Shock!

február 02.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Thyrfing: Farsotstider

Kéretik mellőzni az összekacsintós, óvodás-szintű kuncogást! A Thyrfing tagsága nem most evickélt le a falvédőről. Ötödik albumuk került piacra, amely - emlékeim szerint - vajmi kevéssé különbözik olyan korábbi munkáiktól, mint az Urkraft vagy a Vansinnesvisor.

megjelenés:
2006
kiadó:
Regain / HMP
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Sötéten borongó, északi hangulatú istencsapás dörömböl és duhog szanaszét a nótákból. Thomas Väänänen torok- és hangszálvérzésig hörög, míg a többiek hol elborultan, hol némileg szelídebb, folkosabb hangvételben nyomatják alá a témákat. Ez utóbbira kiváló példa a már-már romantikusan lágy hangokat is előcsiholó Jag Spar Fördärv, melynek hangulata annyira epikusba hajlik, hogy akár egy gigamega viking történelmi mese zenei aláfestéseként is szolgálhatna.

Szintén legalább két hangulat közt kötéltáncol a címadó Farsotstider (alias Times of Plague, angoltudorok kedvéért). A Höst akusztikus zöngéi a skandináv tájak varázsos szépségét villantják elénk - noha eme kellemekben nem élvezkedhetünk oly hosszasan és zavartalanul, mint pl. egy Korpiklaani album hallgatása során. Az élmény azonban itt is tetten érhető, köszönet érte! A Själavrak továbbra is a dallamorientáltabb, világosabb színekben (is) pompázó szerzemények listáját bővíti. Nagyívű, szurokfekete hömpölyben áramlik át rajtunk a szintén epikussá duzzadt Elddagjämning, míg a pörgős Baldersbalet nem kifejezetten balettmuzsika ugyan, de azért igen kellemes perceket okoz.

Atmoszférikus, alapvetően szigorú és kíméletlen, ugyanakkor sugárzó északi motívumokkal tűzdelt anyag a Farsotstider. Kevés efféle zenét választok be a gyűjteményembe, de a Thyrfingnek már évek óta ott lapul a jó kis helye a polcomon.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.