Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt a Motörhead egykori gitárosa

Július 9-én, szombaton meghalt Michael „Würzel" Burston, a Motörhead egykori gitárosa, aki a '80-as évek közepétől a '90-es évek közepéig játszott a zenekarban, a banda kétgitáros korszakában. A muzsikus 61 éves volt. A szomorú hírt Lemmy Kilmister technikusa, a zenekar vezető roadja, Tim Butcher közölte a Facebookon, de további részletek egyelőre nem ismeretesek.

A korábban katonaként Németországban és Írországban is szolgált Würzel 1984-ben került be a Motörheadbe, amikor Lemmy Brian Robertson posztjára keresett új embert. A jelentkezők között két olyan muzsikus is akadt, akik közül Lemmyék képtelenek voltak választani: a walesi születésű Phil Campbell – aki ma is a banda gitárosa – és ő. A komolyabb zenei előélet nélküli két muzsikus között gitárpárbajjal akartak dönteni, ám időközben Campbell és Würzel olyannyira összebarátkoztak, hogy a második körre készülődve már arról tanakodtak, miként győzzék meg Lemmyt, hogy mindkettejüket vegye be a zenekarba. A főnököt végül nem kellett győzködni, magától is ráállt a dologra.

Würzel először a No Remorse válogatáslemezen szereplő új dalokban tette le a névjegyét, amelyek közül a Killed By Death nagy siker is lett. Innentől kezdve több mint tíz éven át a zenekar oszlopos tagjaként zenélt, játéka hallható volt az Orgasmatron, a Rock'N'Roll, az 1916, a March Ör Die, a Bastards és a Sacrifice lemezeken. Utóbbi turnéján azonban már nem vett részt, mert mást akart csinálni, és önszántából távozott az azóta is trióban nyomuló Motörheadből. Würzel azóta egy alkalommal állt színpadon Lemmyékkel, 2009. november 28-án, a Hammersmith Apollóban az Ace Of Spades erejéig. A köztes időben csupán kisebb csapatokban zenélt, legutóbb egy Leader Of Down nevű formációban.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.