Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kreator: At The Pulse Of Kapitulation - Live In East Berlin 1990

Talán leginkább becsben tartott, s egyben legféltettebb takt kazettáim egyike a Kreator Live in East Berlin címmel megjelent félhivatalos koncertje, melyet anno még a Petőfi Csarnok bolhapiacán, tizenévesként sikerült zsákmányolnom. Sokáig a Kreator diszkográfia sem tüntette fel ezt az anyagot, ám mikor pár éve Millével interjúztam, megtudtam, hogy hivatalos cuccról van szó. Sőt, az öreg kicsit el is filózott akkor azon, hogy talán ki kéne adni. S lőn!

megjelenés:
2008
kiadó:
SPV
Neked hogy tetszik?
( 14 Szavazat )

Minden túlzás nélkül, a Kreatort pályafutása csúcsán (a máig etalon Extreme Aggression és Coma of Souls lemezek rögzítése között készült a felvétel) bemutató videó nem csak thrash szempontból izgalmas, de kordokumentumnak sem utolsó (The Past and Now címmel szerepel itt egy rövid, de annál izgalmasabb megemlékezés!), hiszen a vasfüggöny lehullta után első alkalommal a másik Németországba látogató zenekar fogadtatása nagyon sokat elárul az akkori időszakról. Anélkül, hogy bárminemű történelmi okoskodásba belemennék, eléggé érezni az anyagon, hogy élték meg a németek a kettéosztottságot. A több mint hétezer thrasher természetesen szétszedi a csarnokot, a zenekar pedig csúcsformában nyomja az első három lemez dalait. Mille nem meglepő módon németül konferál, és – tekintettel a körülményekre – meglehetősen katartikus élmény lehet egy német rajongónak közel húsz év után visszanézni a felvételt. Nekünk pedig messzemenően kultikus. A két alappillér mellett Rob Fiorettit és Frank Blackfire-t felvonultató zenekar természetesen topon van (Ventor azért Ventor...), és a műsor is hibátlan, egy tizenöt tételes Kreator best of 1986-tól 1989-ig.

A dvd másik érdekessége a soron következő Coma of Soulshoz kiagyalt horror movie, a kissé bárgyú, ám meglepően igényesen elkészített Hallucinative Comas. A filmecskéből, mely négy klipből (People of the Lie, Twisted Urges, Coma of Souls, Terror Zone) és négy átvezetőből áll, megtudhatjuk, hogy jár az, aki a gonosz tudományába kontárkodik bele... No comment!

Aki tehát a Kreator első és egyben legdicsőbb korszakára kíváncsi, ezen a korongon bőven találhat magának csemegéznivalót. Thrash rajongóknak kihagyhatatlan, de töri faktosoknak is ajánlott a negyedórás dokumentumfilmecske miatt.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.