Shock!

május 24.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Prog Camp 2021: Kordában az underground vagy undergroundban a Korda?

Napokon belül elstartol az idei Prog Camp! A már második éve a szigetvári kempingben zajló rendezvényt idén „szabadtéri progtalálkozó és szakmai konferencia" címen rendezik, így az esti koncertek előtt tehetséges új zenekarok bemutatkozásai, kerekasztal-beszélgetések, hangszeres bemutatók, zene- és szövegíró workshopok is szerepelnek a programban. Felvezető interjúsorozatomban az egyes napok főszereplőit faggattam kicsit, mintha már a backstage-ben ülnénk a bulik előtt. A stoneres Solar Yetit a The Void soraiból is ismert Nacsai Zsolt gitáros-énekes mutatta be, a magát acsarkodós vidéki lápmetálként definiáló Pokoltornádóból Faddi Kristóf basszusgitáros válaszolt, az extrémmetál-monolit Watch My Dying viselt dolgairól a frontember Veres Gábor mesélt, az estét záró, a komplex metált szintén a morcosabb oldaláról megközelítő Stabbed legénységéből pedig az új énekes, Gabó Ádám (ex-Cadaveres) és Kecskés Attila gitáros, dalszerző álltak kötélnek.

Hogy telt az elmúlt év a zenekar számára? Mennyire vagytok berozsdásodva?

Solar Yeti: Szerencsére tudtunk próbálni, viszonylag rendszeresen. Dolgoztunk az új albumon, agyaltunk a koncepción és összetettünk pár számot. Tettük a dolgunk, csak épp koncertek nélkül.

Pokoltornádó: Végre nem kellett annyit turnézni, ezért volt időnk felvenni a debütáló EP-nk, amit hamarosan rá is szabadítunk az emberiségre. Amúgy mindig rozsdásak vagyunk, ez ad olyan fémes ízt a zenénknek.

WMD: Zenekari működés szintjén takarékon voltunk, kettőnk munkájába is beleszólt a covid, és családosként elsősorban az otthoni dolgokat kellett egyben tartanunk. Márk (Potkovácz Márk – WMD/Stabbed dobos) a Stabbed új albumán dolgozik, én meg megcsináltam a II. Rákóczi Ferenc Zenei Termelőszövetkezet első demóját az online oktatás szüneteiben. Hogy mennyire vagyunk rozsdásak, nem tudom, viszünk WD40et a biztonság kedvéért.

Stabbed/Ádám: Én szeptember óta vagyok képben. Azóta megfeszített munka jellemzi minden szabadidőnket. Mert ugye az van sok, mivel szinte semmi dolgunk, és nem kell nap mint nap megküzdeni minden kaviárdarabkáért.

progcamp_1

Jártatok-e már a Prog Campen, akár Abaligeten, akár Szigetváron? Ha nem, akkor mit hallottatok a rendezvényről?

Solar Yeti: A Yetivel még nem, de a Voidos srácokkal 2019 óta járunk. Sziszkót és Gabikát nem kellett győzködni, hogy jó hely!

Pokoltornádó: Igen, tavaly minket ért a megtiszteltetés, hogy első fellépőként megnyithattuk a fesztivált.

WMD: Nem voltunk még sem a fesztiválon, sem a városban, de az ismerősök szuperlativuszokban beszéltek a stábról, úgyhogy nagyon várjuk!

Stabbed/Attila: Kétszer léptünk fel Abaligeten, Szigetvár eddig még kimaradt. Tavaly látogatóként megsasoltuk azért a dolgokat, örömmel tapasztaljuk helyszín és színpadtechnika viszonylatában is a fejlődést.

Új fellépők, mire számíthat tőletek a közönség?

WMD: Megegyeztünk abban, hogy nem fogunk többé előre terveket megosztani, csak a megvalósítás után. Így annyit mondhatok csak, hogy október óta nem játszottunk sehol és többhavi felgyülemlett energiát szeretnénk szabadjára ereszteni.

Solar Yeti: Alföldi stoner sludge-ot viszünk batyuban, hárman.

progcamp_3És szerinted passzoltok a fesztivál „profiljába", vagy inkább kilógtok onnan?

Solar Yeti: Van egy-két páratlan ritmusú számunk, az egy jó belépő lehet.

