Shock!

augusztus 20.
szombat
Betűméret
 • Betűméret növelés
 • Alap betűméret
 • Betűméret csökkentés

King's X: XV

Sokat vártam az új King's X lemeztől, mivel a kultikus houstoni trió az előző Ogre Tones-zal ismét olyan formát mutatott, amilyet már évek óta nem, ráadásul ismét Michael Wagener csúcsproducerrel vonultak be a stúdióba. Az XV végül a várt elsöprő anyag helyett szimplán csak jó lett, de talán eleve hibás hozzáállás volt abban reménykedni, hogy Doug Pinnick, Ty Tabor és Jerry Gaskill képes lesz még valaha is minden ízében tökéletes mesterművet letenni az asztalra. Azok az idők elmúltak, és nekik végülis az első öt lemezük perfekt volt, miközben más zenekaroknak egyetlen ilyen sem jön össze az egész karrierjük során...

megjelenés:
2008
kiadó:
InsideOut
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 23 Szavazat )

Ha nem ismered a King's X-et, egy klasszikus gitár-dob-basszus felállású rocktriót képzelj el vastag, húzós, groove-osan súlyos riffekkel, amikre egy soulon és gospelen edzett torkú fekete frontember kanyarít valószínűtlenül fogós és szenvedélyes dallamokat. Annak idején egyaránt rengeteget tanultak tőlük a grunge-vonal és a nu metal-mozgalom képviselői, rajongóik között pedig olyan illusztris muzsikusokat tarthattak számon, mint Jerry Cantrell, Yngwie Malmsteen, Gene Simmons, szegény Dimebag Darrell, David Ellefson vagy a teljes Dream Theater legénység. A nagy áttörés ugyanakkor elkerülte őket, és ahogy zajlottak az évek, az első korszak páratlanul életigenlő, pozitív kicsengésű hangulata is egyre melankolikusabbá, befelé fordulóbbá vált. Sosem csináltak gyenge albumot, de a '90-es évek közepétől kezdve néhány felvillanást leszámítva azért erősen megkopott a régi mágia.

A húzósabb, dinamikusabb Ogre Tones-zal szemben az XV ismét az elmélkedősebb, sötétebb vonalat képviseli, és ugyan a legjobb pillanatokban még mindig benne van a csapatra jellemző varázslat, a túlságosan elragadtatott szavaktól azért óvakodnék. A nyitó Pray, a nagyon rushos kezdésű, majd fülsimogatóan betonozó Rocketship, a kirobbanó Alright, a Ty Tabor énekelte I Just Want To Live vagy a borúsan súlyos Love And Rockets (Hells Screaming) hallatán minden rajongójuk elégedetten dől majd hátra, ezek ugyanis megbízható King's X himnuszok, és akad még itt pár jól eltalált szerzemény, ám ezek mellett túl sok a pihenős, belassult hangulat, amik persze önmagukban mind rendben vannak, de összességében mégis leültetik itt-ott az albumot. Pár nótát talán le is lehetett volna hagyni a 14-ből. Nagy gond persze nincs, hiszen ez még mindig a King's X: még ha egy kicsit az ő fantasztikus torka is kopni látszik, Doug Pinnick védjegyszerű dallamai a kevésbé izgalmas alapokat is vibráló élettel töltik meg, és úgy általánosságban véve is jól esik hallgatni a lemezt, arra viszont nem alkalmas, hogy új rajongókat szerezzenek vele.

Nincs szívem 8 pontnál kevesebbet adni egy King's X albumra, nem is biztos, hogy indokolt lenne, de lehetőleg ne ezzel a lemezzel kezdd el az ismerkedést, ha eddig kimaradtak az életedből. Out Of The Silent Planet, Gretchen Goes To Nebraska, Faith Hope Love, King's X, Dogman – ezek olyan klasszikusok, amik nélkül tényleg szegényebbek és szürkébbek a mindennapok, a többi csak ezek után jöhet. És garantáltan jön is majd, ha egyszer ráéreztél, mitől is annyira jó ez a mostoha sorsú csapat.

 

Hozzászólások 

 
#2 imi 2022-06-25 00:45
mai füllel már simán tizes ez a lemez
Idézet
 
 
#1 GTJV82 2019-12-30 13:50
Szerintem ez egy nagyon klassz album. Nekem mondjuk eleve a keményebb ,groove-osabb lemezeik jönnek be (Dogman, Tape Head), ez pedig nagyon szépen illik ezek közé. Nekem a Tape Head után kicsit elveszett a csapat, de az Ogre Tones és a XV visszahozta a kedvem hozzájuk. Remek.
9/10.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

 • Préda
  Az első rész gyerekként egyenesen lenyűg...
 • Préda
  "Valóban nem a wokeness miatt hulladék a...
 • Machine Head: The Burning Red
  Nálam ugyanaz a helyzet ennél a lemeznél...
 • Préda
  13-14 évesen láttam először havernál cs...
 • Préda
  Zseniális volt, nem láttunk hasonlót se...
 • Préda
  Valóban nem a wokeness miatt hulladék a...
 • Préda
  Szerintem az alapján, amit én a Prédába...
 • Préda
  Szerintem is teljesen oké a Nimródos, n...
 • Préda
  Nem tudom, a Prey rendelkezik-e azzal a ...
 • Préda
  Nem tudom, mi az az Army of the Dead, d...
 • Préda
  A kérdés az volt, hogy femináci-e a fil...
 • Préda
  Dehogy jogos. Az elsőben nem voltak mes...
 • Préda
  Nem azt állítottam, hogy tényleges alap...

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.