Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Vinnie a Panteráról: „Mi lehettünk volna a heavy metal Rolling Stones-a”

0718fbdMárcius 25-én, vagyis három nappal kiadásának huszadik évfordulója után jelenik meg a Pantera Far Beyond Driven lemezének jubileumi újrakiadása. A brit Metal Hammer egész aktuális számát az évfordulónak szenteli, és az egyik exkluzív interjúban Vinnie Paul is részletesen beszél a ’90-es évek első számú metal zenekarának széteséséről.

„Akkoriban jött Philnél ez az egész drogos vonal, és hirtelen minden kezdett nála félresiklani”, idézte fel a húsz évvel ezelőtti korszakot Vinnie a lapnak. „Ekkor kezdett eltávolodni egymástól a zenekar többi tagjával: külön turnébuszt akart, aztán csak közvetlenül a koncert előtt találkoztunk vele, utána meg egyből le is lépett. És soha nem tudhattad, melyik Phillel találkozol majd: azzal a pitbullal, akit mind ismertünk és imádtunk, vagy valami olyan arccal, aki totálisan szétesett a herointól, és fogalma sincs róla, mit csináljon. Ez az egész a Far Beyond Driven turnéi környékén kezdett problémás lenni, de mivel nem tartottunk szünetet, nem is tudtunk elmenekülni előle. Akkoriban egy csomó minden belépett a képbe, főleg nála. Mindenkinek fáj valamije. Nekem állandó ínhüvelygyulladásom volt, mégsem kezdtem el drogozni, hogy csillapítsam.”

Mint az interjúból újfent kiderül, Vinnie-ék mindezt csak utólag rakták össze: Anselmo 1996-os túladagolásáig fogalmuk sem volt róla, hogy az énekes heroinozik. „Egyikünk sem feltételezte, hogy egyáltalán megfordul a fejében a heroin, hiszen mi voltunk a világ leginkább drogellenes arcai. Amikor a nagy hazatérő, 18 ezer néző előtt lenyomott dallasi koncertünk után túllőtte magát, és megláttam, hogy fekszik a földön, még akkor is azt hittem először, hogy csak a melegtől lett rosszul. Csak álltam, lestem, ahogy hever ott, és nem hittem el: mi a fasz ez? Ha a dobtechnikusunk, Kat nem tud levadászni a helyszínen néhány rohammentőst, Phil ma már nem lenne itt. És ez aztán tényleg sokk lett volna a javából, mert tényleg egyikünk sem sejtette, mit művel. Innentől kezdve pedig jó mókából hirtelen rengeteg erőfeszítést kívánó, kiszámíthatatlan dologba ment át minden: sosem tudhattad előre, mi fog történni. Dolgoztunk tovább, és nem akartuk abbahagyni. Egészen addig nem is álltunk meg, amíg Phil nem döntött úgy, hogy ő most inkább a Downnal meg a Superjoint Rituallal foglalkozna. Azelőtt tényleg úgy éreztem, hogy mi leszünk a heavy metal Rolling Stones-a – és az is lehettünk volna.”

A Far Beyond Driven 1994-ben, megjelenésének hetében a Billboard-lista első helyén nyitott, ami a maga idejében óriási jelentőséggel bírt, hiszen ekkoriban a mainstream médiában egyáltalán nem kaptak teret a hagyományosabb metal vonalon mozgó zenekarok. A lemezről megjelenésének huszadik évfordulóján, március 22-én természetesen a Klasszikushock rovatban is olvashatsz majd.

 

Hozzászólások 

 
+2 #24 Pista bá 2014-02-09 08:59
A drogellenessége t egyértelműen az úgynevezett kemény drogokra érti Vinnie.Valamikor régen,még bőven az aktív időszakban,ezek et interjúkban is kifejtették párszor.Önmagukat amolyan jointos/sörös bandaként írták le...koncertjeiken ezt a képet egy időben még erősebben igyekeztek megjeleníteni.Pl. az általad említett joint levéllel is...de amúgy jó pár régi felvételen látható,hogy (mondjuk többnyire Phil) füvezik a színpadon,vagy épp egy hatalmas füstölő akármit szívva imitálja a füvezést.Néhány régi koncertfelvétel en látható,hogy a rajongok a koncert végén cigarettákat dobálnak fel a színpadra.(kétlem,hogy marlboro light-ot) ;)
Idézet
 
 
+3 #23 björn 2014-02-08 23:12
Drogellenes? És akkor mi volt az a két kézzel gyártott hatalmas cannabis levél a színpadon a Watch It Go videón, meg az óriási joint?
Idézet
 
 
+3 #22 Zoli 2014-02-07 20:06
Régebben a far beyond driven volt a kedvenc pantera lemezem, de mára valahogy jobban bejön a cowboys from hell a dallamosabb énekkel. Furcsa mert annakidején azt mondtam volna hogy ehhez a súlyos zenéhez jobban megy az üvöltés, de az a vonal nem igazán vezetett sehová szerintem. Azért persze szeretem a far beyond-ot főleg hogy mind a 4-en dedikálták, amikor itt voltak a sabbath előtt.
Idézet
 
 
+2 #21 the raven 2014-02-07 16:31
Vinnie egy hisztis pornósztár volt mindig..sajnálom,hogy meggyilkolták a tesóját,nagy veszteség ez neki/nekünk,de VP nyilatkozataira ,munkáira egy garast nem adok.Phil melózik,alkot,k isebb-nagyobb sikerrel(ez relatív),de nyomot hagy,míg Vinnie....ő is melózgat,de hagyjuk...az egy fos....
Idézet
 