Visszatérő csapatok, mit hoztok idén a progcampereknek?

Stabbed/Ádám: Mi sokat tanakodtunk, - nem írom le a folyamatot, mert nagyon hosszú, - de végül úgy döntöttünk, hogy Stabbed számokat fogunk játszani a Campereknek.

Pokoltornádó: Az elmúlt évben írtunk pár új számot, amit élőben most hallhat először a nagyérdemű.

A tavalyi kérdéscsomaghoz hasonlóan most sem ússzátok meg a gasztro-témát: Ha lenne a fesztivál/kemping bárjában a zenekarotok nevét viselő koktél, miből állna?

Pokoltornádó: Ezt polkorrektségből nem írhatom le.

Solar Yeti: 2 dl leturmixolt marhapörkölt 2 dl ágyaspálinkával, jégen.

WMD: Sok évvel ezelőtt volt saját rendezésű táborunk, és kreáltunk Pángalaktikus Gégepukkasztó néven egy koktélt, de a receptet nem mondhatom el, mert titkos és meg kellene ölnünk utána.

Stabbed/Ádám: Keserű, csípős és nagyon alattomosan emészti fel az agyadat: Vodka, Tabasco, sör - és mindezt szódásüvegben!

Mennyire figyelitek a hazai underground színteret?

Stabbed/Ádám: Vannak helyzetek, amikor annyira unom magam, miközben várom a metrót, hogy elbambulok és odafigyelek részletekre. Vannak kedvenc megállóim, amelyek kifejezetten jó szintérnek mondhatóak. Nyugati még mindig szar.

Pokoltornádó: A pandémia alatt sajnos kevesebb hazai inger ért minket, inkább külföldi előadók új anyagait vettük magunkhoz.

WMD: Márkkal ketten figyeljük az új zenekarokat leginkább. Nagyon izgalmas időszak van a magyar undergroundban, annyi jó újdonsággal, amennyi utoljára a kétezres évek elején volt.

Solar Yeti: Igyekszünk meghallgatni az új dolgokat, sokszor jól meg is beszéljük őket.

Csináltatok-e online koncertet vagy hasonló tartalmakat, vagy vettetek-e ilyesmin részt nézőként a bezártság hónapjai alatt? Mik a tapasztalataitok?

Solar Yeti: Nem.

WMD: Nem, és nem is vonz a készítése. Egy Devin Townsend, egy Tudósok meg egy Oranssi Pazuzu online koncertet láttam mindösszesen a korlátozások alatt, de nekem még ezekről is hiányzott a közönség energiája. Az üzenőfal végtelenül mókás viszont, és jó lenne ilyesmi az igazi koncerteken is.

Stabbed/Attila: Szerintem ez egy külön műfaj, és aki előadóként úgy gondolja, hogy ezzel lehet pótolni a koncerteket, az tévúton jár. Önmagában nagyon király dolognak tartom, bár itthon ritkán van eltalálva a hang/kép/performansz szentháromság.

Pokoltornádó: Nem. Személy szerint a már jól bevált korábbi koncertfelvételeket, például a '99-es Woodstockot pörgettem. Hiányérzetet adott volna kicsit, hogy élőben nem vehetek részt az adott bulin.

progcamp_2

Hogy látjátok a fizikai hanghordozók helyzetét? Érdemes még CD-t vagy lemezt gyártatni, vagy a stream a zenehallgatás jövője?

WMD: Ezt passzolnám, erre tőlem sokkal okosabb emberek jobb válaszokat tudnának adni.

Stabbed/Ádám: Amikor mindenki e-bookkal kezdett el rohangálni, arról beszéltek, hogy a nyomtatott könyv meg fog szűnni, mert költséges, fába kerül, meg milyen patent, hogy egy egész könyvtárat cipelsz egy kis táblával. Eltelt tíz év, nem szűntek meg a könyvek.

Pokoltornádó: Mindenképpen az online/stream zenehallgatás az, amit a mindennapjainkban használunk, de úgy vettük észre, hogy reneszánszát éli pl a vinyl is. Fizikai hanghordozót mostanában inkább dizájn miatt adnak ki az emberek, mert lassan az autókban és alap asztali számítógépekben is extrának számít egy CD lejátszó.

Solar Yeti: Még több bakelitet!

Hoztok-e valamilyen merch-cuccot, amit bűn lenne kihagyni?

