Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Fix fizetést kaptunk, ami kevesebb volt, mint a stábtagoké”

0724vivAugusztus elején akcióba lendül a Last In Line, a klasszikus DIO felállás hangszeresei és Andrew Freeman énekes zenekara, amely a zenekar első három lemezéről játszik majd élőben dalokat. Az éppen limfómás megbetegedésével harcoló Vivian Campbell gitáros a sajtóban úton-útfélen védekezni kényszerül a vállalkozás miatt, és egy friss interjúban ismét kifejtette álláspontját.

„Mi írtuk és vettük fel azokat a dalokat, és imádjuk játszani őket", mondta Vivian a Rock Guitar Dailynek. „Ennyi a lényeg. Az egyetlen témát az szolgáltatja, hogy Ronnie-nak és nekem akadtak nyilvános vitáink. Feltarthatom a kezemet, és elismerhetem, hogy hibáztam, amikor kemény dolgokat nyilatkoztam Ronnie-ról, és szintén derogáló módon fogalmaztam az efféle stílusú zenékről. Viszont a DIO rajongók soha nem fogják megérteni, hogy ők nem voltak jelen, amikor írtuk és rögzítettük a nótákat. Ronnie pedig roppant nehéz ember volt munka szempontjából. A rajongói számára imádnivaló ember volt, de a hozzá legközelebb állókkal nem mindig osztotta meg ezt a csodálatos személyiségét. Minden ember összetett, nincs fekete és fehér. Bonyolult volt a kapcsolatunk, és nagyon fájt, hogy nem csak kirúgott, hanem utána úgy festette le a történteket, mintha én mentem volna el. Ez húzott fel annyira, és emiatt fordítottam hátat neki és ennek a fajta zenének is. Mert nagyon megbántott azzal, amit tett velem. Elismerem, hogy gyerekesen viselkedtem, de azóta sok idő telt el, és mindez már nincs benne az egyenletben. Majdnem harminc évig meg sem hallgattam azokat a lemezeket, ennyire felzaklatott ez a sok szarság. Ronnie és Wendy Dio túlment egy határon, amikor olyan alaknak festettek le, aki turné közepén hátat fordít a zenekarának, és kilép onnan. Mindez abszolút, száz százalékos hazugság volt, mert ők rúgtak ki engem, én soha nem akartam kilépni, nem voltak ilyen szándékaim. Azok a dalok legalább annyira az enyémek, mint amennyire Ronnie-éi. És Jimmy, Vinny, Claude és én lófaszt sem kaptunk azokért az albumokért, sem az eladásokból, sem a pólókból befolyt pénzekből. Fix fizetést kaptunk, ami kevesebb volt, mint a stábtagoké! De hittünk a zenében, és abban is, amit Ronnie ígért nekünk: hogy a harmadik album idejére egyenlő részesedést kapunk majd. Nem is kértem ennél többet. Értem, hogy nem kaphatsz feltétlenül annyit, mint a fő előadó, akinek a neve alatt fut a produkció – na de kevesebbet, mint a roadie-k? Főleg, miközben te írod a dalokat. Egyébként meg Ronnie-ról mondtam rosszakat, és annyiban ez jogos volt, hogy a végső döntést ő hozta meg – de a háttérben igazából Wendy Dio állt."

Campbellnek ma már nincsenek averziói a zenével kapcsolatban. „Harminc év után azt mondom, az az én zeném, jogom van játszani, és pontosan ezt is fogom tenni. Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert Ronnie már halott, lehet, hogy ez is egyszerűbbé teszi, tényleg nem tudom. Nem ültem le kielemezni. De azon jókat röhögök, amikor az emberek azt mondják, hogy a pénzért csinálom. Négy koncertet kötöttünk le Nagy-Britanniában, és nem megyek bele abba, mennyibe került összehozni ezt... Higgye el mindenki, hogy nem a kurva pénzért csinálom, mert elég sok pénzem van így is. Már amikor főállásban játszottam ezeket a nótákat, akkor sem a pénzért csináltam – heti száz dollár nem egy nagy összeg, márpedig ennyit kaptam a Holy Diverért. És körülbelül most is ennyit kapok majd, harminc évvel később."