 
+2 #20 xdespisedkidx 2014-02-07 15:20
http://www.youtube.com/watch?v=z874TwfGMJQ#t Anselmo még mindig tudja a Trendkill féle torokgyilkolást :D Vinnie viszont még ennyi év után sem képes felnőni és mindent "ráfog" inkább Phil-re. Gondolom Rex nem hülyeségből írta a könyvébe hogy a vége fele már Dime sem tudta elviselni a saját testvérét. A panterával legalább 13 évig turnézott Anselmo nem csodálom hogy kellett "pihenő", a Down és a Superjoint sem 2002-ben indult ahogy Vinnie állítja be. Nem értem miért kell még ennyi év után is így nyilatkoznia...
Idézet
 
 
+4 #19 dr. justice 2014-02-07 13:58
Anselmo éppen azért különleges mert énekelni és veszettül üvöltözni is magas színvonalon tud(ott). A Hegyalján pedig számomra meglepően szimpatikus volt a színpadi viselkedése.
Idézet
 
 
+3 #18 csferi 2014-02-07 12:23
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Szerintem azért Anselmo a Trendkill lemez lassúiban elég komolyakat énekelt, még ha nem is úgy, mint a Power Metalon. Sőt, ha a vokalizálás sokszínűségét nézzük, a Trendkill lemezzel nem nagyon kelhet versenyre egyik albumuk sem.


Zeneileg sem nagyon.:) A Trendkill ösztönös aggresszíóához hiteltelen is lett volna egy kiegyensúlyozot t énekes és a tökéletesre kidolgozott énektémák sem illettek volna bele a képbe. Dalokban, hangzásban és brutalitásban is szerintem ez a legerősebb anyaguk. A borítója sem fejezhetné ki tökéletesebben a csapatban tomboló mérget!:)
Idézet
 
 
+7 #17 Venomádi 2014-02-07 12:00
Sosem volt ez a banda drogellenes. Legalábbis ha egy joint náluk még nem az, akkor tényleg azok voltak.
Idézet
 
 
+3 #16 Azaghthot 2014-02-07 11:53
Az rendben van hogy sok zenakart tönnkretett a drog, de hány nagyszerű lemez születt már drogos befolyás alatt.
Pld: Dirt, Appetite for Destruction, Hiperkarma Amondó stb
Nekem a Trendkill lemez a kedvencem a Panterától.
Idézet
 
 
+7 #15 NOLA 2014-02-07 11:50
:-( Nehéz bele látni egy ilyen banda belso életébe.
Szerintem nem lehet csak az egyik, vagy csak a másik tagra fogni a negatív dolgokat.
Biztosan hibázott Anselmo is, biztosan hibázott Vinnie is, meg szerintem még egy csomó más faktor is kozrejátszott, amit kívulálló soha nem fog megérteni.
Az énekkel kapcsolatban pedig annyit, hogy szerintem mindegyik Pantera albumon kiba..ott nagyot énekel Anselmo.
Albumról, albumra durvult a hangja, párhuzamosan az adott albumon hallható zenével.
Már alig várom a cikket a Klasszikushockb an. :-)
Idézet
 
 
+2 #14 imi 2014-02-07 11:46
Nem helyette, hanem mellette (additional screams). Meghívták egy haverjukat a felvételre hangoskodni, oszt kalap. Ez bevett szokás.
Idézet
 
 
+3 #13 Draveczki-Ury Ádám 2014-02-07 11:44
Idézet - GTJV82:
Ádám, igazad van, de olvasd el a trendkill booklet-et:

Szerinted nem olvastam? "Seth screams on this" :) És ettől függetlenül több akkori Vinnie-interjúban is benne volt, hogy Anselmo, aki akkor először a többiektől külön dolgozott, olyan meglepő és újszerű dolgokat produkált, hogy ledöbbentek. Egyébként fülessel jól elkülönülnek az egyes hangok, Phil legalábbis elég nagy biztonsággal beazonosítható.
Idézet
 
 
+4 #12 GTJV82 2014-02-07 11:37
Ádám, igazad van, de olvasd el a trendkill booklet-et:
3 számban (The Great Southern Trendkill, War Nerve, Suicide Note Pt. II) Seth Putnam tolja az agresszív énektémákat Phil helyett / mellett, amúgy meg az egész albumon a "backing vocals"-ra be van jegyezve Vinnie, Dime és Rex is.
Szóval erősen kérdés, mennyit vállalt ebből Phil és mennyit a többiek.
Érdemes utánaolvasni az akkoriban megjelent Hammeres Pantera interjúknak is, Phil ott (is) részletesen beszél pl. ezekről is..
Idézet
 
 
+9 #11 GTJV82 2014-02-07 11:31
Imi, ha abból indulok ki, milyen hangja volt, igenis sajnálom, hogy ennyire tönkretette magát, mind emberileg, egészségileg, hangilag. Ennyi az egész. Ettől még ugyanúgy imádom a későbbi lemezeket is, de nekem személy szerint onnan hiányzik onnan valami, ennyi az egész.
Nem kell túlpörögni rajta. :)
Erről szól a forum, hogy megosszuk egymással a különböző véleményeket, nem?
Idézet
 
 
+5 #10 Draveczki-Ury Ádám 2014-02-07 11:31
Szerintem azért Anselmo a Trendkill lemez lassúiban elég komolyakat énekelt, még ha nem is úgy, mint a Power Metalon. Sőt, ha a vokalizálás sokszínűségét nézzük, a Trendkill lemezzel nem nagyon kelhet versenyre egyik albumuk sem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.