Shock!

október 24.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Grave Digger: Healed By Metal

gravedigger_cA Grave Digger kapcsán egy rakat pofás közhelyet el lehet sütögetni: a zenekar a német színtér állócsillaga, a germán metal zászlajának magasra emelője, a precizitás és megbízhatóság megtestesítője stb. A szkeptikusok szerint viszont újra és újra ugyanazt az albumot szállítják le, és tulajdonképpen ezek a megállapítások – pro és kontra – ülnek is a Chris Boltendahl által vezetett négyes (a lemezen ugyanis nem játszik a billentyűs Marcus Kniep) esetében. Ennek ellenére, ha valaki nem csak felületesen ismeri az 1980 óta létező zenekar munkásságát, az pontosan tudja, hogy saját, meglehetősen markáns világában azért a Grave Digger mozgolódik kissé erre-arra. Ez pedig leginkább abban nyilvánul meg, hogy epikusabb, himnikusabb oldalukat mutatják éppen vagy inkább a szikár, gyors riffelést helyezik előtérbe.

Az új lemez a heroikus, himnikus vonalat viszi tovább, bár kétségtelen, hogy riffelős darabok is felkerültek a Havancsák Gyula által készített borítóba csomagolt Healed By Metalra. A tizennyolcadik album karakterét azonban nem ezek határozzák meg, hanem az olyan ökölrázós himnuszok, mint a nyitó, riffelésében kifejezetten rockos címadó, a The Commandments Of Metal vagy a záró Laughing With The Dead. Számomra ugyanakkor leginkább a védjegyzett, vastag Grave Digger-kórusokat Judas Priest-ízű riffeléssel vegyítő darabok jönnek be igazán, mint a Lawbreaker (a cím és a gitártéma is egyértelmű utalás a brit legendára), a When Night Falls vagy a Kill Ritual, bár tulajdonképpen mindegyik dal megállja a helyét. Összességében a Healed By Metal hozza tehát a szokásos szintet, azaz nem lóg ki a diszkográfiából, bár tény, hogy akadt már ennél izmosabb lemezük is bőven.

megjelenés:
2017
kiadó:
Napalm
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 17 Szavazat )

Van viszont egy igen komoly hibája a korongnak, mégpedig az, hogy néhány szöveg sajnos kifejezetten kínosra sikeredett. Azzal persze tisztában vagyok, hogy a heavy metal nem feltétlenül agysebészet (nem is kell annak lennie), egy ötvenes arcok alkotta zenekartól azonban már-már a vállalhatatlanság határát súrolják egyes dalok, illetve azon tény, hogy a booklet közepén a metal tízparancsolata is megtalálható, olyan kitételekkel, hogy „Ne vágasd le a hajad!" meg „Oszd meg a sörödet metaltestvéreiddel!" Remélem, hogy ez komoly, mert viccnek durva lenne... Szóval bármennyire is toleráns vagyok a heavy metal életérzést dicsőítő zenekarokkal kapcsolatban, a Healed By Metal egyes tételeinek tufasága mégis kifejezetten zavaró, főlegm ha figyelembe vesszük, hogy a Grave Digger mára klasszikussá érett lemezein előszeretettel merített például történelmi témákból is.

Nem akarom azért túlzottan lehúzni a korongot, mert zeneileg rendben van, és ha bejön neked Chris reszelős anti-hangja, akkor ugyanúgy eltalálnak majd a vastag kórusok, ahogy azt velem is tették, igazán kiemelkedő dalokat azonban most nem tudtak összehozni, így a Healed By Metal egyértelműen a Grave Digger-életmű szürkébb eresztései közé sorolható.

 

Hozzászólások 

 
+1 #7 kaptafa 2017-03-11 00:19
Én már nagyon szeretném őket Magyarországon egy élő koncerten látni. Nagyjából egyetértek a kritikával, szerintem is olyan 7-8-as értékelésű lemez 10-es skálán.
(Mellesleg nálam eddig az év albuma a Kreator idei anyaga.)
Idézet
 
 
+3 #6 nikfisz 2017-03-10 16:58
Semmi extra,de jó album.
Idézet
 
 
+4 #5 Nornagest 2017-03-10 16:36
A Carpathian Forest Defending albumának bookletjében pedig a CF tízparamcsolata volt megtekinthető. Na, az volt vállalhatatlanu l primitív és kínos, ahhoz képest ez inkább bájos:)
Idézet
 
 
+7 #4 NemTom 2017-03-10 14:51
Annyból vitatkoznék a kritikával, hogy ez pedig bizony hogy jó lemez, rég nem hallott jó dalokkal. Akinek bejön a Grave Digger stílusa, de még nem ismeri a bandát, az nyugodtan kezdhet ezzel is. Kifejezetten fogós dalok vannak rajta
Idézet
 
 
+8 #3 Kiss Gábor (Shock!) 2017-03-10 10:33
Idézet - metálkezelés:
Meg lehetne tudni a metal parancsolat mind a 10 pontját?


http://www.freecovers.net/preview/1/8f9f29a7702b9c9150c346ec477dd55e/big.jpg
Idézet
 
 
+5 #2 metálkezelés 2017-03-10 09:42
Meg lehetne tudni a metal parancsolat mind a 10 pontját?
Idézet
 
 
+2 #1 lateralustam 2017-03-10 08:47
"booklet közepén a metal tízparancsolata is megtalálható"

szerintem ez csak marketingfogás, lehet, hogy a kiadó részéről.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.