Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Amerikai listák: majdnem dobogón a Shinedown, Top 20-ban a Meshuggah

Ismét több bandának hozott komoly listás helyezéseket az Egyesült Államokban a március végi rock/metal dömping: abban nincs semmi meglepő, hogy az új Shinedown a Billboard-lista élbolyában kezdett, a Meshuggah bejutása a Top 20-ba azonban igencsak komoly fegyvertény a beteg svédek számára. Az Overkill szintén karrierje legjobb eredményének örülhet.

A Shinedown új nagylemeze, az Amaryllis az év egyik legnagyobb rocksikerének ígérkezik, így senkit sem döbbenthetett meg, hogy 106 ezer példány fogyott belőle az első héten, a Billboard-lista negyedik helyére katapultálva ezzel a poszt-grunge rockereket. Ez több mint kétszer annyi, mint amennyi annak idején a mára beplatinázódott 2008-as The Sound Of Madnessből ugyanennyi idő alatt elment, vagyis a csapatnak alapos oka van az ünneplésre.

Hasonlóképp örvendezhet a svéd Meshuggah gárdája is, akik az utóbbi évtized folyamán a tengerentúlon is komoly tényezővé nőtték ki magukat, az azonban talán még őket is sokkolta, hogy új anyaguk, a Koloss a tizenhetedik helyig verekedte magát a listán. A lemez 18 ezer példányban ment el egy hét alatt, ami szintén lényeges előrelépést jelent az előző obZen valamivel több mint 11 ezres nyitásához képest, miközben az eladások szinte napról napra zuhannak.

Az Overkill ugyan veteránnak számít a metal színtéren, Blitzék azonban a '90-es években gyakorlatilag teljesen lekerültek a térképről az Egyesült Államokban, még rendes turnékra sem nagyon sikerült eljutniuk. Az utóbbi évek kedvezőbb tendenciái – meg persze a stabilan jó teljesítmény – most mindenesetre náluk is beérni látszik: a friss The Electric Age a maga 6500 példányával a Billboard-lista 77. helyén indított, ami a számokat tekintve nagyjából a másfélszerese a két évvel ezelőtti Ironbound első heti eredményének. Mindez egyben az Overkill három évtizedes történetének legjobb amerikai listás helyezését is jelenti, hiszen a zenekar még fénykorában sem jutott be soha a legkelendőbb száz album közé: ezen a téren eddig az 1993-as I Hear Black jelentette náluk a csúcspontot, de még az is csak a 122. helyig tudott felkapaszkodni (más kérdés, hogy akkoriban még ez is több eladott hanghordozót jelentett, mint manapság egy jobb helyezés).

A fentiekkel szemben a New Jersey-i God Forbidnak a jelek szerint nem jött be a kiadóváltás: a metalcore-ból kinőtt zenekar új anyaga, a Century Media helyett már a Victory által gondozott Equilibrium példányszámban és helyezésben is visszaesést jelent elődeihez képest: az első héten 3400-an vásárolták meg, ami a 156. helyre volt elég. A legutóbbi Earthsblood ezzel szemben 5400 példánnyal nyitott 2009 elején a 110. pozícióban, a még egy körrel korábbi IV: Constitution Of Treason pedig 8300-zal a 119.-en.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.