Shock!

július 21.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Demó tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ego: Demo 2005

Mik ki nem derülnek a rocksajtóból! Ha a Hammerban olvasott demóismertető nem kelti fel az érdeklődésemet az Ego iránt, sose tudom meg, hogy a Kalapácsos és most már a Sámán kötelékeiben is újra zenélő Beloberk István civilben hüllőkkel foglalkozik. Ugyanis terráriumának honlapjáról tölthető le az a három szám, amit Ego néven indult projektje számára írt. Még azoknak is érdemes ellátogatni ide, akik amúgy nem kedvelik a kígyókat, gyíkokat, krokodilokat, de az amerikai típusú power metalt annál inkább, ugyanis nagyon jó kis nótákat hozott össze Beló. Olyan dalok ezek, amelyek talán nem fértek be a Kalapács repertoárjába.

Hogy miért is nem illenének annyira oda, azt nem tudnám pontosan megfogalmazni, de valamiért tényleg úgy érzem, hogy jobb, hogy külön néven fut ez a történet (még ha az Ego elnevezés nem is a legjobb). Ez ugyanis olyan zene, amely a Pokolgép/Kalapács rajongóknak nem feltétlenül tetszene - nem a nagy tömegeknek való "magyarmetal" (ahogy szerkesztőnk szokta találóan mondani); hanem kompromisszummentes, undeground státuszra termett US power-alapú fémzene. Semmi bajom amúgy a hazai nagy öregekkel, de érezhető a különbség, még ha nehezen is leírható/elmondható, hogy pontosan miben is áll. Egymás mellé teszed a kettőt és rögtön hallod, hogy ez magyaros ízű, az pedig nem: mint ahogy vannak olyan német bandák, akik egyáltalán nem germános zenét csinálnak. Ami itt Ego néven hallható, az olyan, mintha csak valami kiadatlan 1990-91-es Vicious Rumors nótákat nyomna valaki magyarul - a Lady Macbeth mozgott annak idején valami egész hasonló stílusban. Akinek pl. az ő lemezük jelent valamit (cd-s kiadás nem lesz már sose?), már klikkelhet is a megfelelő helyre. Aki pedig csak a VR-t ismeri és érthető módon aggályosan ráncolja a homlokát, azt megnyugtatom, hogy az énekkel sincs különösebb probléma: két nótát (Harcom, Gázt Még) a manapság főleg Judas Best-ező veterán Tüdő, egyet pedig (Fogadj El Így) Nachladal István (Wisdom) énekel.

És a három dal tényleg jó, tokkal-vonóval, zenével-szöveggel úgy ahogy vannak! A Harcom kíméletlen gyors power metal, a refrén miatt nem irigylem Tüdőt, koncerten baromi nehéz lesz visszaadni! A Fogadj El Így is lendületesebb téma, kb. Don't Wait For Me/Abandoned módra: Nachladalnak kimondottan jól áll a magyar nyelvű ének, kár, hogy nem így sem lehet mindent a szövegből, hehe. De az énekdallam itt is teljesen jól meg van írva itt is. A Gázt Még középtempós döngölés, talán ezt a számot lehetne legjobban "eladni" a Kalapács-rajongóknak, de a refrén-felvezető áriázós téma miatt (ami nekem egyébként baromira tetszik) kicsit azért félteném tőlük. Sajnos a puszta dalokon kívül semmi nem található a honlapon, így arról, hogy kik voltak Beló zenésztársai, semmit nem tudok, de nagyon jó munkát végeztek. A felvétel minősége amúgy nem túl jó, de bőven élvezhető - feltételezem, hogy ez direkt van, ha lesz valami hivatalos demó vagy lemez, akkor majd harapni fog a hangzás is. Na, akkor aztán leszedik majd a fejünket ezek a dalok!
Ha idén már nem lesz életjel (ami elég valószínű, hiszen a Kalapács zenekar időbeosztása igen sűrű és várhatóan az év végére a Sámán is jobban felpörög majd), akkor jövőre várok komoly dolgokat az Ego-tól!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.