Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

P. Mobil: 1976 - 1979

pmobil_cNoha nem mondanám a felvételekre, hogy hozzáférhetetlenek (persze nem volt ez mindig így...), annyi bizonyos, hogy ebben a formában totálisan hiánypótló kiadvány az a tavaly év végén megjelent tripla gyűjtemény, amely a P. Mobil 1976 és 1979 közötti anyagait tartalmazza. A GrundRecords gondozásában megjelenő Nagy P sorozat újabb darabja tehát egyszerre ad helyet a híres, lemez nélküli, legtöbbször érthetően csak Vikidál-korszakként emlegetett éra összes demófelvételének – ezek önmagukban is két CD-t töltenek meg –, bónuszként pedig megkapjuk melléjük a frontember búcsúkoncertjének teljes felvételét 1979. május 1-jéről, a Budai Ifjúsági Parkból. Mint már ebből is sejtheted, az anyagnak a tartalmát tekintve legalább olyan indokolt helye lenne a Klasszikushock rovatunkban, mint a friss megjelenések között.

megjelenés:
2015
kiadó:
GrundRecords
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 26 Szavazat )

Az az igazság, hogy az utóbbi évek P. Mobil-kiadványain szinte lehetetlen fogást találni, legyen szó az új felállás koncertlemezéről, a tavalyelőtt kiadott legutóbbi stúdióalbumról, netán az ehhez hasonló retrospektív cuccokról. Éppen emiatt megint marha nehéz olyat írnom erről a 24 oldalas booklettel megpakolt, kiállításában is minden nemzetközi szintű elvárásnak megfelelő csomagról, hogy azzal ne csak a kliséket halmozzam egymásra. Ha olyan címeket sorolok, mint A Főnix éjszakája, Kétforintos dal, Tűzimádó, Utolsó cigaretta, Rocktóber, netán a korát – főleg hazai viszonyok között – minden szempontból valami elképesztő mértékben megelőző Honfoglalás, már akkor is mindenki pontosan tisztában lehet vele, miről is beszélünk itt, hiszen ezek a dalok ugyanolyan alapművek a hazai hard rockban, mint odakint az All Right Now, a Smoke On The Water, a Lady In Black és társaik. És kész, ezen egyszerűen nincs mit vitatkozni. Ráadásul pont e felvételeket visszahallgatva szembesülhet vele megint az ember, hogy a P. Mobil – amellett, hogy nyilván sokat merített a kinti nagyoktól – sosem volt híján a teljesen egyéni, sajátosan magyar vagy magyaros zenei elemeknek sem. Ezek a dalok tehát olyan klasszikusok, amelyeket mindenkinek ismernie kell, és amelyeket jó eséllyel egyébként mindenki ismer is, még úgy is, ha egyébként nem tud róla.

Az eredeti demófelvételek egy négysávos magnóval készültek Tollár Endre segítségével, és a Mobil jelenlegi énekese, Baranyi László javította fel őket digitálisan. Nyilvánvalóan nem mai értelemben vett csúcsminőségről beszélünk, nem dörögnek úgy sem a felvételek, mint mondjuk az In Rock, de azért simán élvezhető így is a végeredmény, pláne, hogy muzeális értékű anyagról beszélünk. A zene pedig, ahogy már mondtam, minden szuperlatívuszt megérdemel, de hát eleve olyan arcok is szólaltatták meg a dalokat, akiknek a neve nem igényel további kommentárokat: az aranykezű Bencsik Samu, a nem kevésbé aranykezű Cserháti Pityi, Pálmai Zoltán, Kékesi Bajnok és a többiek méltán számítanak rocklegendának itthon, és azt is minden túlzás nélkül ki merem jelenteni, hogy Vikidál ebben a korszakban világviszonylatban is simán ott volt a műfaj leghatalmasabb torkai között (még ha ezt az országhatárokon kívül nem is tudta senki). A mai napig a hideg futkos a hátamon ettől a nyers, bivalyerejű hangtól. És persze nem feledkezhetünk meg arról az emberről sem, aki ezt az egészet összefogta és működtette, azaz Schuster Lórántról.

A kiadvány gerincét ugyan a demófelvételek képezik, viszont azt mondom: ha valaki képet akar alkotni arról, mitől tudott lemez nélkül, totális ellenszélben is akkora kultuszt kiépíteni maga körül a Mobil, mégis a '79-es koncertfelvételt kell meghallgatnia. A hangminőség nyilván itt sem karcolja a Made In Japanét meg a The Song Remains The Same-ét, az az érzés azonban, ami a hangfalakból árad, libabőröket varázsol az ember karjára, és az is tisztán lejön, micsoda mágia született ezeknek az embereknek a kezei alatt a színpadon ekkoriban. A '70-es évek áporodott, nehéz, szürke nappalait szimpla biológiai okokból fakadóan nem élhettem át, és tartósan nem is szeretnék visszautazni az akkori Magyarországra, viszont egy este erejéig ha másért nem is, hát azért baromi szívesen megtenném, hogy megnézzem mondjuk ezt a formációt.

