Shock!

november 19.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

The Trousers: Freakbeat

0429trouserscA budapesti The Trousers előző két lemezét a maguk idejében hallottam ugyan, de nagyon mélyen nem ástam bele magamat a banda világába. Viszont a legutóbbi Soul Machine még ezzel együtt is jobban tetszett az elsőnél, a Planetary Processnél. Ennek elég egyszerű – szubjektív – oka van: az egykoron az Amber Smithben játszott Kőváry Zoltán énekes/gitáros vezette csapat a második felvonáson már egy hozzám közelebb álló felfogásban játszotta azt a bizonyos garázsos, nyers rock’n’rollt, amiben utaznak. Jó hír, hogy a frissen kiadott Freakbeat ezen a nyomvonalon halad tovább, és utólag visszahallgatva az előző produkciókat, egyértelműen ki merem jelenteni: a banda eddigi legerősebb teljesítményét tette le az asztalra.

megjelenés:
2013
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

A garázsos, nyers rock’n’roll persze a közhiedelemmel ellentétben igen sokféle lehet. A The Trousers első anyaga annak idején például éppen azért nem kapta el igazán a fejemet, mert ott még inkább egy indie-közeli megközelítésben nyomták ezt a koszos muzsikát. Nem mondanám, hogy ez a vonal nyomtalanul eltűnt a csapat zenéjéből, ma viszont már egyértelműen nem ez az első, ami beugrik róluk, és ez nálam mindenképpen jó pont. Szellemiségét tekintve inkább olyan formációkkal rokonítanám ezt a leplezetlenül retrós, farmerdzsekis muzsikát, mint a The Hellacopters vagy Nicke Andersson mostani bandája, az Imperial State Electric, de ezt nem feltétlenül konkrét és kézzelfogható zenei hatásként kell értelmezni – elég változatos a lemez ahhoz, hogy ezek mellett itt a Stooges, ott a Stones, amott a Kinks (utóbbi már csak az All Day And All Of The Night feldolgozása miatt is adja magát), máshol meg a Backyard Babies, netán a Jet ugorjon be róla az említettek mellett. Viszont még így is egységes tud maradni. Akár úgy is fogalmazhatok, hogy erős stílusgyakorlatot szállított le a csapat ezen a vonalon, ami simán megáll a saját lábán is. Magyarországon az ilyesféle zenének nincsenek igazi hagyományai, nem is nagyon hemzsegnek a hasonló mezsgyén mozgó csapatok, a hallgathatók meg pláne nem, vagyis csakis üdvözölni tudom a lemezt.

Ahogy említettem, az album kifejezetten változatos, és nagy előnye, hogy a daloknak – pár közepesebbet leszámítva – komoly önálló karaktere van. A nyitó I Get Around például helyből befészkeli magát az agyba, de a legriffesebb Sister Sludge stoner’n’rollja is igazi csúcspont, akárcsak a pszichedelikus dallamokkal ellátott, kimértebb Electric Garden, és persze a Nicke Andersson vendégszólójával ellátott Real Deep Groove-ról vagy a záró, koszosan fémes Demon Gasoline-ről is csak jókat lehet mondani. Az album hangzása is abszolút passzol ehhez a stílushoz: puritán, kimért és szimpla, mégis élő, lüktető a megszólalás.

Nem tudok túl sok értelmeset hozzátenni a fentiekhez azt leszámítva, hogy a Freakbeat egy kimondottan megnyerő album ebben a stílusban, így az említett nevek alapján mindenki belőheti, neki szól-e a Trousers vagy sem. A csapat nem könnyíti meg a saját dolgát itthon ezzel a zenével, de ez is csak rokonszenvessé teszi őket. Én mindenesetre már annak is örülök, hogy egyáltalán létezik Magyarországon ilyesmi, annak meg pláne, hogy még jó is.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Legfrissebb galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.