Shock!

május 22.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kings Of Mercia: Kings Of Mercia

kingsofmercia_cFates Warning-album ugyan nem érkezett most már egy ideje, de a főszereplőkre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy tétlenkednének. Ráadásul érdekes, hogy mind Ray Alder, mind Jim Matheos hard rockos projekttel jelentkezett idén. A frontember a csapat régi dobosával, Mark Zonderrel beindította az A-Z zenekart, a gitáros pedig az FM énekesével, Steve Overlanddel, a szintén Fates-tag Joey Vera basszerrel és a dobmágus Simon Phillipsszel bútorozott össze a Kings Of Merciában. A két friss leágazás elég közeli rokonságban áll egymással és a Fates Warninggal is, ám megállnak a saját lábukon, vagyis itt és most tényleg minden rajongó jól járt.

A Kings Of Mercia kapcsán Jim nyilatkozatai teljesen telibe kapták a lényeget, ezek a dalok valóban lényegretörőbbek a szokásosnál, és valóban bennük vannak a gitáros korai heavy/hard rock gyökerei. Ugyanakkor Matheosnak az anyabandában sem kellett soha a szomszédba mennie néhány direkt, azonnal ragadós hard rock slágernótáért: ha a Through Different Eyes vagy az Eye To Eye túl nyilvánvaló példa, még a legutóbbi lemezekről is lazán tudom sorolni az efféle számokat a Firefly-tól az SOS-en át a Now Comes The Rainig. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a képletet, olyan ez a lemez, mintha kapnánk egy teljes albumot a fentiekhez hasonló megközelítésű zenével, ahol egy Raytől gyökeresen eltérő karakterű, klasszikus AOR-torok áll a mikrofonnál.

megjelenés:
2022
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 19 Szavazat )

A fentiekben tulajdonképpen benne van a lényeg, szerintem aki szereti a Fates Warningot, kizárt, hogy ne rezonáljon valamennyire a Kings Of Merciára, hiába egyszerűbb, pőrébb itt a megközelítés. Matheos riffelése, szólózása, dallamvilága eleve annyira jellegzetes, hogy azonnal felismered, ha a húrokba csap, és nem is akarta meghazudtolni magát. Még csak azt sem állítanám, hogy ne tudnám ezeket a dalokat simán elképzelni egy Fates-lemezen, de Ray fátyolos-melankolikus stílusa azért némileg más arcot kölcsönözne nekik, mint Overland klasszikus, hajlékony rádiórockos torka. Összességében talán a legmorózusabb Sweet Revenge a legwarningosabb, de a melodikusabb, sodró Set The World On Fire vagy a nagyívű Your Life zárás is a fülemben van, milyen lenne Alderrel.

Ami a lényeg: nem feltétlenül adja magát elsőre minden momentum, de három-négy hallgatás után már magabiztosan eligazodik az ember a dalok között, és rájön, hogy úgy jó ez a cucc, ahogy van. Matheos amúgy összességében közelebb maradt a forrásvidékhez Raynél: miközben az A-Z albumán egy határozott '80-as évek végét idéző hi-tech-AOR-os íz vegyül a Fatesszel rokon alapokhoz, a Kings Of Mercia némileg keménykötésűbb, riffesebb, de az elsőrangú dallamok és a kiválóan megformált nóták itt is adottak. Legyél a szimplább dolgok felé is nyitott progger vagy dobbanjon meg a szíved a melodikus rockért, a Humankindba, a Liberate Me-be, a Nowhere Manbe vagy az Is It Right?-ba nehezen fogsz tudni belekötni. Ráadásul baromi elegánsan, ütősen, lélegzően szól az anyag, és persze az egyéni teljesítmények is méltók a nevekhez. Phillips dobolása például alapból zseniális, ebben az alapvetőbb muzsikában is olyanokat üt, hogy üvegesedik a szemem a gyönyörtől.

Nekem személy szerint mind az A-Z, mind ez a lemez bearanyozza a napjaimat az utóbbi hónapokban, az év csúcsteljesítményei közé sorolom mindkettőt. Ha nálad eddig kimaradtak volna, nincs mire várni.

 

Hozzászólások 

 
#9 The_Sentinel 2022-12-09 16:51
Aki nem ismeri:

Figure Of Speechless:

Glen McMaster - Guitars/Songwriting
Plus the below very special guests:
Ray Alder - Vocals
Derek Sherinian - Keyboards/Producer
Ron 'Bumblefoot' Thal - Guest Guitar Solos/Mixing
Brian Tichy - Drums
Tony Franklin - Bass

Idei a lemez, derekas.
Idézet
 
 
#8 Anomander 2022-12-08 22:10
Nekem is kicsit jobban bejön az A-Z, imádom Alder hangját meg Zonder dobjátékát is.
Ugyanakkor ez a lemez is igen jó, Matheos tényleg egy kincs.
Összességében azért a Fates Warning az igazi, de nagyon örülök, hogy ilyen side projektjeik is vannak, egészen magas a minőség.
Idézet
 
 
#7 robidog1984! 2022-12-08 14:33
Nálam egyelőre az A-Z lemez egy hangya kukival jobban bejön, az egy kövér tízes ez meg egy erős kilences!
Egészen döbbenetes hogy a FW micsoda zsenik vannak összezsúfolva!
Ezeknek a csókáknak arénákat kéne dugig megtölteni hétről hétre!
De hát az élet szigorú és legalább igazságtalan!
Idézet
 
 
#6 JamesKent 2022-12-08 12:03
Nagyon jó album lett. Hallatszik rajta, hogy nem valami Frontiers szemét.
Idézet
 
 
#5 Draveczki-Ury Ádám 2022-12-08 05:18
Idézet - NOLA:
OFF:
Annyi kérdésem lenne Ádámhoz, hogy Clutch recenzió nincs tervben? Már egy ideje kijott az új album....

Tervben van, de nem én írom.
Idézet
 
 
#4 NOLA 2022-12-07 22:48
OFF:
Annyi kérdésem lenne Ádámhoz, hogy Clutch recenzió nincs tervben? Már egy ideje kijott az új album....
Idézet
 
 
#3 Miklós Királdi 2022-12-07 20:34
Köszi a beszámolót! Ez akkor nekem készült album.
Idézet
 
 
#2 Venomádi 2022-12-07 16:03
Nemcsak Kings of Mercia van itt, de mintha King's X is lenne, nem is kevés. Meg Glenn Hughes is. Viszont tényleg fasza lemez. A borító pláne.
Idézet
 
 
#1 The_Sentinel 2022-12-07 10:56
A-Z nekem azért jobban adja (év végi Top 3-ban benne lesz tutira), de ez is igen frankó lemez. Matheos meg egy kincs.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.