Shock!

december 08.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Running Wild: Blood On Blood

runningwild_cRolf Kasparek, vagyis ismertebb nevén Rock 'n' Rolf hosszú időn keresztül mindent megtett, hogy lerombolja azt a nimbuszt, amit a Running Wild vezéreként a hőskorban felépített. Mert lehet ugyan gúnyolódni a germán metál kalózmániás alapbrigádján és kapitányukon, de az kétségtelen tény, hogy régi anyagaik a műfaj ugyanakkora klasszikusai, mint a Helloween vagy teszem azt, a Heaven's Gate mai napig könnyes szemmel emlegetett örökzöldjei. Az évek során egyszemélyes projektté züllesztett „zenekar" kiadványai azonban sajnos jó sokáig igen ügyesen feledtették a Black Hand Inn, a Port Royal vagy személyes kedvencem, a Pile Of Skulls erényeit, mígnem a végére az ember hajlamos volt leginkább csak egy legyintéssel elintézni Rolfot és életművét. 2016-ban aztán majdhogynem csoda történt: megjelent a Rapid Foray, ami simán a legjobb cuccuk volt évtizedek óta, és szerencsére a friss Blood On Blood is követi ezt a vonalat, sőt, túl is tesz elődjén.

megjelenés:
2021
kiadó:
Steamhammer / SPV
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 34 Szavazat )

A Running Wild 2021-es felállásában természetesen még mindig Rolf az alfa és az omega, de ami igazán jó hír, hogy a Blood On Bloodot ugyanaz a négyes rögzítette, mint az előző lemezt, ráadásul a dobos Michael Wolpers és a basszer Ole Hempelmann vendégből teljes jogú zenekari taggá léptek elő. Mellettük pedig továbbra is rendületlenül itt van a 2005 óta tag, és ezzel csúcstartó gitáros, Peter Jordan is.

Szóval szinte hihetetlen, de úgy tűnik, Rolf mester mellett kezd körvonalazódni egy igazi zenekar, ami a lemezanyagon is abszolút hallatszik. Szinte sosem tesz jót a végeredménynek, ha egy csapat szép lassan a főnök egyszemélyes hobbijává alakul át, hiszen a külső kontrollra még a legnagyobb zseniknek is szükségük van. Különösen igaz ez a kreatív csúcsponton már rég túllendült ötvenes-hatvanas generációra, akik közé Kasparek is tartozik. Most viszont úgy tűnik, végre szépen kezdenek kilábalni a gödörből. Mindenesetre a főnök kifejezetten elégedett az új anyaggal, melyre a világot 2019 vége óta konstans módon szívató koronavírus miatt rengeteg időt és kreatív energiát tudott fordítani. A végeredmény persze tipikus Running Wild lett, ami esetükben egyáltalán nem baj, sőt. Merthogy a jól ismert, megszokott és megszeretett panelekből most valóban kifejezetten jó dalok születtek (leszámítva talán csak az egy szem One Night, One Dayt), ráadásul a lemez hangzása is teljesen oké, ami náluk sok esetben kritikus pont volt, leginkább a rettenetesen műanyag dobgépsound miatt.

Már a nyitó címadóval úgy vágunk neki a közel egyórás történelmi utazásnak, hogy minden régi vágású rajongó szája a füléig szaladhat, ez a himnusz ugyanis mindent felsorakoztat, amiért valaki szeretheti a Running Wildot. Ugyanezen a vonalon mozog a kifejezetten fogós, felvezető single-ként még augusztusban megjelent Diamonds And Pearls vagy a zenekar által csak party rocknak titulált Wild And Free is. Amikor pedig történelmi utazást emlegettem az előbb, azt nem véletlenül tettem, hiszen a Rolf által írt szövegek igen széles körben merítenek az elmúlt századok történései közül: Nostradamus jóslatai mellett felbukkannak a 17. századi muskétások a kiváló Crossing The Blades dalban (a borító is rájuk utal), a záró, monumentális The Iron Times pedig a harmincéves háború idejébe repít vissza minket.

A Running Wild nyilván továbbra sem agysebészet, és aki eddig nem szerette őket, az a Blood On Blood hallatán sem fog a fejéhez kapni, a fanoknak viszont egy rakat kellemes pillanatot okoz majd. Ennél több pedig nem is kell tőlük.

 

Hozzászólások 

 
#7 Equinox 2022-03-04 22:09
Na, ez a lemez relatív sok hallgatással se adta magát. Szerintem nagyon kevés az ihlet (Diamonds and Pearls, Iron Times mindenképp erős), de ott van a rettenet hard rock szám (One Night), és az eleje sem elég izmos. Ez nálam leverte a lécet, megint. Szerintem 25 éve elfogyott az ihlet kb, csak fellángolások vannak.
Idézet
 
 
#6 Draveczki-Ury Ádám 2021-11-11 07:10
Idézet - Equinox:
Rage és Brainstorm cikkek lesznek? Izgalmasabbak, mint az új Running Wild

Igyekszünk.
Idézet
 
 
#5 Equinox 2021-11-10 22:09
Rage és Brainstorm cikkek lesznek? Izgalmasabbak, mint az új Running Wild
Idézet
 
 
#4 jollyroger 2021-11-09 19:50
Running Wild-ot a Klasszikushockb a!
84-94 között kiadott lemezeik közül bármelyik beleférne a rovatba.
Ez meg tök fasza album,főleg a végén hallható hosszú dal lett a kedvencem :)


!
Idézet
 
 
#3 Equinox 2021-11-07 21:04
A háborús epikus nagyon jó. A dobozhangzás viszont szerintem árt a lemeznek. Jóféle lemez, akkor is ha iparosmunka egy kicsit
Idézet
 
 
#2 Equinox 2021-11-07 16:59
Nagyjából osztom Zebraman véleményét, ami a múltat illeti, így majd kipróbálom ezt is. Örülök, ha jól fogy a listákon, rájuk fér a siker.
Idézet
 
 
#1 zebraman 2021-11-07 07:59
Egyetértünk, meglepően jó lett a lemez, pedig szkeptikus voltam. Rock'n'Rolf és a marketinges csapat nagyon dícsérte, de ezt tették az előző kiadványoknál is, én pedig csak húztam a számat, hiába voltam/vagyok RW rajongó.

A dalok minősége simán a Rivalry elé helyezi a produkciót (azon több az üresjárat), egyedül egy Jörg Michael kaliberű dobos hiányzik (azt az albumot leginkább ő tette a csúcsra). Helyenként egyébként a Blazon Stone album szellemisége is megidézésre kerül, a nyitódalban például a White Masque köszön vissza.
A jó dalok mellett kiemelendőek a jó gitárszólók, a Mester persze ezt mindig jól érezte, de PJ is odatette, amit tudott.

Tele van himnuszokkal, összesen 3 dal nem tetszik, a Wild & free, Wild wild nights és a One night one day. Utóbbi nagyon furcsa, és kellemetlen érzés, majdnem fel is nevettem, de kínomban. Nem kizárt azonban, hogy egy külső fül, egy producer, vagy minimum egy hangmérnök segített volna megformálni ezt a dalt.
A hangzás nem éri el a Black Hand Inn-ét, továbbra is furcsa, különösen a dob(gép), az éneksávokat sem ártott volna csiszolni.

Utoljára a '90-es évek közepén készült olyan RW lemez, ami nem ciki, 7-7,5/10 körül lenne, mert 9/10 a Black Hand Inn, Branded and exiled és a Death or glory, 8/10 a Port royal, PoS, Blazon Stone.
Ilyen még jöhet, szurkolok nekik. Elég jól teljesít egyébként a listákon is.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.