Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Monolord: Rust

monolord_cA Monolord azóta a szívem csücske, hogy 2016 májusában elvánszorogtam a düreres fellépésükre. Fáradt voltam, kedvetlen, igazából nem is vártam az egésztől semmit, és csak azért mentem el, hogy a cimborának ne kelljen éjjel egyedül hazautóznia. Cserébe a svéd trió úgy vágott oda a falhoz, hogy csak úgy nyekkentem. Az az este azon alkalmak egyike volt, mikor pusztán a zene folytán totál úgy éreztem magam, mintha beálltam volna, egészen biztos voltam, hogy annyi adrenalin van bennem, hogy ha akarnám, puszta öklömmel át tudnám ütni a falat. (De nem akartam.) Hirtelenjében nem is nagyon ugrik be másik ilyen koncert, ja, dehogynem, jó pár évvel korábbról a Sleep hibátlan, örök etalon hangversenye. És ez tökéletes is így, hiszen ha egyetlen zenekarnévvel kellene meghatároznom, hogy milyen zenét is játszik a Monolord, az éppen a Sleep lenne.

Harmadik lemezét hozta ki tavaly a göteborgi banda, és ez annak függvényében, hogy 2013 végén alakultak, nem rossz teljesítmény. Két előző anyaguk közül a kettes Vænir a keményebb dió, és az a gyengébbik is, de úgy voltam vele, hogy ha legalább ugyanolyan minőséget leszállítanak harmadszorra is, már fejet hajtok előttük. Thomas, Esben és Mika azonban sokkal többet tett ennél: a Rust csont nélkül az eddigi legjobb anyaguk. Amit már hónapok óta hallgatok, és még mindig nem untam meg. Mert a stoner/doom/sludge (vagy hívjuk bárminek) stílus szűkre szabott keretei között bizony maximálisan változatos is.

megjelenés:
2017
kiadó:
RidingEasy Records
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 10 Szavazat )

Hat dal ötvenöt percben, azaz nem adtak alább az iszonyat hosszúságú szerzeményekből, de kifejezetten ésszel szerkesztették meg a dolgokat, ami abból is látszik, hogy a viszonylag rövidebb dalok kerültek előre. Meg a legfogósabbak is, hiszen a nyitó Where Death Meets The Sea kifejezetten hallgattatja magát, azzal a fütyülhető gitártémával, és Thomas Jäger fájdalmas, ám magához képest kimondottan dallamosra vett énekével. Hasonlóan azonnal rögzül az orgonaszóval nyitó, középtempós címadó is, a kettő között pedig ott figyel a címéhez méltó módon igen gonosz hangulatú, az Ördögtől búcsúzó Dear Lucifer, amiben le sem tagadhatnák Iommiék mindent és mindenkit átitató hatását. A csúcspontot mégsem ezek hozzák el, hanem a Wormland című instrumentális darab, ami egyszerűen tanári módon építkezik, és a valóban szívet facsaró hegedűszó olyan többletet ad hozzá a játékhoz, hogy abba beleszédül az ember.

Aztán a lezárás két tétele együttesen fél óra hosszúságú – de mégsem unalmasak. A Forgotten Lands egyértelműen Sleep-tisztelgés, ezt csak a süket nem hallja, és mikor Mika Häkki lyukas karburátor módjára recsegő basszusára Thomas szinte mantra módjára, újra és újra kántálja a „Transmission unknown, second sun, in the void, into the sun" sort, az arra fogékonyak konkrétan transzba eshetnek. A niceai zsinatról és Constantinus császárról szóló (!) At Niceae epikus, tizenhat perces záró monstruma pedig mindent felvonultat abból, ami a Monolordban erős: a rafkós témaváltásokat, a riff mindenek feletti hatalmát és azt az atmoszférát, amitől minden jóérzésű embernek könny szökik a szemébe. A hangzásért egyébiránt a dobos Esben Willems felelt, sőt, ő végezte a keverést is – itt aztán tényleg mindenkinek megvan a maga szerepe, a Monolord egy kifejezetten olajozottan működő szerkezet benyomását kelti.

Nem adok maximális pontszámot, mert tíz pont mondjuk a Sleep's Holy Mountainnek járna, de kötve hiszem, hogy ebben a kicsit talán túljátszott, és néha a megfáradás jeleit magán viselő, nekem mégis oly kedves stílusban jelenleg bárki sokkal jobbat tudna csinálni a Rustnál. Már a koncertbeszámolóban is leírtam, de megteszem még egyszer: meglepődnék, ha a Monolord idővel nem érne el hasonló kultstátuszt, mint Matt Pike és Al Cisneros már többször idecitált zenekara.

 

Hozzászólások 

 
#8 Equinox 2022-04-21 21:10
Elolvastam most Andor mindegyik Monolord cikkét, és már tudom, hogy nem kell megállni az Empress Rising után, végig kell menni az életművön, mert ezeket a számokat egy esetleges koncerten ismerni illik. Akkor még nagyobb élmény lesz.
Idézet
 
 
#7 Tom 2018-01-24 17:25
norbert bátyó le lett mínuszolva rendesen, de mivel a Sleep a műfaj egyik úttörője volt, a Monolord meg az 1003. ilyen zenét toló banda, mégis hogy a túróba lehetne belőlük akkora kultzenekar? Annyira azért nem eredetiek.

Amúgy nem ismertem őket, fasza zene, köszi a tippet.

Idézet - norbert hellacopter:
izé, BIZTOS hogy a Monolordból soha nem lesz akkora kultzenekar mint a Sleep :) (nekem az előző jobban tetszett, szerintem az a legjobb a három közül)
Idézet
 
 
-9 #6 norbert hellacopter 2018-01-23 17:15
izé, BIZTOS hogy a Monolordból soha nem lesz akkora kultzenekar mint a Sleep :) (nekem az előző jobban tetszett, szerintem az a legjobb a három közül)
Idézet
 
 
+3 #5 Kpkg 2018-01-23 11:05
Elég távol áll tőlem ez a fajta muzsika, de ennek adtam egy esélyt, és eléggé bejön. Főleg a Wormland.
Idézet
 
 
+6 #4 iLane 2018-01-22 18:38
Idézet - Nagy Andor:
[quote name="iLane"]Andor, Ufomammut kritika várható?

Jó ideje nem hallgattam már őket, de éppen lehet róla szó. Majd belefülelek a tavalyiba.

Nem tudom mit jelent a "jó ideje", de gondolom a 2012 Oro dupla még megvolt, azóta csak 2 lemezük van a 2015-os Ecate és a tavalyi "8".
Idézet
 
 
+6 #3 Chris92 2018-01-22 18:23
Lassan már alig tudok lépést tartani a sok jobbnál-jobb stoner zenekarral, de ezek a srácok még így is ki tudtak emelkedni a mezőnyből. Fantasztikus lemez, telep epikus pillanatokkal.
Idézet
 
 
+5 #2 Nagy Andor 2018-01-22 17:31
Idézet - iLane:
Andor, Ufomammut kritika várható?

Jó ideje nem hallgattam már őket, de éppen lehet róla szó. Majd belefülelek a tavalyiba.

Pallbearer meg Elder viszont tutira lesz.
Idézet
 
 
+7 #1 iLane 2018-01-22 14:59
Nagyszerű lemez, klasszikus lesz belőle. :)
Andor, Ufomammut kritika várható?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.