Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Ez a formátum semmihez nem hasonlít, amit eddig hallani lehetett a Satyricontól”

Különleges művel jelentkezett a Satyricon: a Satyricon & Munch az oslói Munch Múzeum kiállításának aláfestéseként született.

0610satyricon

Teljes egészében meghallgatható a Satyricon új, speciális kiadványa, a stílushatárokon átívelő Satyricon & Munch. Satyr és Frost a norvég főváros Edvard Munchnak emléket állító múzeuma egyik speciális kiállításához rakta össze az 56 perces művet. „Nagyra értékelem, hogy Munch a technika helyett az érzelmekre helyezte a hangsúlyt, hogy kiélje kísérletező kedvét, illetve eltökéltségét is a saját útja mellett. Természetesen ezek a Satyricon alapértékei is, ami ebben a konkrét esetben még fontosabbá válik – mondja Satyr. – Hamar világossá vált, hogy a hangszerelésben fel kell cserélnünk a szerepeket: ami eddig díszítés volt, annak most talán inkább főszerepet kell kapnia, arra pedig talán nincs is szükség, ami egy hagyományos dalban alapvető jellegű. A megfelelő érzelmi és hangulati rétegek és az atmoszféra megteremtéséhez sokszínű és gazdag hangszerelésre volt szükség, ezért is csendül fel a lemezen sokféle old school, analóg szintetizátor, elektromos gitár, bariton gitár, basszusgitár, dobok, theremin, cselló, brácsa, basszusklarinét, kontrabasszusklarinét, jouhikko, Hardanger-hegedű vagy nagyzongora, hogy csak néhányat említsünk. E hangszerek némelyikének megszólaltatásához különösen fontos az adott zenész személyes közreműködése, és kiválóan alkalmasak a projekthez szükséges mélyrétegek megteremtésére. Fontos volt számunkra, hogy elszakadjunk minden formulától, és szigorúan arra koncentráljunk, amire itt szükség van.”

A lemez természetesen nem black metalt rejt. „A black metal lényege valójában az, hogy nem ismer korlátokat. Bár ez a formátum semmihez nem hasonlít, amit eddig hallani lehetett a Satyricontól, akik ismernek bennünket, azonnal be fogják tudni azonosítani a zenekart. Mindenkit arra biztatunk: ne akarja címkézni a zenét, mert nincs szükség erre. Ez az album biztosan nem filmzene, nem ambient, és nem kell rá semmiféle jelzőt kitalálni. Ez itt egyszerűen Satyricon.”

 

Hozzászólások 

 
#1 The Mangler 2022-06-12 08:59
Értékelem Satyr igyekezetét és értem is, hogy miért készült el ez a mű, de önmagában akkor is hallgathatatlan a lemez. Számomra. Ha a kiállításon hallanám aláfestésként, az más lenne.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.