Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Now And Then: meghallgatható a The Beatles utolsó dala

Now And Then címmel meghallgatható a Beatles utolsó kiadatlan és teljes dala. A szerzeményt Paul McCartney és Ringo Starr fejezte be John Lennon korai demófelvétele alapján.

1103beatles

Új Beatles-dal látott napvilágot Now And Then címmel. A John Lennon által írt és énekelt, de Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr segítségével továbbfejlesztett, most pedig Paul és Ringo által befejezett szerzeményt az Apple Corps Ltd./Capitol/UMe/Universal Music jelentette meg kislemezen, B-oldalán a zenekar annak idején kiadott első single-jével, a Love Me Do-val.

A Now And Then demóját 1994-ben adta át Lennon hagyatékából a Beatles három életben lévő tagjának Yoko Ono, a Free As A Bird és a Real Love korai verziói mellett. Paul, George és Ringo az akkori The Beatles Anthology projekt keretében ezen is elkezdett dolgozni, de végül nem fejezték be: Lennon még a ’70-es években rögzített éneksávjai az akkori lehetőségek alapján megoldhatatlan technikai kihívások elé állították őket. Utána több mint negyedszázadon át úgy tűnt, hogy a számot soha többé nem lehet már befejezni, a Peter Jackson-féle Get Back dokumentumfilm-sorozat készítése során kifejlesztett szoftverrendszer segítségével végre sikerült elkülöníteni Lennon énekszólamait a zongorás részektől. Innentől nyitva állt az út Paul és Ringo előtt, hogy készre formálják a témát.

A Now And Then alább meghallgatható, és egy rövid dokumentumvideó is megtekinthető a munkálatokról.

 

Hozzászólások 

 
#5 queensryche999 2023-11-05 20:11
Nem a dallal szembeni kritika, de nekem első hallásra az újravett zongora "kilóg" a bátran használt kompresszor miatt. Úgy szól, mint egy "popzongora", ami nem baj, csak nem Beatles. (De legalább Jacksonék is ugyanazokat a plugineket használják mint mi, leszámítva természetesen a saját fejlesztésű MAL Audio Software-t.:))
Idézet
 
 
#4 Zsolti 2023-11-05 12:14
Idézet - Cseke Feri:
Csinálhatnának több ilyet is más zenekarokkal vagy bármilyen ősrégi cuccal, ami ma már csak gyatra minőségben érhető el.

Igen, ilyen formában az AI hangrestaurálás , nem pedig valami művi dolog. Ahogy egy régi festményt rendbehoznak értő kezek, ugyanígy miért ne lehetne demókat, koncertfelvétel eket is?
Vannak fenntartásaim ezzel a dallal végleges formájában (Paulék túlzsúfolták, hogy ne szóló-Lennon hanem Beatles legyen, pedig Imagine-szerűen szólna igazán jól), de nagyon örülök, hogy ennyi viszontagság és évtized után végül elkészült.
Idézet
 
 
#3 zalan69 2023-11-04 19:11
csak letisztították a zajtól,ill a zongorakísérett ől a kazettaszalagon levő énekhangot,amit így tisztán kaptak meg. nem Lennon hangját egészítették ki,vagy korrigálták
Idézet
 
 
#2 Cseke Feri 2023-11-04 16:05
Idézet - frontiers:
Nekem már az autotune is sok volt, ezt meg már abszolút nem tudja bevenni a gyomrom. A zene mindig is az emberi önkfijezés egyik legszebb módja volt. Onnantól, hogy a gép, vagy az AI belenyúl, már nem lesz többé emberi.


Itt nem egészen az történt amire te gondolsz. Lennon zongora-vokál demójáról tüntették el a zongorát, ami borzalmas minőségben került rögzítésre anno. A Peter Jackson csapata által kifejlesztett AI-szoftver képes ma még csak ilyesmire úgy, hogy elfogadható legyen a végeredmény. Az eredeti éneksávba sem nyúltak utólag bele, nem javították fel túlságosan, és ez sok helyen hallatszik is. Én örülök, ha ilyesmire használják az AI-t, a Get Back film EREDETI hang- és képanyaga is óriási élmény volt (nekem) így. :) Csinálhatnának több ilyet is más zenekarokkal vagy bármilyen ősrégi cuccal, ami ma már csak gyatra minőségben érhető el.
Idézet
 
 
#1 frontiers 2023-11-04 12:46
Nekem már az autotune is sok volt, ezt meg már abszolút nem tudja bevenni a gyomrom. A zene mindig is az emberi önkfijezés egyik legszebb módja volt. Onnantól, hogy a gép, vagy az AI belenyúl, már nem lesz többé emberi.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.