Shock!

december 08.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Serj Tankian: Elasticity

serjtankian_cA System Of A Downnál érvényes ábrát alighanem mindenki ismeri: a korszakalkotó csapat tagjai ezért vagy azért, de képtelenek egymással zöld ágra vergődni, és ugyan többször is nekifutottak egy újabb közös lemeznek, valamiért nem tudják összeegyeztetni az egókat/elképzeléseket/akármiket. Tavaly mondjuk pont sikerült nekik a nagy attrakció Hegyi-Karabah ügyéért, de akkor is siettek leszögezni: a kihozott két új dal nem klasszikus zenekari munka eredménye, és még így is elszigetelt esetről van szó, nem érdemes belőle messzemenő következtetéseket levonni. Serj Tankian friss EP-je is a törölköző egyfajta bedobásának tekinthető: az énekes bevallottan a Systemnek írta ezeket a dalokat, de társai leszavazták őket, mostanra pedig nem lát semmi reményt, hogy valaha is felhasználja őket a banda keretei között.

megjelenés:
2021
kiadó:
BMG
pontszám:
6 /10

Szerinted hány pont?
( 30 Szavazat )

Sokáig sajnáltam, hogy így alakult ez az egész, de mostanra el tudtam engedni a témát, főleg a Protect The Land és a Genocidal Humanoidz fényében. Ugyan utóbbi két dal nem lett rossz – különösen az első –, azért az a bizonyos X-faktor egyértelműen hiányzott belőlük, ráadásul ha valahol valami másfél évtized alatt sem jön össze, annak általában nyomós oka van. Ennyi idő után, ekkora árnyékkal a fejük fölött alighanem a világ legjobb lemezével sem tudnának megfelelni a várakozásoknak, pláne nem egy „oké, egész jó"-kategóriással. Az Elasticity pedig csak ugyanezt erősítette meg bennem, már amennyiben Serj a maga részéről tényleg valami ilyesmit képzelt el új SOAD-nak.

Ha most ebből arra következtetnél, hogy az EP rossz, megnyugtatlak: nem az. Bár egyébként ez sem lenne annyira meglepő, hiszen emberünk eddigi önálló munkáinak színvonala a közepestől az értelmezhetetlenen át a nevetségesen szarig terjedt, szóval olyan gigantikus bizodalmam azért nincs a faszi szólóvállalkozásaiban. De az Elasticityn szerencsére tartózkodott a művészinek álcázott, kísérletezésnek csúfolt, de valójában komolyan vehetetlen bohóckodástól, itt meglehetősen egyenes csapásvonalú, rockos nótákról beszélünk a jellegzetes hanggal, a jellegzetes stílusban. De mondjuk a gyilkos groove-val felvértezett Your Mom kivételével egyiket sem tudnám jó szívvel odaképzelni egy esetleges System-albumra. Már amennyiben az előzményekhez méltó System-albumot vizionálok magam elé, nem pedig az említett „oké, egész jó"-kategóriásat. Az említett dal határozottan bejön: fogós, erőteljes, Serj dallamai beülnek a fülbe, ráadásul nem tűnik sem izzadságszagú erőlködésnek, sem kopipésztnek, és Daron Malakian jellegzetes gitársoundjával még nagyobbat ütne. De a többi sajnos nem ilyen meggyőző, pedig stílusilag amúgy a címadó vagy az Electric Yerevan is elmenne SOAD-nak. Ám ha belegondolunk, hogy ez a csapat a fénykorában még a resztlikből is egy Steal This Album!-ot rakott össze, akkor azért nem nagy eresztés egyik sem. A két lassú pedig abszolút feledhető, a hagyományosabb megközelítésű How Many Times? éppúgy, mint az esztrádos beütésektől sem mentes, zongorás Rumi.

A semminél mindenképpen több ez a minialbum, de ha mondjuk a legutóbbi Scars On Broadwayt is melléteszem, továbbra sem tudok mást mondani: szomorú, hogy együtt már nem megy ezeknek az arcoknak, viszont azt is látni kell, hogy külön-külön sosem volt bennük klasszikus értékű kinyilatkoztatásokhoz elegendő puskapor. Ez van. Azt a végre összejönni látszó, majd a COVID miatt elmaradt magyar bulit mindenesetre nagyon sajnálom, a régi nagy nótákat azért baromi jó lett volna hallani tőlük az agyig telt Arénában.

 

Hozzászólások 

 
#4 Raidon 2021-04-26 20:17
Minden szám erőltetett, maníros... Szerintem a your mom is borzasztó, a dalszöveg eleje pedig olyan Serjes klisés nem 'tom mi, áááá... Villámcsapáskén t ért a hír, hogy kijöttek ezek a számok, nagyon izgatott lettem, de kár volt.
Idézet
 
 
#3 kamikaze 2021-04-24 10:05
Idézet - Scud:
Szerintem engedjük el a System of a Down-t, volt bennük 3-4 lemeznyi anyag, az izgi volt, de nem akkora koponyák, mint hiszik magukról.

Ehhez minimum még egy (-két) lemezt azért csinálniuk kéne, hogy ezt így kategorikusan ki lehessen jelenteni. Nem írnám le még őket, de tény, hogy baromi sokat várnak már a ,,bizonyításra", és erősen fogy a türelem. Nem is biztos, hogy a kvalitásaikkal van a baj, hanem ,,csak" nagyon mást gondolnak már az életről és a zenéről, mint tizenéve.
Idézet
 
 
#2 Scud 2021-04-23 12:30
Ahogy Serj művész urasan manírozva, kecskehangon énekelt az örményeknél tartott System koncerten az valami iszonyat kiábrándító volt. Szerintem engedjük el a System of a Down-t, volt bennük 3-4 lemeznyi anyag, az izgi volt, de nem akkora koponyák, mint hiszik magukról.
Idézet
 
 
#1 Codename333 2021-04-22 23:11
Hogy lehet egy ekkora tehetség ennyire béna....felfoghatatlan. Egy középszerű néhol izgalmas de amúgy átlagosan unalmas lemez. Béküljenek már ki vagy egyezzenek már meg abban hogy hogy fog szólni a lemez vagy tudom is én mi a baja a system többi tagjával,de inkább velük alkosson már valamit. Bár egy System lemez kapcsán is egyre kevésbé vagyok meggyőződve arról hogy jól sülne-e el.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.