Shock!

június 24.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kreator: London Apocalypticon - Live At The Roundhouse

kreator_cNyugodtan kijelenthető, hogy a Kreator-rajongók eddig is maximálisan el voltak kényeztetve élő anyagokkal: Dying Alive, Live Kreation, Live At The Pulse Of Kapitulation és még hosszan sorolhatnám... Most pedig itt a London Apocalypse CD plusz DVD/Blu-ray, amelyet a csapat 2018-as, Dimmu Borgirral, Hatebreeddel és Bloodbathszel közös The European Apocalypse címmel futott turnéján, pontosabban annak utolsó, londoni állomásán vettek fel 2018. december 16-án. A London Apocalypticon kiadvány – amely a thrashereknél huszonnégy évet lehúzott bőgős, Christian „Speesy" Giesler hattyúdala is egyben – középpontjában ezen koncert felvétele áll, a helyzet azonban az, hogy az anyag ennél azért jóval többet rejt. Annak ellenére, hogy első ránézésre ez nem feltétlenül derül ki róla.

A Nuclear Blast kiadó általában meglehetősen profi marketingesei ugyanis meglehetősen elszúrták a Live At The Roundhouse csomagolását, hiszen ha kezedbe veszed az egyébként kifejezetten csinos csomagot, első ránézésre mindössze az derül ki róla, hogy megvásárlása esetén egy tizenhét tételes koncertanyaggal leszel gazdagabb. Ez pedig nem tűnik kihagyhatatlannak, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ebből négy track igazából csak intro, átkötő vagy outro, azaz szigorúan véve a Roundhouse-bulin összesen tizenhárom Kreator-szerzemény hangzott el. Slussz-passz!

megjelenés:
2020
kiadó:
Nuclear Blast
Neked hogy tetszik?
( 14 Szavazat )

Az ördög viszont, mint mindig, úgy most is a részletekben van, így ha elolvassuk az apró betűt, amely szerint a Blu-ray játékideje 254 perc, már lehet valamiféle képünk arról, hogy a bónusztartalomként a hátsó borítón feltüntetett Live In Chile, Masters Of Rock és Violent Visions nem csak néhány hányaveti módon idebiggyesztett koncertvideót jelent. A helyzet ugyanis az, hogy a londoni mellett a cucc két további, komoly játékidejű élő anyagot is tartalmaz – a chilei buli tizennégy, míg a cseh tizenhét dalos –, illetve itt van még a Gods Of Violence-hez készített valamennyi videóklip is, ami így egyben már igen tetszetős pakkot jelent. Épp csak a csomagolásból ez nem igazán derül ki...

Ha viszont már kezedben a London Apocalypse, akkor a Kreator Gods Of Violence turnéjának igen alapos dokumentációjával lett gazdagabb a gyűjteményed. A santiagói buli 2018. október 31-én volt, a Masters of Rock fesztiválra pedig 2017 júliusában került sor, és mindkét koncert csaknem teljes, hiszen a cseh fellépésből mindössze a ráadást (Violent Revolution és Pleasure To Kill) vágták ki, és a dél-amerikai koncertből is csak az Enemy Of God és az Army Of Storms maradt le. Utóbbiért mondjuk nagy kár, hiszen a három koncertanyag, leginkább a Violent Revolutiontől induló korszakra koncentráló dallistája szinte tökéletesen megegyező, ez a szám viszont egyik felvételen sem látható, így kár, hogy pont ezt metszették ki a felvételből.

Nyilván mondanom sem kell, hogy mindhárom anyag atomprofi, számtalan kameraállással, komoly látványelemekkel és bivaly hangzással, azaz szó sincs arról, hogy valami kézikamerás, bootleg hangzású fércmunkát akarnának extraként lenyomni a torkunkon. Hogy mégis a londoni koncertre van kihegyezve a dolog, annak oka az, hogy ezt rengeteg vizuális effekttel, lassításokkal, filterekkel is felturbózták, így olyan, mintha egy hosszú koncertklipet néznénk. Nem mondom, hogy nem érdekes ez a koncepció, és tényleg jól is sikerült a megvalósítás, de a magam részéről a hagyományos koncertvideókat még mindig jobban szeretem. Ráadásul a cseh közönség sokkal lelkesebb is, mint a britek – a chileiekről már nem is beszélve –, így a helyzet az, hogy számomra ezúttal a bónuszmatéria egyértelműen jobban adja, mint a fő attrakció. Az ötszámos klipgyűjtemény pedig csak hab a tortán.

A London Apocalypticonnak egy komoly hibája viszont van, mégpedig a totális információhiány. Hiába csomagoltak ugyanis egy 32 oldalas füzetet is a cucchoz, az gyakorlatilag csak fényképekből áll, és még az sem derül ki belőle, hogy melyik koncertet mikor és hol vették fel, illetve jó lett volna legalább egy rövid jegyzetet olvasni Millétől vagy bárki mástól a koncertek és a turné kapcsán, de ez is lemaradt. Ettől függetlenül azonban az újkori Kreator élő erejét megmutató koncertfelvételként viszont ez így, ahogy van, csaknem tökéletes.

 

Hozzászólások 

 
-5 #3 Árpi 2020-04-23 00:31
Idézet - KG:
Igen, mindhárom koncert videoanyaga megtalálhatóa sima kiadáson is. A limitált mediabook verzióban ezek cd-n is benne vannak, de tudtommal ebben is csak egy bluray lemez van.

Köszönöm
Idézet
 
 
-5 #2 KG 2020-04-22 12:16
Igen, mindhárom koncert videoanyaga megtalálhatóa sima kiadáson is. A limitált mediabook verzióban ezek cd-n is benne vannak, de tudtommal ebben is csak egy bluray lemez van.
Idézet
 
 
-5 #1 Árpi 2020-04-22 11:33
Kedves Gábor!
Szeretnék egy kis infót kérni. A cikk alapján a normál Blueray+CD kiadás Blueray lemezén megtalálható a chile-i és monsters of rock buli felvétele is?
Azt hittem ezek csak a 3CD+2Blueray kiadáson vannak, ami kb dupla annyiba kerül mint a normál változat.
Ebben az esetben az is kérdés, hogy miért van a bővebb csomagban még egy plusz Blueray lemez?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.