Csaknem három órányi rocktörténelem tehát ez a kiadvány, és ugyan ma már egyre kevesebb jelentősége van a fizikai formátumnak, most mégis azt mondom: már csak a Mobil jelentősége mellett is a polcra kívánkozik ez a tripla pakk. Az igényes kiállítás is emellett szól.

 

Hozzászólások 

 
#8 traveller79 2018-12-06 09:46
Lenne egy kérdésem. Nemrég megjelent az 1978-as Láng MK-koncert (Az első nagylemez) vinilen is,az évforduló alkalmából.Annak a lemezek szerintem amúgy is helye van A Klasszikuischok - rovatban,most abszolút aktuális lenne.Lesz írás az albumról?
Idézet
 
 
+2 #7 eurodog 2016-01-10 20:50
Nekem valahogy a "Tunyogi Péter féle" P-Mobil tetszik a legjobban. Biztos azért mert az ő énekével készült felvételeket játszották a '80-as években a rádióban (Örökmozgó,Lámp agyár,Asszonyt akarok, Stb.).Vikidált a Dinamitból ismertem.Csak később tudtam meg hogy eredetileg ő volt az énekes.
Idézet
 
 
+4 #6 traveller79 2016-01-07 21:00
Örülök, hogy megjelent a lemez és hogy írtatok róla.Azt mondjuk nem tudom, hogy jó ötlet volt-e,hogy Vikidál búcsúkoncertjét rakták fel (van szerencsére pár koncertfelvétel a korszakból.) Nagyon sajnálom,hogy nem jutottak lemezhez és így szétment a csapat. Legkésőbb 1979-ben ennek meg kellett volna történnie!Én szerencsére az 1978-as Láng MH-beli koncertfelvétel lel ismertem meg a zenekart,nem a '80-as években készült lemezekkel (azok már későn készültek.) Egyébként sok klasszikus dal már 1973-ban kész volt ,nemrég megjelent egy koncertfelvétel ük abból az évből,érdemes azt is meghallgatni.(Ott még Losó László énekel,aki később az induló Karthago frontembere volt,de hamarosan disszidált,az ő helyére került Takáts Tamás.)
Idézet
 
 
+6 #5 Venomádi 2016-01-07 20:46
Én a Samut hiányolom inkább a színtérről nagyon. Elég kiváncsi lettem volna, ha a Mobillal együtt játszik mondjuk a 90-es években, mit tudtak volna kihozni.
Idézet
 
 
+4 #4 Tulus 2016-01-07 17:40
Nagyon szeretem a Mobil-t, a hazai Heavy Metal csúcsteljesítmé nye.

Sajnálom, hogy Vikidál Gyula így elsikkadt... Leszarom, hogy III/III-as ügynök volt (valószínűleg nem saját jókedvéből lett az, hanem kényszerítették ), térjen vissza a színtérre!
Idézet
 
 
+7 #3 kamikaze 2016-01-07 11:36
Még el sem olvastam a kritikát, de már látatlanban is szinte ugyanezek a jelzők ugrottak be róluk. Mint pl. hogy akkoriban totális ellenszélben működtek, konkrétan nem lehetett nagylemezük (E.P. és társai). Az egyéni zenészi teljesítmények pedig nem csak magyar viszonylatban, hanem nemzetközi mércével mérve is kimagaslóak voltak. És még ha nem is volt világklasszis a produkció, de ha pár száz km-rel nyugatabbra születnek, minimum az európai rock színtéren magasan jegyzett csapat lett volna ez a P. Mobil! Sajnos a korabeli technika miatt a megszólalás tényleg nem valami combos, de itt elsősorban nem ez a lényeg. Az életérzés, hölgyeim és uraim, az viszont nagyon ott van! Ezzel kapcsolatban sajnos érzek némi párhuzamot a jelen korral is abban, ami az emberek kreativitásának kihasználását, vagy annak tompítását illeti. A rockzene hazai világába ez szerencsére talán még nem szűrődött be, de más területeken elég jól érzékelhető. Az tagadhatatlan tény, hogy azóta sincs nemzetközi szinten magasan jegyzett hazai rockzenekarunk, ilyen kaliber, mint ez a Mobil, meg főleg nincs. Ezért ez a rocktörténeti szempontból is jelentős kiadvány természetesen (a beszámolóval együtt) 10 pontos!
Idézet
 
 
+12 #2 bogar 2016-01-07 11:17
Elolvastam a cikket és megrendeltem a lemez(eke)t.
Ennyi! :-)
Idézet
 
 
+6 #1 Biró Aurél 2016-01-07 09:18
Kötelező darab! A dalok egy része már nem jelent meg az első három album újra kiadásain és a Múlt idő CD-n?
Ha igen, akkor is alapvetés!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.