Shock!

szeptember 18.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Newborn - Gödöllő, 2002. október 18.

Amiről már hónapok óta beszéltünk, az most bekövetkezett: az Újszülött idő előtt elhalálozott. Talán megbocsát nekünk az old school stílusú lendületzenét toló Hold X True és a sűrűn tördelt, súlyos emo-ban nyomuló Buried By Time, amiért ezúttal csak Jakab Zoliékkal foglalkozunk részletesen (ráadásul a német vendégzenekar, az izomcore-ra gyúró Destiny fellépése nem is bizonyult túl emlékezetesnek), de aligha kétséges, hogy a szomorú alkalom ezt teszi indokolttá.

időpont:
2002. október 18.
helyszín:
Gödöllő, Trafó
Neked hogy tetszett?
( 1 Szavazat )

Kezdeném talán azzal, hogy én még gyenge vagy közepes Newborn koncerten nem voltam. Láttam nagyszerű és még nagyszerűbb fellépéseket tőlük, most pedig ismét eldobtam az agyamat. A magas szintű zenei teljesítmény és a srácokra jellemző közvetlenség, laza emberközeliség valami olyan frenetikus bulihangulattal párosult, hogy az döbbenet! Elévülhetetlen érdemei voltak ebben a népes és roppant aktív közönségnek is, a dühöngőből áradó energiafolyam pedig a zenészeket is ugyanúgy magával ragadta. Ádám dobszerkója vagy háromszor összedőlt a színpadon kialakult "zavargások" közepette, ám az iram mit sem lankadt.

A Newbornnál mindig is köztudottan kiemelt szerep jutott a dalszövegeknek, Zoli élőben előszeretettel fűzött ezekhez részletes és találó kommentárt, most azonban félretette a sokat feszegetett társadalmi meglét-kérdéseket, sőt a társaknak is gyakran engedte át a mikrofont konferáláskor. A számos komoly gondolat és tengernyi poén közepette tökéletesen lejött, mennyire élvezi az egész zenekar a játékot. Gondoljunk bele, ezek a fiúk beutazták Európa jelentős részét, szerepeltek a legnagyobb hardcore fesztiválokon és lám, mennyit jelent nekik, hogy a hazai tábor előtt zúzhatnak még egyszer - utoljára.

Igen, utolsó alkalommal hangzott el a Difficulties Of Crossing A Border, a Between Walls And Pieces Of Plastic, az All Roads Lead To Rome stb, néhány helyen klasszikus nótarészletekkel (Metallica - Master, Slayer - Raining Blood) megspékelve, a koncert pedig a Guns-féle Sweet Child témájával zárult. Szóval szép búcsú volt!

Az élet persze megy tovább, a frontember és a többi zenész egyaránt folytatja küldetését, csak ezentúl külön utakon. Zoli nyilván a nemzetközi Trafós bulik szervezésével sem hagy majd fel és tovább él a budapesti Food Not Bombs mozgalom is (ételosztás a rászorulóknak), utóbbiról a buli végén is hírt adott Jakab mester. Nem feltétlenül a zenéléssel összefüggő dolgok ezek, viszont rendkívül fontosak. Ilyen emberekből kéne ide több (az underground színtéren feltétlenül, de egyébként is - nem hiszem, hogy egyedül a hardcore arcok kiváltsága lenne ez a hozzáállás), akik nem csupán beszélnek arról, mit és hogyan lehetne jobb irányba mozdítani, hanem tesznek is az ügyért! Mert, a költő halhatatlan szavaival élve, IN THESE DESPERATE DAYS WE STILL STRIVE FOR FREEDOM...

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.