Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Wendy Dio: „Ronnie a végsőkig harcolt a rákkal”

Férje utolsó napjaira emlékezett a Revolver magazinnak Wendy Dio. „Ronnie nagyon keményen harcolt a rákkal, és nem engedte, hogy az útjába álljon", nyilatkozta az énekes özvegye és egyben menedzsere. „Nem is gondolta, hogy legyőzheti őt a betegség, és én sem. Mindketten úgy álltunk a dologhoz, hogy győzni fogunk, és ez jellemzett minket mindvégig."

Wendy, aki nemcsak a magánéletben volt Dio odaadó társa évtizedek óta, de egyben menedzselte is az énekest, az interjúban Ronnie utolsó napjaira is visszaemlékezett. „Május 14-én, pénteken Chicagóba akartam repülni, de nem érezte jól magát, én meg azt mondtam, menjünk el az orvoshoz. A doktor azt mondta, kórházba kell vinni, ahol Ronnie elkezdett győzködni, hogy utazzak csak el, minden rendben lesz. Én azonban mellette maradtam, amiért hálát adok Istennek, mert nemsokára iszonyatos fájdalmak kezdték el kínozni. Olyan erősségűek, amiket soha korábban nem tapasztalt még. Adtak neki morfiumot, aztán utána még vagy három adagnyit. Ettől amolyan kóma-szerű állapotba került. Párszor magához tért közben, de aztán vasárnap meghalt."

Az utolsó két napban már Wendy sem tudott beszélgetni férjével. „Egész idő alatt szorítottam a kezét, kérdeztem tőle dolgokat, ő pedig néha szintén szorítással reagált. Amikor egy-egy újabb adag morfium között néha magához tért, néhány másodpercig tudtunk kommunikálni, de nagyon-nagyon nehéz volt. Legalább harmincan voltak ott aznap, köztük az összes igazán jó barátja."

A tavaly májusban elhunyt énekeshez kapcsolódó hír, hogy 2011-ben nyilvánosságra kerülhet egy új dal, amit Ronnie halála előtt csaknem teljesen befejezett. A hírt maga Craig Goldy, Dio szólózenekarának gitárosa erősítette meg a brit Classic Rock magazinnak. „Mielőtt Ronnie meghalt, egy új DIO albumhoz írtunk dalokat", mondta Goldy a lapnak. „Egy dalt majdnem teljesen befejeztünk. Wendy Dio egyébként is beszélt már arról, hogy ismét megjelenhetne a Magica lemez néhány bónusszal, esetleg ez lehetne majd közülük az egyik. A dal szövege egyébként arról szól, min ment keresztül Ronnie, miközben a rákkal harcolt. Nagyon érzelemgazdag, nehéz úgy hallgatni, hogy ne keletkezne tőle gombóc a torkodban..."

Mielőtt elveszítette volna a betegséggel vívott csatát, Ronnie James Dio 2000-ben kiadott konceptlemeze, a Magica folytatásán dolgozott. Egy ebből az eresztésből származó, Elektra című szerzemény már szerepelt a Tournado box set anyagában. E számozott, dedikált kollekciót mindössze 1500 példányban gyártották le arra a 2009-es őszi Európa-turnéra, melyet végül Ronnie betegsége miatt már lemondani kényszerült a DIO zenekar. Dio egyik utolsó felénekelt dala, a Metal Will Never Die az énekes unokatestvére, David „Rock" Feinstein új albumán, a Bitten By The Beasten szerepel.

A heavy metal történelem egyik leghatalmasabb egyénisége, az egykori Rainbow, Black Sabbath és DIO frontember életéről és munkásságáról itt olvashatsz bővebben.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.