Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Grave Digger: Fields Of Blood

gravedigger_cStílszerűen 2020-ban szállította le huszadik nagylemezét minden idők legskótabb német heavy metal alapzenekara, az 1980-ban, azaz idén éppen negyven éve indult Grave Digger. Jubileum ez tehát a javából, ráadásul nem is bízták a véletlenre a dolgot, Chris Boltendahlék ugyanis a Fields Of Blooddal egyik legsikeresebb és legemblematikusabb anyagukhoz, a skótok szabadságharcát feldolgozó, 1996-os Tunes Of Warhoz nyúltak vissza. 2010-ben a The Clans Will Rise Againnel már megcsinálták a sztori folytatását, azaz a Fields Of Blooddal tulajdonképpen trilógiává hízlalták a negyedszázada megkezdett történetfolyamot. A magam részéről pedig maximálisan hálás is vagyok érte, hiszen egyrészről jól is áll nekik ez a skótdudával színesített vonal, másrészt pedig az utolsó két nagylemezzel egyértelműen lejtmenetbe került bandát sikerült így újra a helyes kerékvágásba visszazökkenteni.

megjelenés:
2020
kiadó:
Napalm
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 23 Szavazat )

Persze a nosztalgia-faktor is a segítségükre van, de az is tény, hogy messze erősebb, fogósabb témákat pakoltak most ide, mint az elmúlt egy évtizedben bármikor. Mindehhez pedig a Fields Of Blood még az olyan kínos pillanatoktól is teljesen mentes, mint amilyen a The Commandments of Metal vagy a Zombie Dance voltak az utolsó anyagokon. A friss korongon tehát csakis az hallható, amiben a zenekar vitathatatlanul a legerősebb: ez itt történelmi ihletésű, szikár, szögletes riffekre és reszelős, de mégis karakteres énektémákra építő germán metál. A Grave Diggertől pedig pontosan ennyit és ezt is várom.

A The Clansman's Journey hangulatos bevezetője után berobbanó All For the Kingdom kapásból hozza a Tunes of War legjobb pillanatainak szintjét jellegzetesen diggeres riffjeivel és himnikus énekdallamaival, és a folytatás is hasonlóan erős. Sodró lendületű teuton himnuszok váltakoznak nagyívű refrénekkel, heroikus témákkal, azaz a Fields Of Blood magabiztosan hozza az összes Grave Digger-kötelezőt. A priestesen málházó Heart of Scotland is kiváló, és a Battle Beast énekesnőjével, Noora Louhimóval előadott ballada, a Thousand Tears is rendben van. Az epikus, ökölrázós Union Of The Crown vagy a galoppozós alaptémájával a többi közül kissé kilógó My Final Fight is korrekt, és a lemez utolsó harmadában se csökken a színvonal. Egyedül a tíz perc fölé kúszó címadót érzem kissé soknak a végére.

A lemezt amúgy dugig tömték vendégekkel: Noorán kívül felbukkan például H.P. Katzenburg is, a zenekarban ideg komoly időt lehúzó billentyűs, de hallhatók a tavalyi speciális Ayreon-koncerteken is remeklő John Jaycee Cujpers háttérvokáljai is. Meg rajtuk kívül még heten skótdudán, billentyűn vagy épp a vokálokat erősítve. Érdekesség még, hogy a Fields Of Bloodot Stefan Arnold távozása miatt az a Marcus Kniep dobolta fel, aki 2014-óta tagja a csapatnak billentyűsként. Egyéb zenekaraiban viszont dobosként funkcionál, így játéka a Diggerben is maximálisan hozza a szintet.

Összességében abszolút elmondható tehát, hogy huszadik lemezével a Grave Digger megrázta magát, és az utóbbi évek teljesítményét egyértelműen felülmúlva kifejezetten erős produkciót tettek le az asztalra. Rajongók részéről a csalódás kizárt.

A Grave Digger – elvileg legalábbis – szeptember 29-én Budapesten lép fel az Orden Ogan és a Rage társaságában, részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
-1 #2 Asidotus 2020-06-21 16:27
Szerintem ez most egy jobban sikerült lemez, fogósabbak a dallamok
Idézet
 
 
-1 #1 Equinox 2020-06-21 10:51
Nekem ez hasonlóan szögletes, mint az legutóbbi néhány volt, ahol már érezhetően fogyott az üzemanyag. Nem rossz, de nem is igazán jó. A Clans Will Rise Again óta kb ez van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.