál. Mesélnél erről?

Ez csak egy vicc volt. Valami speciálisat akartam arra a koncertre. Az volt a furcsa, hogy az egész turné alatt nagyon jól szót értettem a közönséggel, de az a koncert katasztrofális volt ebből a szempontból. Utálom magam, ahányszor csak azt a felvételt nézem. A fehér csuklószorítók, a nadrágom, az egész szarság... ez nem én vagyok! Valami különlegeset akartam, de totál rosszul sikerült az egész. Otthon kigondoltam, miket fogok mondani, de a színpadon csupa hülyeség jött ki a torkomon. Jobb is, hogy nem értesz németül... Egyébként lehetett érteni, amit ma este magyarul próbáltam mondani?

Az első mondat jó volt, de utána volt egy hosszabb lélegzetű, abból egy kukkot sem értettem.

Valami olyasmit akartam mondani, hogy: "Jó estét Budapest! Hogy érzitek magatokat? Mi vagyunk a Brainstorm!" Egyébként nagyon fontosnak tartom, hogy az első pár mondatot a közönségnek a saját nyelvén mondjam, megadva ezzel a tiszteletet. Kicsit ezzel szeretnék köszönetet mondani ilyenkor.

Egyébként milyen idáig a turné? Volt valami jó sztori?

Ez még csak a negyedik koncertünk volt, pár hét múlva kellene felhívnod! Hehe! Félretéve a tréfát, az a jó ebben a turnéban, hogy eljutunk olyan országokba, ahová valószínűleg még sokáig nem tudnánk menni. Játszunk Szlovákiában, Csehországban, nálatok, tudod, az ember mindig játszik Ausztriában, Olaszországban, de ezekbe az országba ritkábban jut el. Mondtam is a feleségemnek, hogy vissza kell jönnünk Budapestre és eltölteni itt egy hetet, mert olyan szép.

Májustól még útlevélre sem lesz szükséged. Mi a véleményed egyébként az EU bővítésről? Vigyázz, mit mondasz!

Hála istennek elég okosak vagytok ahhoz, hogy ne vezessétek be egyenlőre az eurot. Az ugyanis mindent tönkretenne, nemcsak a magyar, de a német gazdaságot is.

Meg tudsz egyébként élni a zenélésből?

Nem... vagyis meg tudnék, de nagyon szűkösen. Tehát mondjuk úgy, hogy akkor holnap nincs vaj... Amit a Brainstormmal keresünk, azt nagyjából vissza is forgatjuk, a stúdióba, dvd-be invesztáljuk. A Metal Blade-nél dolgozom egyébként, ami remek, mert ott is a zenével foglalkozhatok, és még a számláimat is ki tudom fizetni.

Elég hosszú a turné, de azért a foci EB-re hazaértek?
Remélem, mert nagyon szeretem a focit. Egyébként VFB Stuttgart rajongó vagyok, ott játszanak magyarok is, például Szabics Imre nagyon jó.

Tudtad egyébként, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya Lothar Matthäus?

Igen, hála istennek megszabadultunk tőle! Komolyan! Attól még, hogy valaki jó játékos volt, még fogalma sincs arról, mit kéne egy edzőnek csinálnia.

(Itt egy kb. 20 perces észosztás következett a magyar és német futball rejtelmeiről, amitől megkímélnék mindenkit. Akit érdekel, írjon e-mailt!) Utolsó kérdés: Szerinted, mi az élet értelme?

Szeretet és boldogság.

Jézusom, mi vagy te, hippi?!

Jaja, csak kihagytam a virágokat és a békét! Hehe. Nem, komolyan, szerintem túl sok a gyűlölet a világban, és úgy érzem, nem ezért vagyunk itt. Nekem például nagyon fontos a családom. Van feleségem, egy 10 éves fiam és egy 8 hónapos lányom. Olyan sok dolog van a világon, ami rossz történhet veled, ezért nagyon fontos, hogy sok szeretetet kapj és adj is, mert hiszem, hogy ha gyűlölettel vagy tele, hamarabb mész tönkre. Kicsit lehiggadtam, rájöttem, mi a fontos az életben. Ezért van az, hogy már nem az a lényeg, hogy minél több csajt hívjunk meg a próbákra, hogy minél menőbbek legyünk, mióta családom van, csak a zenére koncentrálok, és azóta a karrierem is jobban megy. Van egy háttér, amire támaszkodhatok. Rájöttem, a legfontosabb a család, az hogy a gyerekeim egészségesek.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.