 

Hozzászólások 

 
+1 #6 Palinkas Vince 2013-07-26 07:49
Idézet - The_Sentinel:
Én azt gondolom, a leosztás ellen ott és akkor kellett volna tiltakoznia, ha nem tetszett neki. Ha már aláírta a szerződést - az akármilyen is volt -, akkor ha Ronnie és Wendy az abban szereplő összeget korrektül kifizette, akkor utólag sarat dobálni már nagyon nem ildomos. Ahogy Schnell vagy Bain vagy Appice sem tették/teszik ezt.


Nincs ebben szerintem sárdobálás, megkérdezték, elmondta. Véglis nem árt, ha hosszú évek után árnyalódik egy kicsit a kép. És emlékszünk a megdöbbentő dedikálós Ronnie videóra, amikor Campbellről kérdezik: "I hope he fuckin' dies"
Annyit persze hozzátehetett volna Vivian, hogy "tényleg egy naiv pöcs voltam, aki rocksztár akart lenni, aztán megszívta" :)
Érdekes dolgok ezek, nem a csámcsogás miatt, de szívesen olvasnék még más zenekarok üzleti hátteréről is. Kemény egy világ, az biztos.
Idézet
 
 
+1 #5 The_Sentinel 2013-07-25 16:20
Én azt gondolom, a leosztás ellen ott és akkor kellett volna tiltakoznia, ha nem tetszett neki. Ha már aláírta a szerződést - az akármilyen is volt -, akkor ha Ronnie és Wendy az abban szereplő összeget korrektül kifizette, akkor utólag sarat dobálni már nagyon nem ildomos. Ahogy Schnell vagy Bain vagy Appice sem tették/teszik ezt.
Idézet
 
 
+1 #4 bogar 2013-07-25 15:41
A technikusok gyakran többet keresnek, mint egyes zenekari tagok. Hülyén hangzik, de gondolj bele, hogy egy turnén a zenész dolga tulajdonképpen a koncertre korlátozódik, míg a technikus ott van az építési, bontási munkálatoknál és a koncert alatt is akad dolga, rosszabb esetben még söfőr is.

Dio-nak meg ez volt az első saját zenekara. Gondolom, hogy korábban Iommi és Blackmore is fix pénzt fizetett neki. Keresni akart a fickó. Ehhez kellőképpen naív és/vagy befolyásolható zenészekre volt szükség, akik ettől még lehetnek nagyszerű zeneszerzők is.
Idézet
 
 
+3 #3 Palinkas Vince 2013-07-25 13:27
Szerencsétlen helyzet. Mivel Campbell, Bain, Appice keze a 3 lemezen egy csomó nótában benne volt, lett volna lehetőségük letisztázni a dolgokat az elején. Csak kéne kapniuk valami royalty-t, ha szerzők voltak...
Bár ha azt vesszük, hogy Vivian naiv huszonéves volt, Bain valszeg már akkor is alkoholista és Appice meg dobos, csak az nem vágta át őket, aki nem akarta :))) Mondjuk az nehezen értelmezhető számomra, hogy egy stábtag többet keresett volna, kicsit nagyotmondás-ízű ez, bár a nyilatkozat maga korrekt. Szerencsére a jelek szerint a Def Leppardban korrektebb az elszámolás.
Idézet
 
 
+5 #2 Pitta 2013-07-25 01:20
Végül is Wendy volt a menedzser, ugyanúgy mint Ozzy mellett Sharon. Tuti sok mindenbe beleszólt, és biztos voltak kemény dolgok a háttérben. Egy biztos, joga van játszani azokat a dalokat amiket ő írt, és mivel Dio már sajnos az égi zenekarban játszik, örülni kell annak, hogy legalább ilyen módon lehetőség van eredeti előadóktól hallani ezeket a nótákat.
Idézet
 
 
+6 #1 Levike 2013-07-24 15:53
Ha igaz, amiket a pénzről mond, azért ezek tényleg durva dolgok.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.