Shock!

május 19.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Artillery: X

artillery_cNéhány hónapja olvashattál nálunk az Artillery The Last Journey című kislemezéről, mellyel a dán thrasherek alapító gitárosuknak, a tavalyelőtt elhunyt Morten Stützernek állítottak emléket. Volt annak az anyagnak azonban egy kevésbé szomorú apropója is, egyfajta felvezetésnek is tökéletes volt ugyanis a szimplán csak X címmel május 7-én megjelent, tizedik Artillery-nagylemez elé. Anno a csapat az európai színtér egyik legizgalmasabb, legegyénibb bandája volt, a csúcsra pedig a hármas sorszámú By Inheritance lemezzel értek fel, legalábbis kreatív szempontból, munkálkodásukat ugyanis a szakmai elismerés mellett, sosem követte igazán komoly siker, annak ellenére sem, hogy a hőskorban a Metallicával is kifejezetten jó cimboraságot ápoltak, nyilván elsősorban Lars Ulrichnak köszönhetően.

megjelenés:
2021
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 18 Szavazat )

A harmadik lemez után aztán sajnos beleálltak a földbe, és egy rövid próbálkozást leszámítva – amelynek az 1999-es B.A.C.K. lett az eredménye – 2007 óta aktívak csak igazán. Akkor sikerült tartósan új életet lehelni a gépezetbe, és ugyan a reunion felpörgetésében elévülhetetlen érdemeket szerzett énekes, Soren Adamsen már nincs velük, utódjával, az árnyalatnyival tán kevésbé karakteres Michael Bastholm Dahllal szintén magabiztosan menetelnek az undergroundban. Az X már a negyedik nagylemez vele, és értelemszerűen az első a Morten után hagyott űrt betölteni hivatott gitárossal, a bandát 2017 és 2019 között élőben már kisegítő Kraen Maierrel, és érzésem szerint a legjobb is egyben Dahl érkezése óta.

A lemezt nyitó The Devil's Symphony első hangjai kapásból egyértelművé teszik, hogy ha szeretted a By Inheritance-t, ez a cucc neked készült. A dal keleties gitártémái ugyanis egyértelműen az 1990-es lemezt idézik, de az X összességében is a klasszikus éra legdallamosabb anyaga felé húz talán a legjobban. A keleties gitárdallamok később is rendre visszatérnek – például a kiváló Silver Cross elején vagy a menetelős Varg I Veumban is –, de a hagyományosabb hangzásvilágú dalok között is akad számos méregerős. Ilyen például a konkrét hitvallásként funkcionáló, In Thrash We Trust is (nem kell túlmagyarázni, ugye?), ahol szinte visszaköszönnek Michael Stützer megjelenés kapcsán elhangzott szavai, miszerint nem kell túlzottan megerőltetniük magukat egy-egy új lemeznél, hiszen imádják, amit csinálnak.

A lényeg pedig pontosan ez, hiszen sok helyütt kellemesen ismerősek ugyan az X egyes megoldásai, de az Artillerytől már szerintem senki sem várja el, hogy újra feltalálják magukat. Anno az első három anyaggal megalkották saját világukat, manapság pedig a rajongóknak – és a zenekar tagjainak is – érthetően bőven elég a boldogsághoz, ha a jól bevált keretek között leszállítanak pár olyan bivaly, fogós dalt, mint mondjuk az In Your Mind, a balladisztikus, szuperslágeres Ghost Of Me vagy a záró, Beggars In Black Suits. Az öregek tehát nyomják ezúttal is azt, amit elvárunk tőlük, a thrash metalt meg újítsák csak meg szépen a fiatalok.

Bónuszként helyett kapott a lemezen a komplett The Last Journey maxi is, azaz aki lemaradt a 7 inches bakelitről, ezzel a kiadvánnyal nem csak az emlékdalt, hanem a Metallica Trapped Under Ice-ának feldolgozását is begyűjtheti. Olyan pakk ez így egyben, ami a dallamos thrash metal híveinek maximálisan megéri a zsebbe nyúlást.

 

Hozzászólások 

 
#5 shownomarcy 2021-05-31 09:52
Nagyon jó kis album lett! Nekem még nem lett olyan kedvenc, mint a Penalty by Perception, de alakul! :)
Idézet
 
 
#4 Anomander 2021-05-29 20:54
Nagyon erős lemez lett, jobb mint az előző. Jól esik hallgatni, dallamos thrash/power bomba, örülök!
Idézet
 
 
#3 BS11 2021-05-29 17:49
A By Inheritance mostanában hetente egyszer lemegy nálam. De szinte az összes Artillery lemezt ajánlom én is Mindenkinek, ez az új is nagyon fasza lett! Kedvenc dalok: In Thrash We Trust és In Your Mind!
Idézet
 
 
#2 saszi 2021-05-29 13:42
számomra tökéletes alkotás. Ez az a zene, amit tanulni nem lehet. Vagy benned van, vagy nincs.
Idézet
 
 
#1 GTJV82 2021-05-29 11:11
Kiváló lemez, az előző ugyan kicsit haloványabb lett, de ez megint hozza az elvért szintet.
Örüljünk, hogy szívvel + lélekkel tolják még mindig a thrasht!
9/10
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.