Shock!

június 19.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Wuthering Heights: The Shadow Cabinet

A mai napig lángol a képem, amiért anno a Wuthering Heights Far From The Madding Crowd albumára 9 pontot adtam. Egyetlen mentségem, hogy a muzsikát már akkor is őrületesen jónak (igen, igen zseniálisnak) tartottam, csupán a hangzással nem voltam túlzottan megelégedve.

megjelenés:
2006
kiadó:
Locomotive Music
pontszám:
100 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

És most itt a The Shadow Cabinet, én pedig végtelen megkönnyebbüléssel tehetem jóvá fentebbi bűnömet. Mert ez az album nem tíz pontos. Frászkarikát. Ez akkora százas, mint a Mount Everest. Vagy még.

Iszonyat töménységgel zúdulnak elő a folkos elemekkel dúsan átitatott, agyasan nyakatekert ritmikájú, dögös riffhegyek. Olyan melódiák köszönnek ránk lépten-nyomon, hogy a fal adja a másikat. Ezt nevezem igényesnek, összetettnek, nagybetűs Powernek. Az anyag dugig van meglepő zöngékkel, hajmeresztő, váratlan betétekkel. A már-már progosan összetett nóták sodornak, elkápráztatnak tüneményes zeneiségükkel. Mesevilág ez, szövegektől függetlenül is elvarázsol, semmi perc alatt átszellemültté tesz.

Ezúttal nem találkozunk ugyan törpökkel, tündékkel s más középföldés lényekkel, ám az Wuthering Heights témái szólhatnának akár a toalettkacsákról vagy a eldobható pelenkákról, az általuk keltett hatást ez vajmi kevéssé befolyásolná. Ismét csak dicsérni tudom az Astral Doors frontember, Nils Patrik Johansson kiváló teljesítményét, akiből elemi (ami azt illeti, már-már állati) ösztönből tör elő a szőrös-bivalyerős hangorkán. Részben lágyabb, líraibb vizeken evező dal is jutott az albumra, azonban a himnikusan hömpölygő Sleep ereje ettől még cseppet sem csorbul.

A nóták továbbra is történetmesélősek, kész kalandtúra végigbarangolni mélységüket, felfigyelni a töménytelen apró-finom részletre. Garantált, hogy még több tucadszori hallgatáskor sem ununk rájuk. A nem magamutogató szándékú gitárvirgák mázsában mérhetők, a tempó többnyire száguldásba hajlóan élénk, az album dinamizmusa kirobbanó. És igen, végre a megszólalás is pöpecül a helyére került. Minden egyes tétel, a dögösen nyitó Demon Desire-tól az anyagot záró, monumentális hatású Carpe Noctemig, önálló kis mestermű.

Az album többféle bónusz nótával spékelten jelent meg – számunkra leginkább az európai verzió érhető el. A Wuthering Heights ritka, becses ajándék a folkos, igényes, vaddisznó metal hívők számára. Úgy tud leizzasztani, hogy közben mindvégig borzong az ember és az égnek meredő hajszálait számolgatja.

Iszonyat jó. Tökéletes.

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 mk 2017-09-04 10:27
11 év távlatából is mestermű.
Sajnos nem sok remény látszik a folytatásra, pedig a következő, Salt is remek album volt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.