Solar Yeti: Nem, nincs még.

Stabbed/Attila: A merch általában a kocsiban marad, mert lusták vagyunk kipakolni, szóval szerintem idén nem is hozunk semmit.

Pokoltornádó: Nagyon sok pólót nyomattunk tavaly, amit még nem volt módunk sehova elvinni, illetve lassan érkezik az új EP dizájn is (by Solti Dániel) textilre nyomva, szóval ezzel tudunk szolgálni bőven.

WMD: Van egy igen limitált szériájú WMD-gázálarc, néhány darab van már csak belőle, kerti pottyantósok körüli munkákhoz nélkülözhetetlen.

Mikor és miért kezdtetek el a furcsább zenék iránt érdeklődni?

Stabbed/Ádám: Én mindig utáltam azt, amit a többiek szerettek. A furcsa zenét nem szerették...

Solar Yeti: A furcsa túl szubjektív, de szerintem ez csak úgy alakul, ha jó emberek vesznek körül.

Pokoltornádó: Igen!

WMD: Relatív, hogy mi számít furcsának. Ebben a közegben azt hiszem, Korda Gyuri bácsi iránti rajongásom lehet furcsa. Az ő dalait már egész pici korom óta ismerem a szüleim bakelitjei által.

progcamp_5

Mi volt eddig a legviccesebb, nyomdafestéket tűrő zenekari sztori?

Solar Yeti: Unalmasak vagyunk.

Stabbed/Attila: Négy sort leírtam, mire visszaolvastam a kérdést, hogy nyomdafestéket TŰRŐ. Szóval töröltem mindent, mert először „nem tűrő"-nek olvastam. Szalonképes és vicces zenekari történetet mondjanak az öregek a Watch My Dyingból, én ilyet nálunk nem tudok.

WMD: Azokból utólag már nem emlékszünk semmire, de sosem fogjuk elfelejteni! Ha valami konkrétabb dolog kellene, az talán a Mónika Show-ban való szereplés lenne.

Pokoltornádó: Van mögöttünk pár zsibóti megőrülés, ami minket - és valószínűleg az Univerzumot is - jobban összekovácsolt, de általában nyomdafestéket nem tűrő sztorikat alakítunk, amit viszont személyesen nagyon szívesen elmesélünk. (mosolyog)

Mik a terveitek 2021/2022-re?

WMD: Meg kéne javítani a kertkaput, mert elég szarul néz már ki.

Stabbed/Attila: 2021 maradjon meg a túlélés és a háttérmunkálatok évének, 2022-ben meg csapatunk egy nagylemezt aztán megyünk vele egy kört az országban.

Pokoltornádó: Klip(ek) a megjelenő EP-hez, új számok írása és bevetése lehetőleg minél több helyen.

Solar Yeti: Klip, nagylemez, merch és sok koncert!

Milyen zenét ajánlanál a vájt fülű olvasóknak? Szól most valami nálad?

Stabbed/Ádám: Hááát ciki, vagy nem... de nálam most egy jó ideje Stabbed szól. Senkit nem akarok rávenni erre, csak hát őszinte vagyok.

Solar Yeti: Crowbar.

WMD: Lambadát ajánlanék. Nálam most Haw megy éppen, segít abban, hogy ne feküdjek le a járda szélére meghalni ebben a melegben.

Pokoltornádó: Ha még valaki nem hallgatta volna meg, az új Gojira-korong, a Fortitude szerintünk elég combosra sikeredett.

A végére pedig egy kis móka: ha a Dalfutár műsorhoz hasonlóan „progfutárként" minden egyeztetés és műfaji megkötés nélkül összedobhatnánk egy szupergroupot a fesztivál adott napjára, milyen ismert(ebb) arcot javasolnátok az egyes pozíciókra?

Solar Yeti: Jimmy Bower (Crowbar), mint dobos.

Pokoltornádó: Basszusgitáron Eugene Abdukhanov a Jinjerből. Zseni dolgokat játszik az az ember(?).

Stabbed: Wackor Miki (gitár, vokál)...

WMD: Ifj.Tóth Sanyika, a jódlikirály!

progcamp_4

 

Hozzászólások 

 
#1 Anomander 2021-06-21 10:17
2021 nyár, újból ProgCamp beharangozó interjúk, örülök :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.