Shock!

február 22.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Wintersun: Wintersun

Nem is oly rég az Ensiferum olyan ütős bemutatkozó anyaggal tört be az északi metal palettára, hogy alig győztem kiörömködni magam fölötte. Úgy vélem, velem együtt sokakat meglepett, amikor kiderült, hogy épp a banda húzóembere, Jari Mäenpää lesz az, aki a második album elkészülte idején már a saját, hólepte csapáját fogja taposni a finn fenyvesek zord lankáin.

megjelenés:
2004
kiadó:
Nuclear Blast / HMP
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 11 Szavazat )

Amint belehallgatunk azonban a Wintersun világába, el kell ismernünk: ez az ösvény merőben más, mint amit az Ensiferum képvisel. A Téli Nap bizony jeges, komor s gyakorta olyan setét hangulatú, hogy az már egyenesen fekete. Másfelől azonban csodálatos dallamokkal teli, andalító és varázsos - a maga vérhányós módján. A dobokat kivéve mindent Jari mester egymaga barkácsolt össze az albumon, ami önmagában elismerésre méltó. Akár a legblackesebb, elvetemült oldalát tekintjük, akár a dallamgigászokat felvonultató részeket. A tempó olykor tűnődős-megfontolt, másutt fénysebességgel vágtázó, kétlábgéppuskázó terrortámadás. A Battle Against Time például Jari hangszálirtó rikácsa-harákja ellenére is tuti "sláger" lehet a koncerteken. A zord-lírai Death and the Healing dallama pedig nem kevesebb, mint mesés. Itt még szép kanvokált is hallhatunk... A nyitó Beyond the Dark Sun, majd később a többdimenziós Starchild a hajlobogtató, léggitároztató pillanatokat biztosítják az albumon. Észvesztő tempók, váltások, dallamok, hangulatok egyvelegét nyújtják minden percükben.

Komplex, önmagukban is változatos nóták sorjáznak elénk. Sokszínűségük alapját a fekete alkotja ugyan, ám ettől még a kész művek meglehetősen szivárványosak.

Gyöngyszem a szigorúbb finnmetal fanok számára!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.