Shock!

december 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tankard: A Girl Called Cerveza

Ha netán még sosem hallottál volna a Tankardról, elég csak egy pillantást vetned a borítóra, hogy nagyjából sejtsd, miről is van esetükben szó. Ha pedig hozzátesszük, hogy a Söröskrigli zenekar Egy lány, akit sörnek hívnak című lemezét tartod épp a kezedben, már elég egyértelmű a dolog: az olyan számcímek, mint a Metal Ladyboy pedig totál egyértelművé is teszik, hogy ez a banda bizony nem vesz komolyan semmit. Legfőképp pedig önmagát.

Egyszóval a Tankard természetesen ezúttal sem komolyodott meg. Még mindig állott sörtől bűzlő lehelettel eltolt tufa thrash a móka neve, eléggé retro hangzással. Az A Girl Called Cerveza sem rejt tehát Exodus-szintű gitárvirgákat, sem pedig überkomplex tízperces eposzokat, és a hangzása sem olyan atom, mint egy Machine Head lemeznek. Kövezzetek meg, de rögtön hozzá is teszem, hála istennek.

megjelenés:
2012
kiadó:
Nuclear Blast
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 17 Szavazat )

Az idén épp harmincéves csapat ugyanis pontosan illik az AC/DC és a Motörhead nevével fémjelzett vonalba, azaz ahogy Lemmytől sem várunk a capella dalrészleteket egy új Motörhead korongon, úgy Gerrééktől is megelégszünk annyival, hogy az aktuális lemez a saját jól behatárolt kis világukból érkező néhány fasza nótát, egy-két poénos szöveget, meg valami iszonyat randa, de mókás borítót rejtsen – ahogy az mondjuk a The Beauty And The Beer vagy a Beast Of Bourbon esetében is történt. Azt viszont nem hagyhatom szó nélkül, hogy bár bejöttek az utóbbi évek Tankard cuccai is, mégsem tetszett egyik anyaguk sem ennyire a 2002-es B-Day óta. A szuperigénytelen videoklippel megtámogatott címadó kapásból remek, ahogy a lemezt indító Rapid Fire is, ami persze nem a legendás Judas Priest nóta átdolgozása. Aztán van még mókás duett Doro nagyasszonnyal (The Metal Ladyboy), meg balladisztikusan induló, ám hamar bethrashesedő nóta is (Son Of A Fridge), de a többi tételi is vérbeli Tankard thrash egytől-egyig.

Mondhatnók persze, hogy eléggé egydimenziós zene a Tankardé, amely hosszú távon kissé egysíkú is. Szerény véleményem szerint azonban ha az ember konnotatív szókapcsolatokat felvonultató, netán a világválság gyökereit boncolgató kor- és kórképet festő mély mondanivalóra vágyik, eleve nem a frankfurti csapat háza táján keresgél. A Tankard ugyanis egyértelműen a szórakoztatásról szól, és mint ilyen, maximálisan be is tölti szerepét, így mikor októberben kis hazánkba érkeznek, én biztos ott leszek a Dürer Kert színpada előtt.

A Tankard október 28-án Budapesten, a Dürer Kertben játszik a Concrete és a Drünken Bastards társaságában. További részletek a Concerto honlapján.

 

Hozzászólások 

 
+1 #6 gAbor 2012-10-05 21:38
szinte teljesen egyetértek a kritikával.a tankarD nagyon érzi ezt a kicsit heavy-poweres ,thrash-speedet./na ezt jol megkutyultam/.
Gerre hangja teljesen egyedi,összetév eszthetetlen.Egy picit azért hiányolom ,hogy erre a lemezre nem jutott egy jó kis középtempós döngetés (mint pl volt az előzőeken mindig egy-egy Underground,Age ncy,When daddy comes to play,Endless pleasure).A Doroval készült duett a leggyengébb szám,a csaj hangja ilyen sebességen már csak cincogás,a duettekben meg Gerre teljesen elnyomja.A többi viszont rendben van odab... rendesen.Én 9-est adok rá,de elfogult vagyok mert a germán sör-germán thrash-bundesliga beermuda háromszögébe ragadtam.Jut eszembe jó lenne egy kritikát olvasni a Necronomicon-Invictus lemezéről nerkem nagyon bejött .
Idézet
 
 
#5 Equinox 2012-09-27 09:15
Idézet - Kiss Gábor:
Részemről túl sok változást nem érzek a korábbi anyagokhoz képest, de az tény, hogy ez egy erős lemez.

Equinox, szerintem a 2002-es lemezzel (B-Day) kéne próbálkoznod.

Kösz, ezt is meghallgatom majd akkor. Meaning of Life is ment nálam, most jut eszembe, az is korrekt volt, de a lábamról nem vett le
Idézet
 
 
+1 #4 tschaby 2012-09-26 13:49
Meaning Of Life (a klasszikus, a borítóval együtt) + B-Day + nálam az ezelőtti is bejött (Vol(l)ume 14).
Idézet
 
 
+2 #3 Kiss Gábor (Shock!) 2012-09-26 12:55
Részemről túl sok változást nem érzek a korábbi anyagokhoz képest, de az tény, hogy ez egy erős lemez.

Equinox, szerintem a 2002-es lemezzel (B-Day) kéne próbálkoznod.
Idézet
 
 
+1 #2 Nűnű 2012-09-26 11:46
Ez a lemez nem kevés old school heavy metal (kb. NWOBHM) ízt tartalmaz, nekem nagyon bejött. Nagyjából az első Tankard lemez, ami tényleg tetszik
Idézet
 
 
+1 #1 Equinox 2012-09-25 19:47
Szórakoztatás ide v oda, én még a klasszikusaikat is untam. Kivétel a '95-ös The Tankard, azon egész jó dallamok is voltak. Chemical Invasion, Zombie Attack elég primitívnek tűntek. Ez is totál olyan? Beast of Bourbon mondjuk tetszett újkorában, de azóta sem hallgattam. Mi emelkedik ki még a disznógráfiából ?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.