Shock!

július 20.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Vallenfyre: Fear Those Who Fear Him

vallenfyre_cAhhoz képest, hogy egy szörnyű tragédiából jött létre, Gregor MacKintosh Vallenfyre projektje az utóbbi évek egyik legjobban elsült csatolt zenekara. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy a formáció leplezetlenül és teljesen bevallottan visszahatott az anyacsapatra, a Paradise Lostra is. Mert az oké, hogy a csapat fokozatosan amúgy is visszatalált súlyosabb önmagához az elmúlt bő tíz évben, de abban azért nem vagyok biztos, hogy konkrétan a hörgős doom/death-vonal részbeni újrafelfedezéséig is megint eljutnak, ha Greg nem mártózik meg ismét a legkarcosabb, legdurvább old school durvulásban...

A Fear Those Who Fear Him a harmadik lemez a sorban a csapattól, akik ugyan trióra fogyatkoztak, és éppen ugyanazért jó, mint a 2011-es A Fragile King és a 2014-es Splinters: mert semmit sem kell magyarázni rajta, és totál ösztönösen hat. Még akkor is, ha Greg előzetes nyilatkozatai némi kapuzárási pánikot mutattak a kínzóan hangos erősítők, kegyetlen dobtémák és a gonosz, gyűlölettől, méregtől fröcsögő ének, a nyers, őszinte brutalitás meg főleg az ebbe az önmagából kifordult világba mérgező epét okádó, gyilkos rémálom emlegetésével. De szerencsére nem a béna, nevetségességig fokozott promóduma a lényeg, hanem a zene, az pedig most is nagyon ott van a szeren.

megjelenés:
2017
kiadó:
Century Media
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 16 Szavazat )

Objektíven nézve nem tudnám megmondani, hosszabb távon melyik a legjobb a három Vallenfyre-lemez közül: jelen pillanatban ezt a mostanit egy hangyányival erősebbnek érzem a Splintersnél, viszont az elsőt azért nem üti felül a Fear Those Who Fear Him. Lényegi differencia egyébként nincs ezen a téren sem, színvonal tekintetében kiegyensúlyozottnak mondható a pályaív, mint ahogy a zene is megmaradt kíméletlen, kriptaszagú death metalnak. Nem tudom elképzelni, hogy ha szereted az egészen korai Paradise Lostot, ne vigyorogj szélesen például az An Apathetic Grave hallatán, ahol a gonosz riffeket éteri gitárdallamok kísérik Gregtől. Kizárt, hogy ha vonzódsz mondjuk az Entombed-féle gőzhenger-metalhoz, akkor ne induljon be egyből a fejed a Degenerationre, ahol nem csak a tempó és a groove, de még a láncfűrész-gitársound is a svéd mestereket idézi. Borítékolható, hogy ha kedveled a régi crust/punk-dolgokat, akkor a két perc alatti, slayeresen eltekert, beteg szólótorzóval ékesített Nihilist meg a még rövidebb Dead World Breathes lesz a favoritod. Amennyiben pedig valami igazán betegre, gyászosra és nyomasztóra vágysz, a csaknem hétperces Cursed From The Womb lidérces, disszonáns hangsorait, vánszorgó tempóit tudom ajánlani, benne nem kevés Celtic Frosttal – bár ez egyébként az egész lemezről elmondható.

A Kurt Ballou által producerelt album hangzását tekintve is perfekt stílusgyakorlat, pont olyan lélegzően szól, ahogy egy ilyen lemeznek szólnia kell. Így, három lemez után azt kell mondanom: jóval több a Vallenfyre, mint csupán egy mellékvágány, biztos vagyok benne, hogy Gregor utólag egész pályafutása fontos állomásaként tekint majd vissza erre a kis kalandra. Akár lesz további folytatása, akár nem.

 

Hozzászólások 

 
+4 #4 19Emperor75 2017-08-04 20:16
Hát, ha tényleg ez volt az utolsó anyag, és ezzel a trilógiával kereknek érzik, egy biztos, a leszállóágat biztos elkerülik, és tényleg addig csinálták, amíg maximálisan élvezték. Én személy szerint örülnék, ha készülne még új anyag, mert mindhármat élvezettel hallgattam, és úgy érzem, bőven van még ebben potenciál. De ha csak ennyi volt, akkor is köszönöm mindhárom albumot!
Idézet
 
 
-7 #3 ördöngös 2017-08-04 19:46
Aztán milyen az az 'éteri gitárdallam'?
Idézet
 
 
+5 #2 tomek17 2017-08-04 14:09
Éreztem a hullaszagot :-) Jó kis lemez.
Idézet
 
 
+7 #1 Tulus 2017-08-04 07:51
MInőségi lemez! \m/
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.